Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
bambulinek píše:APuccelli píše:Anonymní píše:bambulinek píše:takze pokud tady v objektu ma pribuznej psanou firmu a nekolik lidi tu ma taky trvaly tak se jako muzu jit klouzat jo?
Ahoj … tak porodné dostaneš pouze pokud jste 3 měsíce před narozením prcka nepřesáhli příjem vyšší než 2,4 násobek životního minima (posuzují se všichni se stejným trv bydlištěm jako ty)
příspěvek na bydlení musíš mít nájemní smlouvu s majiteli,musíš tam mít 3 měsíce trv bydliště a veškeré energie psané na sebe.....
Alimenty buď VAše dohoda … že se spolu domluvíte kolik jinak vyměří soud
a s rodičákem „hýbat“ nelze … jj tomuto se řiká podpora státu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nechci se hádat - nevím to jistě a nechce se mi to dohledávat, právo sociálního zabezpečení jsem viděla naposledy ve škole a ještě se učila starý systém ALE - není náhodou právě od ledna novela, že se s ním hýbat může? POuze maximální částka, kterou můžeš vyčerpat je 220tis.? Tudíž můžeš rodičák jak zkrátit, tak i prodloužit?
kamarádka rodila v srpnu loni a letos to chtěla změnit a nepovolili jí to … prej to nejdeRodila v srpnu, tak jede ještě dle starého systému, ne? Já si vážně nejsem jistá, jen mám pocit, že ze všech stran jsem slyšela, že o tom je takhle novela od ledna také - možnost volby a přelétávání mezi typy rodičáku, nikoli jedna pevná volba na celou dobu. Ale o tom jsou tu přeci diskuse taky…
Pokud rodila v srpnu, tak má starý systém, a změnit by typ rodičáku mohla pouze, kdyby přešla od ledna na ten nový systém, což je možné.
bambulinek píše:APuccelli píše:posuzují všechny společně žijící … a pokud anonymka psala už jeno to že její druh přítel zkrátka otec rodiny vydělá 20 000+její příjem tak nemá nárok … teď to obcházím se slečnou která dopadla stejně jako zakladatelka a všechno zkoumaj prozkoumávaj
A k tomu porodnému - nejsem si ale vůůbec jistá, že by se posuzovalo podle trvalého bydlištěPosuzuje se snad přeci dle rodičů zapsaných v RL - tedy matka, pokud je otec uveden, tak příjmy matky a otce společně
Viz citace z Ministerstva práce a sociálních věcí - „Na porodné má nárok žena pouze při narození prvního živě narozeného dítěte. Pro nárok se dále posuzuje příjem rodiny, který nesmí přesáhnout 2,4násobek životního minima. Pro stanovení životního minima se přitom započítávají i narozené děti. V praxi to znamená, že pokud se dítě narodí osamělé matce, je hraniční příjem, do kterého porodné náleží, 10 752 korun, tedy 2,4×(2 880+1 600). U prvního dítěte páru bude hraniční příjem pro nárok na porodné 16 992 korun, tedy. 2,4×(2 880+2 600+1 600).“ (http://www.mpsv.cz/cs/10166)
Společně žijící nerovná se trvalé bydliště, a pokud vám to někdo na úřadech tvrdí, tak chtít nadřízeného…
Ale ano, pokud otec vydělá 20tis. a více, tak je bezpředmětné to teď řešit.
pardon … ale jinak jako jsme si rozuměli ..... no a jinak bylo řečeno jak jsi psala.. pokud je otec RL zapsán automaticky ho posuzují ke všem dávkám
Přesně tak… fajn, jsem ráda, že jsme vyřešily, vymyslely, a snad to zakladatelce trochu pomohlo ![]()
Jen tedy k příspěvku na bydlení se neposuzuje jen matka + otec v RL, ale všichni, kdo tam bydlí - takže pokud by bydleli s rodiči, tak i ti. Stejně jako pokud mají spolubydlící. A jednou věcí si nejsem jistá - nevím, jestli se neposuzuje faktické bydlení, místo trvalého… ale to fakt nevím…
(a hledat se mi to nechce… balím na víkend
)
Příspěvek upraven 17.02.12 v 13:51
Porodné - budeš posuzován a společně s otce dítěte, je-li v rodném listě, není-li, budeš posuzovaná jen ty a tvoje dítě.
Příspěvek na bydlení - vlastnictví nemovitosti nebo nájemní smlouva, trvalý pobyt, posuzují se všichni s trvalým pobytem, ty co tam skutečně nebydlí, můžeš vyloučit ze společně posuzovanýých osob.
Rodičák - pokud si neměla nárok na PPM, nemůžeš svoji variantou hýbat směrem nahoru, šlo by to, pokud nárok splňoval otec dítěte, ale počítám, že s ním bude špatná komunikace.
K alimnentům ještě požaduj výživné na neprovdanou matku.
Mag, to je možné, vyloučit osoby z posuzovaných osob ohledně příspěvku na bydlení? Takže když bydlím v podnájmu a mám adresu trvalého bydliště jinde, tak jde zažádat, aby tam se mnou „nepočítali“ v případě příspěvku? To slyším poprvé. Díky za info ![]()
mám otce také zapsaného v rodném listě, ale po rozchodu ho k dávkách neposuzovali. Sepsala jsem čestné prohlášení,že s ním nežiji-nevedu společnou domácnost (měli jsme ještě trvalý pobyt) a pak dodala rozhodnutí od soudu a svěření do mé péče.