Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
a přítel nemůže zvednout telefon a zeptat se rodičů nebo svého obvodního doktora ??
Tu injekci dostanes po porodu jeste v porodnici, protoze mas negativni skupinu. Otec se neresi…protoze otec neni 100% jisty ![]()
@cestovatelka11 Dr tvrdi, ze krevni skupina otce se neresi, protoze nikdy neni jiste, zda uvadeny otec je skutecne biologickym otcem. Dava se injekce v tehotenstvi, po porodu se zjistuje Rh ditete po porodu. Je-li dite taky negativni, nic se neresi (az do dalsiho tehotenstvi), pokud je pozitivni, dostava matka dalsi injekci, aby se zastavila tvorba protilatek.
teda jeste dulezita vec-po porodu z pupecniku odeberou zkumavku miminka a tu vysetri. dostanes ji pokud bude dite rh+
@cestovatelka11 Taky mi mudr.říkala, že mi ještě v těhotenství dá tu injekci. Anebo můžu zjistit partnerovu krevní skupinu a když bude mínusová, tak injekci nedostanu.
Neboj. V tehotenstvi ti dali protilatky preventivne. Coz je tedy zvlastni, kdyz je snadne krevni skupinu otce zjistit. Po porodu se uz hledi na skupinu ditete, pokud ma taky
Rh negativni, nedela se nic, pokud ma pozitivni, dostavas injekci. Skupinu ditete budes mit napsanou v propoustecich zpravach, ale urcite to pohlidali.
mame dve deti, ja jsem A negat a krevni skupinu chlapa neznam. nikdo se me nikdy neptal a stejne pochybuju, ze se muzou spolehnout jen na to, co reknes
behem tehotenstvi mi pri odberech krve kontrolovali protilatky, zadnou injekci jsem nedostala. ani po porodu ne, ale obe deti jsou negat. po me, tak to nebylo potreba. deti maji 3 a 5 let, takze relativne aktualni rekla bych. myslim, ze postup tveho doktora je ok, bud se kontroluji ty protilatky nebo se preventivne pichne ta injekce. a po porodu podle krve ditete.
Ahoj, mam taky Rh negativni… Moje zkusenost je nasledujici: Injekci (myslim Igamad) jsem dostala v kazdem tehotenstvi v 28. tydnu (ted me to taky jeste jednou ceka)… Gynekolozka mi to dava automaticky, protoze jak se rika, otec je vzdy nejisty
Tak se timto myslim gynekologove kryji… V porodnici lekari pak hned zjistuji krevni skupinu ditete a pokud je rh negativni, uz ti nic nepichnou… pokud bude dite rh pozitivni, dostanes ty protilatky jeste jednou…
@Teresa.p @Maylaa moc děkuju !!!!! uklidnili jste mě
já právě už i v porodnici byla hospitalizovana a tam to nikdo taky neřešil, tak jsem se chtěla ujistit ať jsem v klidu, moc děkuju !
Měla jsem to samé, jsem Rh negativní, skupina otce doktora absolutně nezajímala. Dostala jsem injekci v 28 Tt a potom hned po porodu, protože malý je Rh pozitivní po tátovi.
no mě pravě zarazilo, že gynekologa ta krevni skupina nezajimala u partnera a obvodak mu odmitnul kvuli tomu vzít krev, takže to bude překvapení po porodu… děkuji za reakce
![]()
Jestli je to první těhotenství, tak by žádný problém nastat neměl, protože ses ještě s antigenem nesetkala a Tvoje tělo nemá důvod vytvářet si protilátky. Určitě to ale sledovali při všech odběrech v průběhu těhotenství. U Rh- matek se to hlídá automaticky u všech. Rh faktor otce se opravdu až tak moc neřeší, čistě pro jistotu, kdyby otcem nebyl ten, o kom si to matka myslí. Jednu injekci anti D globulinu už jsi tedy zjevně dostala, po porodu naberou krev dítěti a pokud bude Rh+, dostaneš další injekci. Dává se do 72 hodin po porodu.
@cestovatelka11 krevní skupina otce nezajímá nikoho, protože jistá je jen matka. A potom ks dítěte až je na světě. Podle toho buď dostaneš další injekci po porodu nebo ne. Já jdu na tu preventivní ve 28 TT a pak se uvidí. Obě starší děti mají Rh- a tehdy se ještě ta injekce v těhotenství nedávala. Teď poslední roky už ano. A dostala jsem ji i po potratu v 18 tt automaticky ( ks plodu se nezjišťovala)
Samozřejmě, otcovo krevní skupina není podstatná, on taky nemusí být otcem. Postupuje správně, po porodu dostaneš znovu injekci, pokud bude mít dítě jiný RH faktor, o krevní skupinu nejde a tím je to celé vyřízené a pro další těhotenství se nic neděje.
@ka2ka píše:
a přítel nemůže zvednout telefon a zeptat se rodičů nebo svého obvodního doktora ??
Nemusí to vůbec vědět,běžně se krevní skupina nezjišťuje.