Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já tedy nevím, ale nesetkala jsem se s tím. Mně je 27 a mám min. sedm stejně starých kamarádek bez miminka. Některé by chtěly, ale partneři ne, jiné ještě nechtějí, je to různé. Myslím, že v procentech se věk prvorodiček spíše zvedá.
Opravdu záleží na každé mamince, jak se cítí… Nikdo mě zatím nepranýřoval.
Lilien:o) píše:
Našla jsem tu už asi 5.diskusy jestli jsou holky ve 20.letech divný,když mají dítě.Přijde mi,že jsem asi divná já když napíšu,že mě to prostě divný přijde protože já ve 20.letech teprve 2.rok pracovala tudíž ještě nic moc neměla a upřímně vůbec sem si nepřipouštěla mít dítě.Byla jsem mladá a nevadí mi,že mám mimčo až ted.Proto jsem stará na dítě?Nechápu reakce jak se do nás třicítek navážejí jak budem staré na výchovu dítěte atd.Mám opravdu takový pocit,že dnešní doba je asi uchvátaná a dnešní mladý holky taky na něco chvátaj..klidně mě ukamenujte.Napsat sem to musela
Taky jsem se nesetkala s názorem, že 30cítky jsou staré matky.
Já osobně mám kolem sebe holky co měly děti kolem 22 let a pak ty kolem 30 let. A jediné co jsem vypozorovala bylo, že ty kolem 20ti nebyly tak ustrašené (co se týče toho, že dítě někam leze, může spadnout atd.), ale to taky neříkám že je to tak všude.
Pokud „mladé“ holky mají zazemí a chlapa se kterým chtějí být, tak ať si klidně mají děti. Proč by měly čekat do 30ti? Protože je dneska „normální“ rodit později? ![]()
Doktor v CARu přede mnou při první konzultaci vedl monolog:„Takže proč jste přišli. Asi nemůžete otěhotnět, že? No tak ještě že jste přišli, protože už máte nejvyšší čas.“ Hleděla jsem na něho jak blbá. (je mi 29let). A kámošce co tam byla až ve 30ti vyloženě řekl, že už je stará a proč to jako nepřišla řešit dříve.
Prostě co člověk to názor a dobrá matka může být v jakémkoliv věku.
APuccelli píše:
Ne, že bych četla diskusi „maminkou ve dvaceti“, „mladé maminky“ atd., ale přijde mi, že naopak tahle diskuse útočí na mladší maminky, ne oni na ženy po třicítce, které v žádném případě nejsou staré. Když už, tuhle diskusi bych posunula ještě o deset, dvanáct let, pak už je diskutabilní, jestli maminka ve 40, 42 je opravdu ideální maminka. Ale v každém případě je to hodně individuální.Ale trošku mě rozpálilo, když jsem četla, jak kdosi do 25 studoval, pak si užíval, cestoval a vydělával a a studoval v zahraničí, že mladší maminky nejsou rozumově schopné dítě zvládnout. No pardon, ale dejme tomu, že to patří maminkám v patnácti letech, kdy děti rodí děti. Ale…
Do 23 jsem vystudovala Mgr., našla si velmi slušnou práci, která mě už po roce uživila natolik, abych si mohla za Prahou dovolit stavět baráček, byť na hypo, ale nebojím se splácení. Se snoubencem dohromady máme opravdu dost na to, abychom nemuseli přestat cestovat i s miminkem. Oba si miminko moc přejeme a doufáme, že se nám konečně zadařilo. Je mi 24. Za rok v srpnu se hodláme brát, teď plánujeme svatbu, stavíme… užíváme si stejně - dovolené, víkendy, výlety, lyže atd. Při studiu jsme procestovali taky kus světa a dokonce i stihli na Erasmu studovat v zahraničí. Nevidím důvod, proč bych v 24/25 nemohla mít dítě a podle některých se o něj nebyla na „dostatečné rozumové úrovni“ postarat. Je na každém, aby si to spočítal a hlavně, aby byla maminka spokojená a měla pocit, že teď už je ta správná chvíle. Pak bude to miminko dar a radost pro oba rodiče.
Naopak ten první příspěvek mi přijde psaný dosti agresivním a arogantním tónem, který pardon, ale zakladatelka snad ani nemůže mít, protože pokud nepochopila, že tečka za číslovkou znamená číslovku řadovou a nikoli základní a bude se to číst jako „maminkou ve třicátých letech“, je to spíš směšné…
Ale to jen tak do diskuse, nechci nic vyvolávat, jen můj pocit.
terdule píše:Solvejg píše:s tou postavou souhlasím,po malé jsem byla po půl roce jak proutek,po malým?..potřebovala bych předělat celá
Já si vždycky říkala, že pokud budu někdy mít nějaké dítě, tak nejdřív v nějakých 33 letech. A bác ho, otěhotněla jsem ve 23 letech. Teď mám rok a čtvrt starou holčičku, která konečně dala mému životu ten správný směr, dodělávám si VŠ a přivydělávávm si učením tance. Nikdy jsem nezalitovala, že jsem si rozhodla malou nechat, i když do teď mi není úplně jasné, jak „vznikla“A jedno velké plus pro mladé matky- jednak lépe snáší těhotenství a navíc je zde větší pravděpodobnost, že se jim postava po porodu vrátí do jakž takž původního stavu (vědecky doloženo):-)
No tohle je individualni, pochybuju, ze je to vedecky dokazany. Znam spoustu prikladu z obou stran a urcite nejsem sama
Ono to spis bude tim, ze cim je zenska starsi a cim ma treba vic deti, tim vic na sebe kasle… Je min casu na vsechno, min sily na cviceni atd… A zvyk je taky daleko zeleznejsi kosile nez ve 20ti.
Ahojky jo s postavou jsem taky neměla problémy.Dokonce mám méně kilo než předtím.A těhotenství jsem měla taky pohodové.
Opravdu to asi není o věku kamarádka má dítě ve 20ti a jaká je dobrá máma.
no vidíte,naprostá věčina 30 letých se s tím nesetkala tak asi zakladatelka jen chtěla nahodit"zajímavé téma" a rýpnout si do mladých maminek ![]()
asha píše:terdule píše:No tohle je individualni, pochybuju, ze je to vedecky dokazany. Znam spoustu prikladu z obou stran a urcite nejsem samaSolvejg píše:s tou postavou souhlasím,po malé jsem byla po půl roce jak proutek,po malým?..potřebovala bych předělat celá
Já si vždycky říkala, že pokud budu někdy mít nějaké dítě, tak nejdřív v nějakých 33 letech. A bác ho, otěhotněla jsem ve 23 letech. Teď mám rok a čtvrt starou holčičku, která konečně dala mému životu ten správný směr, dodělávám si VŠ a přivydělávávm si učením tance. Nikdy jsem nezalitovala, že jsem si rozhodla malou nechat, i když do teď mi není úplně jasné, jak „vznikla“A jedno velké plus pro mladé matky- jednak lépe snáší těhotenství a navíc je zde větší pravděpodobnost, že se jim postava po porodu vrátí do jakž takž původního stavu (vědecky doloženo):-)
Ono to spis bude tim, ze cim je zenska starsi a cim ma treba vic deti, tim vic na sebe kasle… Je min casu na vsechno, min sily na cviceni atd… A zvyk je taky daleko zeleznejsi kosile nez ve 20ti.
Ale ono je to logické: čím je tělo mladší, tím je kůže elastičtější, metabolismus rychlejší, fyzička lepší,…samozřejmě, že je to o tom konkrétním daném člověku, však jsem se také oháněla pravděpodobností:-)
K-a-č-i-k píše:ankasz píše:Já obdivuji hlavně tu odvahu čekat tak dlouho…Vím, že to není pravidlem, maminky totiž mají dítko klidně i ve 40, ale mám poblíž sebe odstrašující příklad toho, že čekat příliš dlouho se taky nevyplácí. Sestřenice se začala snažit až v 35, příští rok jí bude 40, před 2 týdny byla na druhém umělém oplodnění a dnes je na tom psychicky tak špatně, že jí doktoři řekli, že dříve než za půl roku jí další umělý neudělají
takže fakt obdivuji ženy, které s prvním mimi čekají až do 35.letví,
Já za sebe bych se bála čekat tak dlouho
No někdo opravdu čeká dlouho kvůli kariéry, ale víc si myslím, že starší rodičky jsou proto, že dříve neměly toho správného partnera ![]()
Myslím si, že je to čistě individuální věc.
Ne každá máme ideálního a milujícího partnera, se kterým si pořídíme rodinku. Někdo holt nemá štěstí i když by miminko chtěl. Někdo upřednostní v mládí pařby, diskotéky a kariéru.
Já měla syna ve 21 letech, moc jsem si ho přála a za sebe můžu říct, že jsem nebyla „hloupé telátko bez mateřských citů“.
Mateřství jsem si užívala plnými doušky, synovi se věnovala maximálně i přes jeho zdravotní komplikace v raném dětství. Tehdy mě prostě nenapadlo, že by to mělo být jinak. Školy ani kariéra mě nelákaly, pařby taky ne. Bydleli jsme s manželem sice v podnájmu, ale nevadilo nám to.
KDyž syn odrostl plínkám a téměř přecházel na druhý stupeň ZŠ, začala jsem studovat i já, našla jsem si zajímavou školu a skloubila domácnost(bez manžela už), práci i učení
a úspěšně odstátnicovala. Myslím si, že dnes v dospělosti si svého úspěchu ve škole víc vážím, než tehdy po matuře.
Dnes je mi skoro 36 a mám 14-letého syna, parťáka na hory, výlety a sport. Blbneme spolu, nasmějeme se i když jsou taky chvíle, kdy bych ho za ty jeho pubertální úlety nejraději přetrhla.
Oproti tomu mám kamarádku, která po nevydařeném bezdětném manželství našla druhou lásku, dlouho čekali na miminko, které přišlo až v jejich 35 letech. Pak se hned snažili znovu, leč ortel lékaře zněl - nemožné. Vzdala to, začala se věnovat jiným věcem a hle, ted ve 40 letech zčistajasna otěhotněla.
A ted… je už stará na vymodlené dítě, které přišlo ve chvíli, kdy se vzdala všech nadějí????
Nelze vždy říct - 20 letá matka je nezralá, nemá ani páru o tom co dítěti dát.
Ale také nelze říct - ve 30, 40 je matka stará na to, aby měla dítě, jak to chce zvládat atd.
Mně je 23 a mám doma skoro 11m dcerku, rodila jsem tedy ve 22letech, těhu nebylo plánované(ale ne z neopatrnosti, jak je tu psáno, ale selhala mi antiko, kterou jsem 4,5roku brala kažřdý den ve stejný čas, nikdy jsem nevynechala) Pracovala jsem tehdy rok a půl(byla jsem na Vš a nedodělala
) Nemyslím si, že by 20 bylo brzo a 30 pozdě. Prostě je to každého věc. Znám holčinu, která je (plánovaně) v 19ti skvělá máma, mimi má co potřebuje. Taky znám paní, které je 35let, má první mimčo,které neplánovala, je z toho hotová, nezvládá to, má pocit, že si neužila jak by mohla. Stejně tak to může být i naopak. Takže si nemyslím, že by to bylo otázkou věku, ale spíš otázkou toho, jak moc je člověk připravený se o mimčo starat a do jaké míry je ochotný se vzdát svého pohodlí. Někdo to dokáže v 18ti, někdo až ve 40ti, kdy má pocit, že si dostatečně užil. Ale nechci tu do někoho rýpat, to fakt ne, jen můj názor. Ať má každý dítě, kdy chce, pokud se dokáže postarat…
Solvejg píše:asha píše:Ale ono je to logické: čím je tělo mladší, tím je kůže elastičtější, metabolismus rychlejší, fyzička lepší,…samozřejmě, že je to o tom konkrétním daném člověku, však jsem se také oháněla pravděpodobností:-)terdule píše:No tohle je individualni, pochybuju, ze je to vedecky dokazany. Znam spoustu prikladu z obou stran a urcite nejsem samaSolvejg píše:s tou postavou souhlasím,po malé jsem byla po půl roce jak proutek,po malým?..potřebovala bych předělat celá
Jo logicky to je, ale praxe pokulhava
Ja osobne znam vic tech, co se jim postava vyrazne zhorsila po diteti brzo po 20
Z mych kamaradek neni jedina, co by mela postavu horsi, vsechny rodily kolem 30. Bud mely problemy uz predtim, nebo zadny nemely a nemaji.
Tak by mne docela zajimalo, jak to mate ostatni???
maggie79 píše:sterezie píše:na tomhle taky něco je. v mém okolí téměř všichni mají děti zhruba ve stejném věku jako jejich rodiče. i já to tak mám.MUFICE píše:tak mě je 21 a manžel je o tři roky starší
Třeba mě by ve 20 letech nenapadlo mít dítě, v tomto věku jsem k dětem neměla žádný vztah. Teprve jsem nastoupila do práce a neměla jsem ani vlastní bydlení. Když má člověk vlastní bydlení, tak je to o něčem jiném. Co jsem tu tak četla, tak docela dost holek, co si pořídily dítě kolem 20 má partnery kolem 30 let a starší.je ale pravda, že se nechová typicky pro svůj věk
začal pracovat hned po gymplu, nemá potřeby pařit a „užívat si života“, je zkrátka takový rodinný typ
jinak já myslím, že mě třeba hodně ovlivnili rodiče, jedeme v podstatě jejich model založení rodiny..
Jj, to je pravda, meje máma se vdávala v 21 těhotná, rodila ve 22letech. Já navlas to samé:-D
asha píše:
Vedecky dolozeno?Teda ja nevim, ale ja mam po trech detech postavu furt stejnou. Prsa uz nejsou, co byvaly, ale co chci po 5ti letech kojeni…
Já kojím 11m a prsa už taky nejsou co bývaly:-D A až nebude mlíko, to to radši ani nechci vidět:-D
atominnka píše:asha píše:Já kojím 11m a prsa už taky nejsou co bývaly:-D A až nebude mlíko, to to radši ani nechci vidět:-D
Vedecky dolozeno?Teda ja nevim, ale ja mam po trech detech postavu furt stejnou. Prsa uz nejsou, co byvaly, ale co chci po 5ti letech kojeni…
Hm, treba neuvidis
Mne se zmensily tak o 3 cisla..nastesti teda nejsem kokrspanel, to by mi chybelo…
atominnka píše:asha píše:Já kojím 11m a prsa už taky nejsou co bývaly:-D A až nebude mlíko, to to radši ani nechci vidět:-D
já teda kojila měsíc, takže mám prsa o číslo větší, k mé nespokojenosti (nyní D, ale mě se prostě líbí malá prsa, líp na nich vypadá oblečení, než „dobrý den, kozy ven“
), ale stále pevná..avšak od pasu po kolena je to hrůza..mám pořád 8kilo nahoře a nejsem schopná donutit se cvičit, strie, rozteklé břicho a zadek
takže vědci, kdeže jste? ![]()