Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mně je 34 a mám první dítě, nikfy jsem neslyšela, že bych byla na dítě stará…je fakt, že vypadám mladší
Každopádně, dřív jsem dítě nechtěla, tak jsem si to zvolila sama, před tím jsem si dost užila, pařby, dovolené…ale teď si dost často říkám, že je lepší mít dítě dřív, ty probdělé noci a honičku doma určitě snáším a zvládám hůř než dvacetiletá holka ![]()
Tak ja napisu svuj pohled, nikoho tim nemyslim, protoze kazda jsme jina
Ja mela prvni dite ve 29. Ve 20ti jsem byla ruda az na zadi, jen kdyz jsem si sla koupit tehotensky test.
Ve 20ti by mne ve snu nenapadlo odporovat takovym autoritam, jako je obvodni lekar. Co rekl, to se stalo. Samozrejme-i jakykoliv jiny lekar.
Ve 28 jsem se uz davno nestydela, kdyz jsem kupovala test. Autoritam jsem stale verila. Jejich slovo byl temer zakon, nenapadlo by mne v necem odporovat.
(podotykam, ze kolem 16 dale jsem byla ve vztahu k autoritam celkem neustupna, s velkym sklonem k anarchii, aby si nekdo nemyslel, ze jsem byla uplne putka
)
Kdyz se narodilo prvni dite, nenapadlo by mne overovat cokoliv, co rekl pediatr. Spoustu veci jsem delala po svym, to zas jo, ale v zasadnich vecech jsem proste podlehala autorite a to i co se tyce mne osobne.
O par let pozdeji jsem konecne nabyla sebevedomi. Autority uznavam jen pokud to autority skutecne jsou. V klidu jim reknu, kdyz s nimi nesouhlasim. Leceni svych deti konzultuju a predkladam svuj navrh, pokud na to moje znalosti staci.
Kazda jsme jina. Ale co se tyce autorit, a to zejmena tech v bilym plasti, byva! to podobny. Stejny vyvoj vidim u svy sestry. I kdyz ta je uplne na zacatku, je ji neco malo pres 20 ![]()
Clovek se vyviji, ve 20 ma hodne sil a kdyz ma i prostredky a chut, ma dite. Ve 30 ma sily porad, ale uz ma k tomu mozna i neco vic. V 35 sily pomalu ubyvaji, ale zas se to vyvazuje jinde. Nehodnotim! Je to na kazdym ![]()
Příspěvek upraven 13.10.11 v 12:37
Já teda sama za sebe musím říct, že první dceru jsem měla přesně ve dvaceti a byla to pohodička. Dvojčata jsem měla téměř ve 34. letech a je to občas děs běs, jsem utahaná, nevyspalá a všechno mně bolí. ![]()
Každý věk má pro a proti.
Ale za mně čím dřív dítě, tím líp.
Třeba mě by ve 20 letech nenapadlo mít dítě, v tomto věku jsem k dětem neměla žádný vztah. Teprve jsem nastoupila do práce a neměla jsem ani vlastní bydlení. Když má člověk vlastní bydlení, tak je to o něčem jiném. Co jsem tu tak četla, tak docela dost holek, co si pořídily dítě kolem 20 má partnery kolem 30 let a starší.
asho, hezky napsané, zvlášť tos tou autoritou
některé věci si dělám po svém, ale zatím bych asi třeba naší pediatričku do jistých míst neposlala, za deset let by to asi bylo jinak ![]()
Není špatné mít dítě ve 20 letech, pokud se na něj cítíš a nemáš žádné ambice a pokud cítíš, že to tak chceš. Není špatné ani mít dítě ve 30 letech, pokud jsi chtěla nejdříve něco prožít a zabezpečit se. Nejhorší je mít dítě ve 20 letech a pak si teprve plnit své ambice, nebo mít dítě jen pro udržení partnera…
MUFICE píše:
Třeba mě by ve 20 letech nenapadlo mít dítě, v tomto věku jsem k dětem neměla žádný vztah. Teprve jsem nastoupila do práce a neměla jsem ani vlastní bydlení. Když má člověk vlastní bydlení, tak je to o něčem jiném. Co jsem tu tak četla, tak docela dost holek, co si pořídily dítě kolem 20 má partnery kolem 30 let a starší.
tak mě je 21 a manžel je o tři roky starší
je ale pravda, že se nechová typicky pro svůj věk
začal pracovat hned po gymplu, nemá potřeby pařit a „užívat si života“, je zkrátka takový rodinný typ ![]()
jinak já myslím, že mě třeba hodně ovlivnili rodiče, jedeme v podstatě jejich model založení rodiny.. ![]()
madla21 píše:
Není špatné mít dítě ve 20 letech, pokud se na něj cítíš a nemáš žádné ambice a pokud cítíš, že to tak chceš. Není špatné ani mít dítě ve 30 letech, pokud jsi chtěla nejdříve něco prožít a zabezpečit se. Nejhorší je mít dítě ve 20 letech a pak si teprve plnit své ambice, nebo mít dítě jen pro udržení partnera…
Já měla první dítě ve 20 letech no a co.Miminko jsme si moc přáli,mám manžela o deset let staršího.Měli jsme mu co dát,měli jsme bydlení a žijeme spokojeně.Já bych zas nechtěla mimčo až po 30.Je to každého věc a rozhodnutí.Já se ve svým okolí setkala s kecama typu,že jsem mladá.Teď mi bude 24 a máme 10.měsíční slečnu ještě.Jinak mě nikdy nebavilo vymetat diskotéky atd.Miluju svoje děti na devše,a myslím že špatná máma nejsem.I když jsem mladá ![]()
já měla dceru v21 letech a syna ve 33…v 21 bylo brzo(mluvím za mě)mateřský pudy žádné a byla jsem telátko..
sterezie píše:MUFICE píše:tak mě je 21 a manžel je o tři roky starší
Třeba mě by ve 20 letech nenapadlo mít dítě, v tomto věku jsem k dětem neměla žádný vztah. Teprve jsem nastoupila do práce a neměla jsem ani vlastní bydlení. Když má člověk vlastní bydlení, tak je to o něčem jiném. Co jsem tu tak četla, tak docela dost holek, co si pořídily dítě kolem 20 má partnery kolem 30 let a starší.je ale pravda, že se nechová typicky pro svůj věk
začal pracovat hned po gymplu, nemá potřeby pařit a „užívat si života“, je zkrátka takový rodinný typ
jinak já myslím, že mě třeba hodně ovlivnili rodiče, jedeme v podstatě jejich model založení rodiny..
na tomhle taky něco je. v mém okolí téměř všichni mají děti zhruba ve stejném věku jako jejich rodiče. i já to tak mám.
sterezie píše:
asho, hezky napsané, zvlášť tos tou autoritouněkteré věci si dělám po svém, ale zatím bych asi třeba naší pediatričku do jistých míst neposlala, za deset let by to asi bylo jinak
No, ja si ted sypu na hlavu popel. Byla jsem proste mlada a blba a nedovedla jsem branit ani sebe, a ty nasledky pak staly za to. Stejne tak i u prvniho ditete. Co vsechno bych si usetrila, vedet to, co ted… Jenze takhle to proste chodi ![]()
Chce to cvicit sebevedomi, to fakt doporucuju. A nebat se otevrit hubu ![]()
Tak mě se první dcerka narodila ve 21.letech a je fakt, že tehdá jsem spoustu věcí neřešila, tak jak teď(neměla jsem k dispozici net
), a je fakt že byla neplánovaná, ale chtěná
, s druhým jsme počkali až do mých 28.let- mezitím jsem si dodělala specializaci a postavili jsme si dům. Teď je mi 30.let a čekám třetí. a pro srovnání je to daleko větší záhul než první těhotenství, takže fakt obdivuji ženy, které s prvním mimi čekají až do 35.let ![]()
Ještě, že to je plánovaně konečná ![]()