Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
K porodnému - ano, do roka, je to prekluzivní lhůta, takže po uplynutí roku ten nárok zaniká.
Příspěvek upraven 17.02.12 v 13:26
k alimentům - záleží jestli má ještě nějaké jiné závazky/děti a taky jestli těch 20 000 ofiko přiznává.Myslím že by ti mohl soud vyměřit tak 3000
Příspěvek upraven 17.02.12 v 13:20
APuccelli píše:
K rodičáku - ano, do roka, je to prekluzivní lhůta, takže po uplynutí roku ten nárok zaniká.
rodicak?? ![]()
Ahoj … tak porodné dostaneš pouze pokud jste 3 měsíce před narozením prcka nepřesáhli příjem vyšší než 2,4 násobek životního minima (posuzují se všichni se stejným trv bydlištěm jako ty)
příspěvek na bydlení musíš mít nájemní smlouvu s majiteli,musíš tam mít 3 měsíce trv bydliště a veškeré energie psané na sebe.....
Alimenty buď VAše dohoda … že se spolu domluvíte kolik jinak vyměří soud
a s rodičákem „hýbat“ nelze … jj tomuto se řiká podpora státu
![]()
Anonymní píše:APuccelli píše:rodicak??
K rodičáku - ano, do roka, je to prekluzivní lhůta, takže po uplynutí roku ten nárok zaniká.
myslím že bylo míněno porodné
bambulinek píše:
Ahoj … tak porodné dostaneš pouze pokud jste 3 měsíce před narozením prcka nepřesáhli příjem vyšší než 2,4 násobek životního minima (posuzují se všichni se stejným trv bydlištěm jako ty)
příspěvek na bydlení musíš mít nájemní smlouvu s majiteli,musíš tam mít 3 měsíce trv bydliště a veškeré energie psané na sebe.....
a s rodičákem „hýbat“ nelze … jj tomuto se řiká podpora státu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ahojky,jen se zeptám k tomu porodnému–já myslela že je jedno kde mám TP ale kde přebývám a jestli žiji s partnerem?také to řeším,zda-li si zažádat o porodné,pokud by to bylo na TP tak tam už dávno nebydlím ani já ani nikdo z rodiny,je to problém? ![]()
Anonymní píše:APuccelli píše:rodicak??
Pardon, nevím, co mě to napadlo - PORODNÉ - už jsem to opravila ![]()
bambulinek píše:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
takze pokud tady v objektu ma pribuznej psanou firmu a nekolik lidi tu ma taky trvaly tak se jako muzu jit klouzat jo? ![]()
Anonymní píše:bambulinek píše:takze pokud tady v objektu ma pribuznej psanou firmu a nekolik lidi tu ma taky trvaly tak se jako muzu jit klouzat jo?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nechci se hádat - nevím to jistě a nechce se mi to dohledávat, právo sociálního zabezpečení jsem viděla naposledy ve škole a ještě se učila starý systém ALE - není náhodou právě od ledna novela, že se s ním hýbat může? POuze maximální částka, kterou můžeš vyčerpat je 220tis.? Tudíž můžeš rodičák jak zkrátit, tak i prodloužit?
A k tomu porodnému - nejsem si ale vůůbec jistá, že by se posuzovalo podle trvalého bydliště
Posuzuje se snad přeci dle rodičů zapsaných v RL - tedy matka, pokud je otec uveden, tak příjmy matky a otce společně ![]()
Viz citace z Ministerstva práce a sociálních věcí - „Na porodné má nárok žena pouze při narození prvního živě narozeného dítěte. Pro nárok se dále posuzuje příjem rodiny, který nesmí přesáhnout 2,4násobek životního minima. Pro stanovení životního minima se přitom započítávají i narozené děti. V praxi to znamená, že pokud se dítě narodí osamělé matce, je hraniční příjem, do kterého porodné náleží, 10 752 korun, tedy 2,4×(2 880+1 600). U prvního dítěte páru bude hraniční příjem pro nárok na porodné 16 992 korun, tedy. 2,4×(2 880+2 600+1 600).“ (http://www.mpsv.cz/cs/10166)
APuccelli píše:Anonymní píše:bambulinek píše:takze pokud tady v objektu ma pribuznej psanou firmu a nekolik lidi tu ma taky trvaly tak se jako muzu jit klouzat jo?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nechci se hádat - nevím to jistě a nechce se mi to dohledávat, právo sociálního zabezpečení jsem viděla naposledy ve škole a ještě se učila starý systém ALE - není náhodou právě od ledna novela, že se s ním hýbat může? POuze maximální částka, kterou můžeš vyčerpat je 220tis.? Tudíž můžeš rodičák jak zkrátit, tak i prodloužit?
kamarádka rodila v srpnu loni a letos to chtěla změnit a nepovolili jí to … prej to nejde
A ke všem možným typům státní sociální podpory - tedy i toho rodičáku, porodného atd. - zde: http://www.mpsv.cz/cs/2#dsp
APuccelli píše:
A k tomu porodnému - nejsem si ale vůůbec jistá, že by se posuzovalo podle trvalého bydlištěPosuzuje se snad přeci dle rodičů zapsaných v RL - tedy matka, pokud je otec uveden, tak příjmy matky a otce společně
Viz citace z Ministerstva práce a sociálních věcí - „Na porodné má nárok žena pouze při narození prvního živě narozeného dítěte. Pro nárok se dále posuzuje příjem rodiny, který nesmí přesáhnout 2,4násobek životního minima. Pro stanovení životního minima se přitom započítávají i narozené děti. V praxi to znamená, že pokud se dítě narodí osamělé matce, je hraniční příjem, do kterého porodné náleží, 10 752 korun, tedy 2,4×(2 880+1 600). U prvního dítěte páru bude hraniční příjem pro nárok na porodné 16 992 korun, tedy. 2,4×(2 880+2 600+1 600).“ (http://www.mpsv.cz/cs/10166)
posuzují všechny společně žijící … a pokud anonymka psala už jeno to že její druh přítel zkrátka otec rodiny vydělá 20 000+její příjem tak nemá nárok … teď to obcházím se slečnou která dopadla stejně jako zakladatelka a všechno zkoumaj prozkoumávaj
Ahoj, ac je mi to trapne a nesnasim ,,vyuzivani statu,, tak jsem se octla v pomerne spatne situaci. pritel me zbil a vyhodil z bytu. jsem docasne u rodicu a finance nejsou zadna slava
tak se chci zeptat jake davky jsou a ktere tedy lze vyuzit?
diky moc vsem.