Mateřská dovolená na ÚP

2875
4.6.11 13:14

Mateřská dovolená na ÚP

Ahoj,dobrý den,
chtela jsem se zeptat, jsem na ÚP ale mam odpracováno rok a čtvrt v jedné firmě a čtvr roku v druhé firmě. Mám na rok na mateřškou?? Musím mít 4letou variantu? Co bude až mi skončí doba 5 měsíců kdy mam podporu to pak budu až do porodu bez financí?? Když jsem nahlašená v byte se svým brachou který má už svou vlastí rodinu a nebydlí tu tak také budou počítat jeho příjem??
Děkuju za odpověd nějak to furt nemůžu pochopit… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1748
4.6.11 13:21

a odkdy jsi na úp? vlezla by ses do 180 dní od ukončení posledního zaměstnání do dne teoretického nástupu na PPM?
add příjem bratra s rodinou - záleží na konkrétní soc. dávce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2875
4.6.11 13:24

na uřadu prace jsem od 13.5.2011 těhotná zatím nejsem ale snažíme se o mimi tak se informuji. A když mam odpracováno rok ta nemam narok?? Ještě se zeptam co je PPM??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
4.6.11 13:35

ppm - mateřská (penežitá pomoc v mateřství) trvá 28 týdnů (u dvojčat je delší), natupuje se na ni 6-8 týdnů před termínem porodu, její výše se počítá z platu, pro nárok na ni 1, musíš mít odpracováno alespoň 270 dní za poslední 2 roky s účastí na nem. poj. a za 2, účastna nem. pojištění ke dni nástupu na PPM nebo být v ochranné lhůtě po ukončení zaměstnání (lhůta je 180 nebo kratší pokud zaměstnání trvalo kratší dobu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
4.6.11 13:39

RP - pobírání rodičovského příspěvku, jsou 3 varianty

• do 4 let dítka
  • do 3 let dítka - pro její volbu musíš mít nárok na PPM nebo na nemocenskou v souvislosti s porodem
  • do 2 let dítka - pro její volbu musíš mít nárok na PPM s DVZ vyšším jak 380,– Kč (průměrný hrubý plat přes 16500,–)

Příspěvek upraven 04.06.11 v 13:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
4.6.11 13:40

myslim, ze si pletes materskou a rodicovsky prispevek. materska viz. Mati.
pokud na ni nebudes mit narok, budes dostavat hned po porodu rodicovsky prispevek, to je ta 4, 3 a 2leta varianta. myslim, ze kdyz jsi na UP neni moznost volby a plati 4leta varianta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2875
4.6.11 13:41

No a do doby 6-8týdnů do porodu nebudu mít žadný příjem?? až mi skončí tech 5mesíců?? v poslední praci jsem byla 3mesíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
4.6.11 13:44

tak mati me predbehla :-D ,k RP mas narok i na nejake dalsi davky, pridavky, prispevek na bydleni… informuj se na socialce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2875
4.6.11 13:45

Také si myslím že když jsem na UP musím mít variantu 4roky. I když si zažádám o 3letou?? Nejde to?? ach jo 3800Kč to je šílený

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
4.6.11 13:49
Radu 20 píše:
No a do doby 6-8týdnů do porodu nebudu mít žadný příjem?? až mi skončí tech 5mesíců?? v poslední praci jsem byla 3mesíce.

az ti prestane UP vyplecet davky, dojdi si na socialku, mas narok na zivotni minimum a jeste nejake dalsi davky.
a jak jsem psala, kdyz neni narok na PPM, dostanes hned po porodu RP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
4.6.11 13:49
Radu 20 píše:

po pokud si nenajdeš nové zaměstnání, abys splňovala podmínky pro nárok na PPM nebo na nemocenskou tak budeš mít nárok až na rodičovský příspevěk ve 4 leté variantě po porodu, do té doby jedině nějaké soc. dávky pokud bys na ně dosáhla

abys měla nárok na PPM tak bys musela být momentálně už cca v 5.-6. měsíci těhotenství

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
4.6.11 13:50
Radu 20 píše:
Také si myslím že když jsem na UP musím mít variantu 4roky. I když si zažádám o 3letou?? Nejde to?? ach jo 3800Kč to je šílený

neboj socialka ti k tomu jeste neco prida, dojdi se poradit tam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
4.6.11 13:52
Radu 20 píše:
Také si myslím že když jsem na UP musím mít variantu 4roky. I když si zažádám o 3letou?? Nejde to?? ach jo 3800Kč to je šílený

jedině poté převést RP na otce mimča (pokud by on splňoval podmínky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2875
4.6.11 13:54

No otec budoucího mimča pracuje a má celkem slušnou výplatu, ale když se to převede na přítele jak to bude? To jako nebude chodit do prace?? :-O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
4.6.11 13:55
lucie.t píše:
Radu 20 píše:
neboj socialka ti k tomu jeste neco prida, dojdi se poradit tam

pokud by chtěli počítat příjem bratra a jeho rodiny (podle trvalého bydliště) nebo přítele (předpokládám podle skutečnosti) tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí