Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A proč sis dělala tolik dětí? A když je babička chce zabavovat, tak ať je zabavuje, ne? Nevidím nic špatného na chování babičky. Přijde mi ale smutný, že ty nejsi schopná s těmi dětmi k té babičce chodit častěji, když o to evidentně stojí a ty s dětmi nemáš jiný program.
@Anonymní píše: Více
Ne nemám a jsem ráda, té se starší uz umí vcelku zabavit samo a nevyžaduje neustálou interakci.
Zase když babi o děti tolik stojí, tak bych jí je tam klidně soupla častěji. Si můžeš v klidu udělat doma svoje a mít čas i na sebe.
A kdyz babicka vychovavala tebe, taky kolem tak skakala a delala ti program?
Já ti fandím, mám úplně stejný pohled na věc. Děti se musí od určitého věku naučit zabavit se samy. A občas se i nudit. Nedělala jsem jim nikdy nonstop program a animaci. Nechávala jsem jim prostor pro jejich nápady, aktivity a představivost. Razím heslo, ze všeho moc škodí. Moje nejoblíbenější víkendová činnost je gaučink a šlofík po obědě ![]()
@Snorlaxik píše: Více
No jo, ty máš opečovávaného nesamostatného jedináčka. To je jasné, že jiný pohled na výchovu nepochopíš.
@nozu píše: Více
Dítě mám dostatečně samostatné. Ale nejsi zastáncem studeného odchovu, kór když babička má zájem se starat.
Ne, vubec si nemyslim, ze by clovek mel detem stale delat animacni program. Docela me prekvapuje tenhle nazor od nekoho z generace nasich rodicu, ptze treba v devadestkach, kdy jsem vyrustala ja, navic na vesnici v pohranici, jsme nemeli jiny program, nez litat venku. Rozhodne nebylo obvykle jezdit na vylety, za kulturou apod., nebylo (u nas) ani moc krouzku. A bylo to skvely, tolik volneho neorganizovaneho casu s kamaradama uz clovek nikdy v pozdejsim veku nema. Mozna az v duchodu. ![]()
No tak když jim babička chce dělat program a je tak akční, tak ať si pro ně přijde a dela jim ho, ne? Nebo ji je dej a dělej si svoje. Apropo odkud je?
Když nemáš zájem ty, já bych to brala. Ze se neshodnete, no a? A kteri dva lidi se shodnou na všem stoprocentně? Já bych se tomu tématu nějak vyhýbala a v diskuzi ho moc nerozvadela.
@nozu píše: Více
Smutný životní styl, jestli je tvojí nejoblíbenější náplní volného času jeho proflákání. S takovým typem partnera bych nevydržela ani měsíc a unudila bych se s ním k smrti. A jako dítě by mě mrzelo, že mám tak líného rodiče
@Snorlaxik píše: Více
Jako že když se výlety a zábava proloží pobytem doma, kdy se mohou děti zabavit po svém, tak je to studený odchov? No, poměrně zajímavý pohled na věc…
@verusak.berusak píše: Více
No vidíš, my v těch devadesátých letech byli každou chvíli na výletě, jezdili do přírody, na hrady, zámky, chodili do kina, do divadel. Bylo to krásné dětství ![]()
Mě to přijde v pohodě. Pokud někdy něco děláte společně, tak je v pořádku je zas někdy nechat hrát si samotné. 100% zábavnost je možná jen u prarodičů (tech, kteří to tak sami chtějí) a zábavných strejdů/tetiček… (kteří taky s dětmi stráví max vikend) ![]()
S rodiči jsou holt dny všední a dny sváteční, normální věc.
Navíc myslím, že je zdravé se trochu nudit… deti, které nemají všechno hned naservirovano (tablet, sladkosti, program..) si po chvilce zaručeně zábavu najdou samy.
Co se děje u babičky doma je mi srdečně jedno. Co se děje když je venku s dědou je mi taky fuk. Ať si udělají program jaký chtějí. Ať jezdí kam chtějí. Doma to hold je po našem
. Nemám denně program. Teď jsme byli 3 dny do večera prý a dneska chci mít klid. Takže jsme doma. Co jako?
Máme 3 děti, myslím, že se jim věnuji celkem hodně, ale prostě nejsem robot. Jezdíme na výlety, setkáváme se s kamarády, prokládám to dny, kdy prostě jsme doma, musím taky někdy vyprat, uvařit a holt jsou na zahradě nebo chci aby si hrály doma. Místy s nimi vyrábím nebo něco hraju, třeba společně pečeme nebo jdeme na hřiště, ale taky chci, aby viděly, že to taky stojí nějaké moje úsilí a nestane se vše samo přes noc. Babička z jedné strany si děti čas od času vezme a vyloženě je jen pro ně - skáče kolem nich, samý dáreček, samá pozornost, výlet, vše co si poručí…jsem samozřejmě vděčná, že je s nimi ráda, ale nemůžu se s ní jaksi shodnout, že já to takhle nemám a ani mít nebudu. Ona obden volá, co děláme a proč nejdeme na výlet a ať se stavíme na jídlo, aby se dobře najedli, že jí to nevadí…jako a proč bychom měli? Já opravdu nestojím o to, abychom se všichni obden cpali smaženými a preslazenymi jídly, aby děti měly nonstop režim, že mohou vše a na každé zakňourání k nim hned někdo přiběhne s programem. Jako já neříkám, že je ráno zavřu do pokoje a do večera o nich nechci vědět, ale nevidím důvod, proč by měly mít 24/7 furt program, furt že všeho dělat strašnou srandu a zábavu. Třikrát za den někoho navštěvovat a já nevím co. Pk si samozřejmě ničeho obyčejného neváží. Prostě já tohle v sobě nemám, snažím se žít aktivně a dětem přinášet nové podněty, ale z tohohle mám úplně osypky. Jako proč bych měla z dávání prádla do pračky dělat program na půl hodiny a když se dítě náhodou dvě minuty nebaví, hned letět s aktivitami, aby se náhodou nenudilo.
Babička má nějaké poznámky, ale já prostě mám ráda i svůj klid, nehodlám X let v kuse jen dělat animátora a ze všeho hroznou zábavu, ani si nemyslím, že by to bylo v pořádku z hlediska výchovy. Pak budou čekat, kdo jim co naservíruje, místo aby uměli zapojit svoji fantazii. Co vy na to, máte pro děti pořád něco naplánováno? I v létě, když přijedete z výletu nebo máte volný den, pořád zásobu aktivit? Jak byste případně tohle odpálkovali?