Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Někdy to tak je, to je pravda. Tak si najděte větší byt ještě před tím než budete mít mimčo.
Je úplně normální bydlet v nájmu, holt ne každý má svoje bydlení.
Díky holky, jsem rozhodnutá. Nebudeme čekat na vlastní bydlení, to bychom se možná nedožili ![]()
Jsem starší a bez vidiny vlastního bydleni bych do děti a psu nešla. Nechtěla jsem žít stále v nervech, že nám ukončí nájem, dítě počmárá zdi, sousedka se klepne, protože dítě brečí. Zažila jsem to s 1 dítětem, kdy jsme chvíli bydleli v podnájmu a už nikdy. Sousedka byla kr…ava a ne.
Pak už vždy vlastní.
Na druhou stranu jsme si brali hypo v 25. V 45 mame tu největší hypotéku splacenou. Začínali jsme pídi hypo na 2+kk, pak vyměnili za 3+1 na sídlišti. Pak koupili 3+1 v díře, že lišky dávaly dobrou noc ( cena dnes je X vyšší a díra dávno není díra ) a pak ještě pídi 2+ kk v tom samém místě ( ty 2 byty jsme do teď pronajímali a pomohla nám přežít RD a splácet hypotéku na barák ). U posledního dítěte už jsem ani na RD nešla a pracovala při dítěti na HO.
Zase kdybych měla čekat do 43, tak nemám nikdy nic.
Příspěvek upraven 13.07.25 v 08:34
Ty se tomu směješ, že ti to přijde nereálné, nebo proč? Jsi anonym, tak schválně, kolik tedy máte ve 34 a 43 letech našetřeno při bydlení v jednopokojáku? Jaké máte příjmy a výdaje? Protože jestli tedy nemáte úspory přes milion, tak musíte neskutečně žít nad poměry.
Já to tady píšu často, mladí a bezdětní musí šetřit. Nemusí žít asketicky, samozřejmě ať i cestují atd., ale mají energii a čas na to si máknout a vydělat.
Kdybyste dali dohromady 80tis. (v Praze podprůměr), tak 20 bydlení, 20 slušný život pro dva, a 40 ušetříte, to je půl mega za rok
Tak proč by koupě chaty nebo zahrady měla být mimo?
@Snopy123 Tak počmárá, no. Vymalujeme. Když narazíme na normálního pronajímatele, tak se ani stěhovat nebudeme muset. V budoucnu možná svoje mít budeme, alespoň chalupu ![]()
V Praze bydlí v nájmu i lidi s nadprůměrnými příjmy, vůbec nechápu, co řešíš. I kdybyste žili v nájmu celý život, není na tom nic špatného. Až budete hledat jiný nájemní byt, nechte si od současného pronajímatele potvrdit, že jste spolehliví nájemníci, budete mít referenci.
Počmáraná zeď je minimum.
Většinou se stejně maluje, když se odchází z bytu.
Za mě jen nemám ráda tu nejistotu.
To že to není moje. Ale, prostě to tak je.
Na koupi bytu jsme neměli.
@brabantik Tak pokud někomu nevadí žít celý živit v nájmu ok. Ono pak utáhnout nájem v důchodu třeba musí být super.
Tak jak si majitel vybírá nájemce, tak si nájemci vybírají majitele, určitě je dobré si sepsat co preferuješ a klidně se zeptej jestli majitel počítá s tím, že bude byt v kratším horizontu potřebovat pro sebe nebo můžete počítat s dlouhodobým pronájmem. Většina majitelů je šťastná za co nejdelší pronájem, bezproblémových nájemníků, a vůbec bych neřešila nějaké počmárané stěny, nebo obouchané roky, s tím se automaticky počítá, že po skončení nájmu se vše uvede do původního stavu.
@zrcadlo V tom případě asi máme podprůměrné příjmy, i když mě to tak nepřijde. Ano, žijeme si dobře, neškudlíme každou kačku, užíváme si výlety, dovolené, wellness, lázně.
S tou chalupou, to je moc dobrý nápad a pro nás i finančně lepší. Na chalupu ale hypo nedostaneme, nebo se pletu?
Počmáraná zeď byl abstraktní problém. To je to nejmenší. Zažila jsem podnájem kdy po nás chtěl pronajímatel se odstěhovat do 2 měsíců, protože náhle potřeboval volný byt. Zažila jsem sousedku, která nám dělala ze života peklo - pronajímatel tiše přihlížel ( o problémové sousedce neřekl ani slovo - že máme malé dítě věděl ). Zažila jsem pronájem kde byla plíseň, která vylezla s prvním topením na podzim ( stěhovali jsme se v létě - vše bylo ok -).
To vše během 1 roku. A zažila jsem pronajímatele, kde nechtěl povolit TB. Vím, že dnes si ho můžeš povolit i bez souhlasu, ale tak víme … Pokud máš k místu již vázané děti školkou a školou a kamarády, nechtěla jsem žít v nejistotě pronájmu příštích xy let s ohledem na ty děti tedy.
Samozřejmě jsou rodiny kterým to vyhovuje. Nám ne.
@Snopy123 V důchodu se dá žít alternativně. Kdoví, jestli se důchodu vůbec dožijeme. Rodí se rekordně málo dětí, nebude mít kdo na nás pracovat, pravděpodobně budeme pracovat do smrti.
@coffewomen Tak u nás to byla tragédie v rodině a bum během 2 měsíců nazdar. Majitel to pronajímal X let. Známe se roky ![]()