Máte rády Velikonoce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3503
6.4.23 21:40

Vnímám Velikonoce jako křesťanské svátky, tak nad nimi neohrnuji nos. Užíváme si volna, vyzdobíme stůl nějakou pěknou vazbou, vaříme a malujeme vajíčka, pečeme beránka a mazanec, chystáme pohoštění. Někdy je trávíme na chatě v Beskydech, letos zůstáváme doma. Osobně spíš tyto tradice respektuji, než že bych se na ně vyloženě těšila, snažím se dodržet zásady každého dne velikonočního týdne. Myslím si, že kulturní dědictví do našeho života patří a že je škoda nepřenášet ho v rodině dál. Vždyť přece opilé koledníky nemusíme pouštět dovnitř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10699
6.4.23 21:45
@Janča6 píše:
Barvit vajicka, malovat kraslice, pect mazanec, beranka atd. je krasne. Takovou tradici bych klidne zachovala. Ale nastavovat zadek a nechavat se vyslehat ozralym chlapem a jeste mu za to davat odmenu, je trapne a ponizujuci.
Nic takoveho se snad na Vanoce, Dusicky nebo narozeniny nedeje.

U nás opilci chodili před 15-ti lety :nevim:. Teď všichni jezdí s dětmi v autě. Nebo nepijí do němoty, protože jdou do práce. Klidně se necháme vyšlehat, abychom neuschli, prostě tradice. Nikdo nebyl nikdy surový.

Příspěvek upraven 06.04.23 v 21:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.23 21:46

Ano, Velikonoce mám ráda. Prožívám je velmi intenzivně od Zeleného čtvrtka až po Boží hod velikonoční. Pondělí nepovažuji za Velikonoce (vajíčka kvůli dětem barvím).

• Citovat
  • Upravit
6445
6.4.23 21:47

@Ploskutáček neslavim, nijak, ovsem varianta c) me rozsekala. Takze ano, pustim si Run to the Hills.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10699
6.4.23 21:48
@Anonymní píše:
Absolutně ignoruji. Jsem ateista, beránek ani mazanec mi nijak zvlášť nechutná, pomlázka mi přijde trapná, domů nikdy nikoho nezvu a když si představím, že se mi tam celé dopoledne střídají třeba i cizí lidi… Stejně nepodstatné jsou pro mě Vánoce.

Také jsem ateista od malička, ale to neznamená, že nebudu dodržovat tradice a zvyky. Žijeme na vesnici, známe se všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.23 21:50

Já nevidím jediný důvod proč je dodržovat, proto to nedělám. Nepustila bych domů ani ty, které znám.

• Citovat
  • Upravit
14677
6.4.23 21:53
@Bytsamsebou píše:
U nás opilci chodili před 15-ti lety :nevim:. Teď všichni jezdí s dětmi v autě. Nebo nepijí do němoty, protože jdou do práce. Klidně se necháme vyšlehat, abychom neuschli, prostě tradice. Nikdo nebyl nikdy surový.Příspěvek upraven 06.04.23 v 21:46

V tom pripade by mi Velikonice nevadily. Bohuzel s nimi mam spojene kazdorocni velmi neprijemne zazitky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AH
847
6.4.23 23:25

Velikonoce mi nevadí, přiblblá tradice mlácení zenskych a deti pomlazkou jo. Ale prijde mi, ze uz to snad pomalu vymira. Nastesti uz sem dospela, takze si muzu delat co chci :mrgreen: takze na pondeli detem schovam vajicka po zahrade a nepustim dovnitr nikoho s pomlazkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
6.4.23 23:31

Nemám je ráda a ignoruju je. Přesto se k nám jednou vetřeli opilí kolegové manžela. Byli tak mimo, že se montovali i do našeho vycvičeného psa a nenechali toho ani po upozornění. No, jeden odešel s roztrženými kalhotami. Měla jsem škodolibou radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10699
6.4.23 23:45
@AH píše:
Velikonoce mi nevadí, přiblblá tradice mlácení zenskych a deti pomlazkou jo. Ale prijde mi, ze uz to snad pomalu vymira. Nastesti uz sem dospela, takze si muzu delat co chci :mrgreen: takze na pondeli detem schovam vajicka po zahrade a nepustim dovnitr nikoho s pomlazkou.

Si nedokážu představit Velikonoce bez šmigrusu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10699
7.4.23 00:01

Za mě kluci chodili ještě s řechtačkou, stříkali na nás hnusnou voňavku (oblévačka), smíchanou s diplomatem, kolínskou, voňavkou na WC a vším možným hnusem, který nešel smýt a házeli nás do rybníka, či do vany. Můj táta mě pravidelně házel do vany a teď mi to chybí :nevim:. Já aspoň dodržuji tradici barvených vajíček, moučníků, barevných pentlí na tatar a pohoštění. Muž si pravidelně plete tatar z vrbových proutků. Ale nevadí mi vyšlehat vařečkou, či jalovcem (byť štípe).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
7.4.23 00:22
@Bytsamsebou píše:
Za mě kluci chodili ještě s řechtačkou, stříkali na nás hnusnou voňavku (oblévačka), smíchanou s diplomatem, kolínskou, voňavkou na WC a vším možným hnusem, který nešel smýt a házeli nás do rybníka, či do vany. Můj táta mě pravidelně házel do vany a teď mi to chybí :nevim:. Já aspoň dodržuji tradici barvených vajíček, moučníků, barevných pentlí na tatar a pohoštění. Muž si pravidelně plete tatar z vrbových proutků. Ale nevadí mi vyšlehat vařečkou, či jalovcem (byť štípe).

Tady se chodi s rehtackami dodnes. Chodi i holky a ma to presna pravidla.
Ale do vody se nastesti nehazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
7.4.23 06:10
@Bytsamsebou píše:
Si nedokážu představit Velikonoce bez šmigrusu :nevim:

Naštěstí ne na vesnicích. Tam se to drží. Ať si jdou měšťáci někde na výlet. Mi jen vadí, jak někdo napíše, ať tradice vymře nebo se zruší. Ať si to zruší doma ve své rodině.
Taky je úsměvné, jak některé (stejné osoby) křičí fuj Vánoce, fuj Valentýn, nesnáším Halloween, nesnáším Velikonoce, neslavím narozeniny, neslavíme a nedržíme nic.
Nevím, jak takové lidi nazvat. Co si o nich myslet. Je to smutné. Pochopím, když si někdo upraví tradice podle sebe, ať mu vyhovují. Ok. Ale na vše né, bojkot, nenávidím. Naštěstí tak nešťastně lidi v okolí nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.4.23 07:12

@Kelsey jak jsi přišla na to, že jsme nešťastní?
Já se jen nerada družím, dělám s postiženými dětmi a tak mám ráda ticho a klid. Radši jdu sama do lesa.
Jasně, když měla vnučka rok, šla jsem. Ale dospělácké oslavy nemusím a u svých narozenin dělám, že neexistují.
To stejné mám s návštěvami. Nejradši jsem sama se psem (a potkany) 8)
Když má narozeniny dcera, oslavu nechce, ale bere kamarádky do kina a do cukrárny.
Doma je to naše, vadí mi i třeba opravář nebo ten, co odečítá vodu. Jezdí k nám jen moje mamka a moje nej kamarádka, za dcerou chodí ta její. Stejně radši píšu než mluvím 8)

Sorry za odbočení od tématu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
7.4.23 07:18
@Kelsey píše:
Naštěstí ne na vesnicích. Tam se to drží. Ať si jdou měšťáci někde na výlet. Mi jen vadí, jak někdo napíše, ať tradice vymře nebo se zruší. Ať si to zruší doma ve své rodině.
Taky je úsměvné, jak některé (stejné osoby) křičí fuj Vánoce, fuj Valentýn, nesnáším Halloween, nesnáším Velikonoce, neslavím narozeniny, neslavíme a nedržíme nic.
Nevím, jak takové lidi nazvat. Co si o nich myslet. Je to smutné. Pochopím, když si někdo upraví tradice podle sebe, ať mu vyhovují. Ok. Ale na vše né, bojkot, nenávidím. Naštěstí tak nešťastně lidi v okolí nemáme.

Tak ja jsem z tech, co by mlaceni zenskych a polejvani nechala vymrit a ostatni svatky mi vubec nevadi :nevim: Klidne slavme svatky jara, malujme vajicka, pecme beranky, ale k cemu je dobre ucit deti, ze je ok delat jinym, co jim je neprijemne a jeste za to vyzadovat odmenu? Navic nespravedlive jen vuci zenskemu pohlavi? To mi hlava nebere :nevim: A jo, asi je ve me ta mala ublizena holcicka, ktera byla x-krat zlita ledovou vodou, postrikana smradlavou vonavkou a zavrena doma, zatim co jeji brachove prisli s taskami cokolady a nejakou to financni odmenou. Proste jsem to nikdy nepobrala, jak tohle dava smysl :nevim:
A to jsem ani nebyla nikdy zmlacena, to uz bych asi nedala vubec. U nas se polejva. Pri popisech jinych, jak na ne sli chlapi s kabely a nechali jim na nohou modriny me berou mrakoty. To uz ale ani s temi tradicemi nic spolecneho nema, to uz je uchylnost.

Příspěvek upraven 07.04.23 v 07:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky