Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, vím, že je tu mnoho diskuzí na podobné téma, ale potřebuji se také zeptat, jak to bude s mateřskou v tomto konkrétním případě:
Jsem na RD (3letá varianta), která mi končí v září, zatím mám stále pracovní smlouvu na dobu neurčitou, ale už vím, že po RD mě čeká výpověď. Pokud tedy dostanu výpověď a po té znovu otěhotním v horizontu třeba 3měsíců jako nezaměstnaná, budu mít stále nárok na PPM ve stejné výši jako na 1dítě (samozřejmě pokud by se to 2.dítě narodilo do 4roků prvního)? Nebo je v tomto případě podmínkou trvající pracovní poměr, a tudíž bych na PPM nárok neměla?
Snad je to srozumitelné, předem díky za radu.
Musela bys nastoupit mateřskou v ochranné lhůtě 180 dnů, tudíž by záleželo, kdy by skončil pracovní poměr a kdy bys otehotnela.
No tak v tvém případě si myslím, že je záhodno otěhotnět co nejdříve a tím výpověď oddálíš až na dobu po dalším rodičáku. Udělala jsem to stejně.
@mag díky, to jsem nevěděla
@Vermion původně jsem to tak chtěla udělat, ale máme to teď trochu složitější kvůli financím (manžel dostal nečekaně výpověď), takže nevím, jak budou vypadat následující měsíce, proto bych potřebovala otěhotnět co nejpozději-věřím, že mezitím se situace zase stabilizuje- ale zároveň, tak abychom nepřišli o výhody spojené mým současným zaměstnáním (slušný PPM) a případně mít k dispozici i odstupné. Vím, že asi vypadám jako vypočítavá mrcha, ale řídím se teď příslovím „jak se do lesa volá…“ a také musím udělat všechno možné, aby naše rodina mohla nějak fungovat…
Pokud vis, ze te stopro ceka vypoved, tak bych taky sla do druheho tehotenstvi hned. Manzel predpokladam dostal trimesicni odstupne, takze bezprostredni mesice mate asi zajisteny a cerpat PPMku, ktera, jak rikas, je slusna, mi prijde lepsi nez kdybyste oba v krizove variante byli nezamestnani. Ono se to dobre planuje, nastoupit na MD v ochranne lhute, ale lehce se muze stat, ze se Vam to nepovede tak, jak si naplanujete. A prijit o PPMku na celych 7 mesicu je fakt skoda.
Ale samozrejme tezko radit no, pokud clovek nevi, jake jsou vase pravidelne vydaje (hypoteky a tak).
@Tina007 Souhlasím…pokud zakladatelko nejsi ten typ, co otěhotní na první volnou…je to risk čekat…
Jinak nechci malovat čerty na zeď, kdyby těhu nevyšlo v prvním trimestru, jak se někdy stane, ještě by byl čas pokusit se otěhotnět znovu
První těhotenství se povedlo snad první pokus, tak doufám, že to nebude problém ani po druhé. Na druhou stranu nervy dělají své…máte pravdu, dám si nějakou rezervu půjdeme do druhého mimča a kdybych náhodou nestíhala ten termín, tak mě ještě napadlo, že bych si mohla o rok prodloužit RD - jde to ne?
Máme hypotéku, alimenty a pak běžné výdaje na jídlo a bydlení. PPM + podpora v nezaměstnanosti by to při nejhorším měla pokrýt, ale jsem typ, který nesnáší nejistotu, a tak jsem chtěla najít nějaký způsob, jak mít dostatečnou rezervu za zády - kdyby něco (moje odstupné) a zároveň zůstat doma s druhým mimčem.
Co se týká manžela a jeho výpovědi, to by bylo vyprávění na další diskuzi, prostě mu člověk, kterému důvěřoval „vrazil kudlu do zad“ a na odstupné má teď nárok pouze ve výši 1platu - no jo no, člověk se pořád učí ![]()
Prodlouzit RD nelze jen tak, pokud uz jsi jednou nahlasila v praci jeji delku. Zamestnavatel by s tim musel souhlasit. Na otehotneni na prvni pokus bych fakt nesazela, prvni dite se nam povedlo taky na prvni pokus, jeste to ani dokonce nebyl pokus, proste totalne mimo plan. Na druhe uz jsme si ale museli par mesicu pockat.
Navic ma zamestnavatel povinnost drzet ti tve misto tusim pouze do tri let veku ditete, pak uz ne. A rodicovsky prispevek bys uz taky zadny nemela, protoze si ho vycerpas cely ted.
Tak ja byt tebou na nic bych nečekala s tím otehotnenim, u me bylo take prvni díte na prvni pokus, ale druhe ješte boužel neni, byla jsem si stejne jista že když se poprve zadařilo bude tak i u druheho, bouželme to vyvedlo pekne v omyl, rodičák me skončil v unoru, takže ja ted pracuji v práci u stejneho zamestnavatele na pul uvázku, připadne že bych otehotnela do veku 4 let ditete, tak se mateřská porovnava s tou prvni tu vyšši by ti přiznaly. Ale pokud dostaneš v práci vypoved, musíš dostat odstupne, jen tak te vyhodit nemuže, muže pro nadbytečnost ale stejne musíš dostat odstupné ![]()
@Tina007 píše:
Navic ma zamestnavatel povinnost drzet ti tve misto tusim pouze do tri let veku ditete, pak uz ne. A rodicovsky prispevek bys uz taky zadny nemela, protoze si ho vycerpas cely ted.
s tím rodičákem to jde prodloužit ale musela by sis zažádat, Taky zaleží Jakou rodičák pobiráš, zda už jdeš z toho baličku 2200000 nebo maš ješte rok 2011 to delá 7600,tam to prodloužit nejde
@j.borufka píše:
s tím rodičákem to jde prodloužit ale musela by sis zažádat, Taky zaleží Jakou rodičák pobiráš, zda už jdeš z toho baličku 2200000 nebo maš ješte rok 2011 to delá 7600,tam to prodloužit nejde
Tak i kdyby o to zazadala, co by dostala? Balicek 220tisic uz ma skoro vycerpany. Ma to casove skoro stejne jako ja, takze na RD nastupovala urcite v roce 2012, po novem.
@j.borufka píše:
Tak ja byt tebou na nic bych nečekala s tím otehotnenim, u me bylo take prvni díte na prvni pokus, ale druhe ješte boužel neni, byla jsem si stejne jista že když se poprve zadařilo bude tak i u druheho, bouželme to vyvedlo pekne v omyl, rodičák me skončil v unoru, takže ja ted pracuji v práci u stejneho zamestnavatele na pul uvázku, připadne že bych otehotnela do veku 4 let ditete, tak se mateřská porovnava s tou prvni tu vyšši by ti přiznaly. Ale pokud dostaneš v práci vypoved, musíš dostat odstupne, jen tak te vyhodit nemuže, muže pro nadbytečnost ale stejne musíš dostat odstupné
Z vyššího zakladu se ti to bude počítat, když nastoupiíš na mateřskou do 4 let věku dítěte, ne když stihnes otěhotnět.
@Tina007 Myslela, že bychom si nechali na to otěhotnění cca 4 měsíce. Já vím, že se to nedá odhadnout…důvod, proč nechci začít hned, je tem, že se mi podařilo najít si práci na 6 měsíců (od března do srpna) a nechtěla bych nastoupit a vzápětí jim oznámit, že jsem těhotná, to mi nepřijde fér. Říkala jsem si, že kdybych otěhotněla někde kolem června, to by byl asi ideál, ale naplánuj si to, že..když to záleží na přírodě ![]()
Každopádně děkuju moc za přípěvky, pomohla si mi lépe uspořádat priority. Proberu to večer s manželem a třeba začneme už dneska ![]()
@Tina007 píše:
Tak i kdyby o to zazadala, co by dostala? Balicek 220tisic uz ma skoro vycerpany. Ma to casove skoro stejne jako ja, takze na RD nastupovala urcite v roce 2012, po novem.
S tím prodloužením jsem myslela, že bych oddálila tu výpověď a tím pádem i možnost získat stále tu vyšší PPM. To, že bych už neměla žádný příspěvek je jasné. Podstatné ovšem je, že by už nemuseli držet místo. Chápejte, pracovala jsem na managerské pozici, kterou zrušili, ale práci o úroveň níž mají..a nechci se dočkat toho, že bych tu výpověď musela dát sama a být tak bez odstupného.