Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Omlouvám se, že vám sem lezu, ale neubráním se reakci…
Prožíváte těžké otázky, ale rozhodně si myslím, že konzultace se Speciálně pedagogickým centrem nebo centerm ranné péče by na mnoho zde položených otázek pomohlo najít odpovědi.
Co se týká problémů se školkou, tak tam je tolik proměnných, že podle mě neexistuje rada skrz tento web. Na dušičce dítěte se můžou ale zanechat už z této doby neodstranitelné jizvy, které pak mohou komplikovat celý školní proces.
Učím na ZŠ speciální a praktické a někdy je mi fakt těch dětí hodně líto, když vidím, jak „trpěly“ a současně „peklily“, když byly ve školce, kde nebylo všechno jak má být…
A ještě jedna věc… I podle mého jsou stimulanty vhodné, ale hlavně je důležité zachovávat hladinu a neexperimentovat!!!
Ještě jednou se omlouvám za vpád, ale myslím, že popsané problémy by si opravdu zasloužily řešení s odborníky!!!
Jezdíme s nim do speciálně pedagogického centra, diagnistický ůstav kde ho taky vyšetřujou.
Ritalin mi doporučila psychaitrička ve školce mu pomáhá tak na 2 hodiny. začínám se těšit až začnš chodit do speciální školy a naučí se něco víc, počítat, psát, číst. ve školce to není jak to má být, vím že je tam ale učitelky by byli nejradši kdyby byl pryč, ale protože se neotevřela školka speciální tak jsem ho neměla kam dát tak zůstal tady
@rehonka zakladatelka to s odborníky řeší, stejně jako já a jiné zde…
Jde o to předat si zkušenosti rodičů, matek…
Ahoj holky, i já mám doma malého retardíka, respektive diagnózu Mr nemáme, zatím jsme „tvz“ hraniční, tak uvidíme co z toho bude.. Příčina je u nás jasná, malý prodělal po narození herpetickou encefalitidu a v půl roce se u něj jako následek objevil Westův syndrom, který teď už má naštěstí kompenzovaný. Vývojově je asi na 8mi měsícich, ve skutečnosti je mu rok.
Někdo tu psal, že vědět o MR dřív, hodně by s ním cvičil a trénoval a ono by se to určitě zlepšilo. To je sice fakt, ale mǔj poznatek je, že tyhle děti dost brzdí nedostatek zájmu a porozumění. My se snažíme o „mentální rehabilitaci“ seč mǔžeme, ale když mladý pán nechce, můžeme se klidně stavět na hlavu a neuděláme nic… Je to hodně velká challenge, takovéhle dítko. ![]()
My máme PAS a lehčí mentální retardaci. PO 4 měsících intenzivního užívání Eye q známí, příbuzní kulí oka, jak se Kuba zlepšil. I odborníci koulí očima a říkají, že jsme hodně „zvláštní, nestandardní případ“. Kuba se rozmluvil, zvětšila se i slovní zásoba a dá se i říci, že se soustředí a hraje. Komunikuje, reaguje, mazlí se…
Vzhledem k tomu, že jsem četla hodně diskusí a článků než jsem do podávání šla a dost názorů bylo skeptických, chtěla bych hodně maminek povzbudit, aby neváhaly a zkusily to. Je možné, že ne na každého prcka bude Eye q působit a to při nejmenším s jinou intenzitou. Rozhodně nebudou maminky vidět první účinky za týden. Osobně jsem začla pozorovat nějaká zlepšení asi po měsíci. Ještě jsem začla podávat tento přípravek: http://www.prozdravi.cz/ra-vit.html ( na základě rady Prof. Strunecké).
@petulabarbucha píše:
My máme PAS a lehčí mentální retardaci. PO 4 měsících intenzivního užívání Eye q známí, příbuzní kulí oka, jak se Kuba zlepšil. I odborníci koulí očima a říkají, že jsme hodně „zvláštní, nestandardní případ“. Kuba se rozmluvil, zvětšila se i slovní zásoba a dá se i říci, že se soustředí a hraje. Komunikuje, reaguje, mazlí se…
Vzhledem k tomu, že jsem četla hodně diskusí a článků než jsem do podávání šla a dost názorů bylo skeptických, chtěla bych hodně maminek povzbudit, aby neváhaly a zkusily to. Je možné, že ne na každého prcka bude Eye q působit a to při nejmenším s jinou intenzitou. Rozhodně nebudou maminky vidět první účinky za týden. Osobně jsem začla pozorovat nějaká zlepšení asi po měsíci. Ještě jsem začla podávat tento přípravek: http://www.prozdravi.cz/ra-vit.html ( na základě rady Prof. Strunecké).
my dáváme ten Ritalin a přiznali mi na syna příspěvk na péči 2 stupně a máme to na 2 roky
Jinak ještě k odborníkům…
Jo jsou fajn…
Jenže pak člověk zjistí, že nedělá nic jiného než chodí po psychiatrech, psycholozích, seminářích, SPC ( byly jsme ve dvou) a nikdo nic nevyřeší. Každý jen poradí:)… chytré rady jako že nám by např. vyhovovala školka se staršími dětmi, menší kolektiv. Existuje taková školka na Praze 8? Neexistuje. Dáš 1000Kč za konzultaci nebo strávíš 2h na pojišťovnu v ordinaci. Odborník si popíše stránky do karty a hledání školky je na nás…Jako např. u nás. zaplatili jsme tisíce za návštěvu a zprávu psychologa v MŠ a že bude psycholog s MŠ spolupracovat na asistentovi.Tak se prý se školkou psycholožka dohodla. Jak to skončilo? Nakonec doporučení na asistenta napsalo pouze jedno SPC ( druhé ho zamítlo, že je Kuba ok -máme Jinou pervazivní vývojovou poruchu).Protože doporučení stejně musí psát SPC a ne psycholog.SPC se bylo na Kubu podívat ve školce… asistent bude možná 2013/2014 na 4h denně a další školní rok musíme hledat jinou MŠ, protože ta stávající asistenta ve školce prostě nechce resp. učitelky nehodlají si přidělávat práci. Jedna učitelka by Kubíka strčila do specky, kam opravdu Kuba nepatří. SPC, které nám doporučení napsalo nezná terén na Praze 8. SPC z Prahy 8 asistenta zamítlo, takže ODBORNÍCI…Obě SPC se shodly, že Kuba do speciálky nepatří a že potřebuje jen laskavější přístup učitelek…o tom to je. Laskavějšího přístupu se nedočkáme a co dál…, i asistent je problém…všechno je problém. Člověk se musí spolehnoput sám na sebe..a řídit se instinktem. Přestala jsem i dle Aply s doporučenou vizualizací denního režimu. Dítě bych měla jako cvičenou opičku a řídila se radami… a taky. Co se školkou? Pracovnice rané péče neví…ani neví, do jaké školky bych mohla Kubíka na další školní rok dát…
Je to boj! Je pak fajn, když máte partnera, který Vám pomůže!!!Netahá Vás po soudech a nenapadá péči…jsem na všechno sama! a ještě nás čekají soudní znalecké posudky.
@blegmola píše:
my dáváme ten Ritalin a přiznali mi na syna příspěvk na péči 2 stupně a máme to na 2 roky
My máme na moji námitku pouze 1. stupeň, školku do června jsme měli jen na dvě hodˇky. Já bez práce, výživné prd prd…v tomhle státě se musí člověk jen smát. Pochopila jsem z vyjádření PSSZ, že je to stejné u nás, jako když jednonohý má hůlky a doskáče 100M a je tímpádem mobilní…
No nic. Věřím, že se vše bude jen a jen lepšit. EYEQ dělá zázraky…Jen si teď trošku vyčítám, co jsem dělala špatně v těhotenství. Euthyrox jsem měla na šítnici v megadávkách, tak snad jsem měla hormonu dost.
hezký večer
@petulabarbucha píše:
My máme na moji námitku pouze 1. stupeň, školku do června jsme měli jen na dvě hodˇky. Já bez práce, výživné prd prd…v tomhle státě se musí člověk jen smát. Pochopila jsem z vyjádření PSSZ, že je to stejné u nás, jako když jednonohý má hůlky a doskáče 100M a je tímpádem mobilní…
No nic. Věřím, že se vše bude jen a jen lepšit. EYEQ dělá zázraky…Jen si teď trošku vyčítám, co jsem dělala špatně v těhotenství. Euthyrox jsem měla na šítnici v megadávkách, tak snad jsem měla hormonu dost.
hezký večer
nepročítala jsem tuto diskuzi celou a jaké onemocnění má váš syn?
@blegmola píše:
nepročítala jsem tuto diskuzi celou a jaké onemocnění má váš syn?
Jiná pervazivní vývoj. porucha (PAS), lehčí ment. retardace. Působí hyperaktivně, nevychovaně, hlučně,…
@petulabarbucha píše:
Jiná pervazivní vývoj. porucha (PAS), lehčí ment. retardace. Působí hyperaktivně, nevychovaně, hlučně,…
můj syn má středně těžkou mentální retardaci, hyperaktivitu a disfláfili, ale taky je hlučnej a působí nevychovaně
děti se ho tady straní a on by si s nima rád hrál
Zdravím Vás, omlouvám se, že sem takto vpadám se svým trápením, ale jsem tu nová, a nic mi to tu nechce dovolit, tak snad budete mít pochopení, nikdy jsem v žádných diskusních fórech nebyla a jsem doopravdy začátečník ![]()
Mému synovi byla před 14 dni psycholožkou z FN HK stanovená diagnoza lehká mentální retardace a porucha pozornosti. Synovi je 2,8 roku a jeho rozumový věk je na úrovni rok a půl starého dítěte.
Psycholožka byla hodná, ochotná, milá, vstřícná. s Davídkem si hrála přes hodinku a půl přičemž se mnou povídala, měl skládat kostky-složil komín z 10 kostek, přiřazovat trojúhelníky kolečka apod. bez úspěchu, kreslení tužkou bez úspěchu, tužku neumí stále držet, česat a krmit panenku, házet s míčem apod. těhotenství jsem měla rizikové z důvodu zaměstnání, bez komplikací. Porod 38.měsíc porodní váha dobrá. při narození žloutenka a krev ve stolici, následně bez komplikací. Od čtvrtého měsíce jsme chodily rehabilitovat s predilekcí vlevo vojtovku asi čtyři měsíce. Od narození jsem sledovala mírné opoždění o měsíc déle zvedání hlavičky, sedět začal před prvními narozeninami, na roce stále jen skřeky, chodit začal na 16 měsících. první slova typu ma-ma, ba-ba- ta-ta asi na roce a pul, pak vymizela a přišlo jen slovo auto tutu. dlouhou dobu nic. Hříčky typu paci paci začaly až před čtyřmi měsíci. jakožto i vyjmenovávání zvuků zvířátek. Tento slovní stav trvá do dnes. hami hají auto motorka zvířátka mašinka. S hračkami si nikdy hrát neuměl a o společnou hru nikdy nejevil zájem, čtení knížek sám ano, se mnou bez úspěchu. Momentálně máme pořád plínky, na doma nedávám, ale musím posazovat na nočník, sám si neřekne počůrá se. stolici jsem ještě nevychytala. Pití z hrníčku s dohledem, že mu ho chytám nebo přidržuji jinak vyklopí na sebe nebo druhou stranu. Jídlo teprve konečně se začíná učit jíst lžičkou. Tuhou stravu jí s obtížemi je to na nervy když má kousat, buď to musí být na kousky tak že to rovnou spolkne jinak je scéna a je po jídle. Má velmi silné výbuchy vzteku a zlosti, jen pokud mu něco nejde letí to do kouta, je nepořádný. S dětmi si občas hraje, ale hrát si neumí, kope je mlátí je. z něho je patrné, že je to sranda směje se tomu. je velmi společenský, i když nedůvěřivý a plachý. Na slovo a předponu Ne je přímo alergický. Jinak neustále veselý, živý bezstarostný dítě, co si nejraději hraje samo s autem, pes je jeho největší parťák velmi ho napodobuje. V noci spí dobře, přítulný je.
Co se týče diagnózy je to hodně čerství, prvotní šok ze mě spadnul a jsem hozená v nějaké fázi, že to není pravda. Máme za pár dní nastupovat do školky, kterou nám psycholožka nedoporučuje, že není na ní zralý, a že se mám pokukovat po speciální školce. Dětský i logopedka říká, že školka rozhodně ano, no nevím koho poslechnout, je možné vůbec, aby z jedné diagnostiky bylo vše uzavřeno jako mentální retardace? Posudek mi přijde do následujících 14 dnů, nicméně jak dětský doktor i logopedka říkají, že jim to přijde unáhlený, že to tak vůbec být nemusí což se odporuje sebejistému vystupování Psycholožky, která si byla svojí diagnozou hodně jistá. začala mi říkat o tom co bude následovat a kam se obrátit, že musím být s malým doma, a že se nemusím bát, že na základě jejího posudku mi bude prodloužený rodičák a ať se informuji o dalších dávkách na které budu mít nárok. No hlavu mám jako pátrací balon a žádné pořádné informace nemůzu nikde sehnat a to googluju už přes týden v kuse. Detský mi k ničemu nedá uspokojivou odpověd a a neurologa navstivíme znovu až potom co mi přijde zprava. Prosím maminky co jste zkončily se stejnou diagnozou nebo podobnou jak je to? je pravda, ze mi bude prodloužen rodičák na základě toho posudku co mi přijde od psycholožky? Je vůbec možné na základě jedné psychodiagnostiky udělat ze zdravého dítěte postižené dítě? Je možné diagnostiku opakovat u jiného psychologa? Mám nebo nemám dát malého do školky? Co to všechno vlastně obnáší tato diagnoza, jak zvládáte výchovu svých dětí? Jak jste se s touto zprávou vyrovnaly? Já jsem úplně na dně, rodina mi vynadala, nejlepší kamarádka otočila zády, s otcem malého nejsem v kontaktu a matka u které žijeme dává vinu mě, že to je mojí vinou a nebo říká, že to je nesmysl, že je normální a blázna jsem z něj udělala já, nemám s kým o tom vůbec mluvit a tápu ve všem nevím co dělat, jak proti diagnoze bojovat nebo jak se s tím vyrovnat? Moc děkuji za každou reakci a trpělivost s mým asi chaotickým příspěvkem.
@Klarinec Zkusila bych jeste navstivit jineho psychologa, popripade i destkeho psychiatra. Ovsem vse co popisujes plus jine, popisujes meho syna. Stredne tezka mentalni retardace..Skolku bych zkusila a uvidite. Treba mu to jen prospeje, drim palce ![]()