Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala. 1.3.2023 jsem nastoupila do práce, smlouvu jsou měla pouze do 30.10.2023 a poté jsem zůstala na stejné pozici jen mě vzali přímo pod firmu. U nich tedy jsem od 1.11.2023. Teď od 1.11.2024 mi dali smlouvu na dobu neurčitou.. ale já zjistila že čekám miminko.
Rada bych se tedy zeptala.
Zda za tuto dobu co jsem v teto práci mam nárok na mateřskou dovolenou. ( před touto prací jsem byla na rodičovské dovolené s 1 synem)
A kdy je nejlepší zaměstnavateli tuto skutečnost oznámit?
Děkuji za rady.
Pokud máš za celou tu dobu co pracuješ odváděné pojištění a celkem máš odpracováno za poslední 2 roky 270 dní resp. Je nebo bude odvedeno za těch 270 dní - což asi máš, nebo to stihneš doodpracovat (nechce se mi to počítat, to si kdyžtak prepocitej ty) tak jo, nárok máš…zaměstnavateli bych to oznámila nejdříve po prvním screeningu na konci 1. Trim…tzn tak 13- 14 týden, pokud nebudeš mit nějaké problémy a nebudeš potřebovat neschopenku. Nebo nemáš takovou práci která je pro těhotné nevhodná a budeš muset požádat o převedení na práci jinou. Ale ideálne oficiálně třeba až po 20tt kdy už to na tobě nejspíš bude videt a bude už i celkem jistota že miminko je zdravé. Pořád bude mít dost času na to najít za tebe zástup…
Ano, máš nárok na mateřskou dovolenou.
Oznam to po prvním screeningu.