Mentálně postižené dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
26.8.13 21:43

Ahoj - jen chci napsat, že příspěvek nebyl vůbec chaotický a že chápu, jak tě to muselo zasáhnout. Bohužel nemám zkušenost s touto poruchou - snad jen jako učitelka jsem několik dětí s LMR učila a až na jednu výjimku to byli báječní, na učení holt pomalejší, ale milí hodní kluci. Jediné, co mohu poradit z osobní zkušenosti s vážnými diagnózami u svých vlastních dcer - nech to několik dní v sobě ležet. Ono si to sedne, informace si vyhledáš nebo si tě maminky najdou zde. Najdeš sílu, nadechneš se. A pamatuj si, že hromadu kamení můžeš považovat za překážku - nebo z ní postavit schody. Záleží na přístupu. Drž se!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
26.8.13 21:44

@Klarinec
nemám zkušenosti, ale podle toho co píšeš, mě nepřijde nijak zvlášť jiný. Každopádně vše je možné, ale já bych rozhodně trvala na ještě jednom vyšetření u jiného psychologa, kterému bych ovšem předešlou diagnozu neprozradila :think:
Držím palce a nenech se rozhodit okolím :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
26.8.13 21:46

@Klarinec Ahoj,tak mému synovi byli ted v srpnu 3 roky a je na tom podobně jako tvůj akorát slov řekne asi 20,ale různě komolí. Absolvovali jsme ted kolečko neurolog, foniatrie a psycholožka a závěr máme vývojová dysfázie. Byla nám doporučena spec. školka, měl od září nastoupit do normální MŠ a to jsem tedy zrušila, naštěstí jsem ještě na rodičáku s mladší, tak tohle řešit nemusím. Jinak být tebou tak zkusím ještě jiného psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.13 21:47

@Klarinec tak předem :hug: :hug: :hug: vyhledej ještě jednoho odborníka, a nech si synka otestovat ještě jinde. Do školky bych ho dala, pokud by to nezvládal tak si ho můžeš stáhnout zpět domů.

Rozhodně za nic nemůžeš!!! a kdo ti něco takového říká je magor. Já dostala takovou ránu taky před 14 dny, mám dceru do nástupu do školy pohoda, ve škole se ukázalo že ne. Teď jí je 14.5 je na úrovni 10 let a s největší pravděpodobností tak bude na pořád. To že je opožděná víme celou dobu od té první třídy, ale celou dobu žijeme v tom že se srovná, že ji to jen trvá dlouho. I když poslední dva tři roky pozoruji že má stopku, že už toho víc nepobírá. Teď je k tomu ještě v pubertě, takže fakt úžas :lol:
Můžu se zeptat u koho jsi byla?

K.

• Citovat
  • Upravit
15088
26.8.13 21:48

Udělala bych také co píše mari, mám stejný názor, ani mě nepříde nijak jiný :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.13 21:49

@hanka.br. ty vždycky všechno tak hezky napíšeš :hug:

K.

• Citovat
  • Upravit
16365
26.8.13 21:50

Je mi lito co prozivas. Asi nejsem ten koho tu hledas. Nas starsi je jen divocejsi dite. Diagnozu by mu rada prisila jedna pani ucitelka ve skolce. Psycholozka problem nevidi. Ale k tomu co pises. Za me…nic se neji tak horke. A ty znas svoje dite nejlip. Vykasli se na vsechny okolo a premyslej jak ho vnimas ty. Myslela jsi ze pujde normalne do skolky? Dala bych ho tam a uvidi se jak to pujde. A ja za sebe bych chtela tedy jeste dalsi posudek. Z jednoho takoveho bych zaver o svem diteti udelat nenechala. Navic si myslim ze je na to mozna i maly ne :think: chybi mi informace jak jste se k psych dostali?
Kazdopadne budu drzet palce at to vsechno date :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
26.8.13 22:03

Dítě bych do školky dala, s tím, že pokud by to bylo hodně blbé, tak bych ho zase stáhla.

Mám dítě bez diagnozy, ale vždycky byl ve všem pozadu, vztek od cca 1,5roku šílený, největší rozvoj řeči nastoupil kolem 3,5r, momentálně vidím jak úplně před mýma očima se rozvíjí, minutu od minuty ví víc. Chodil od 2,5r jeden školní rok do miniškolky a rozhodně to byl přínos.
Podezírala jsem ho z autismu, nějaké vývojové disfázie a zatím to momentálním tempem vývoje vypadá, že to do cca 6let všechno dožene. Einstein asi nebude, ale toje to poslední, co bych po dítěti chtěla. 8)

Takže v tomto věku bych to rozhodně nebrala jako uzavřenou věc, spíš jako takový nástřel od boku, hodnotila bych spíš s rozestupy měsíců, let, než se hned splašeně vrhat do dalšího vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15752
26.8.13 22:03

@Klarinec
Tak prodlouzeny rodicak uz je pokud vim zruseny. Ale muzes si zazadat o PnP
Klidne bych zasla jeste k jinemu psychologovi pro nazor, skolku muzes zkusit a kdyz to nepujde, vezmes ho pryc. Ale pokud je takto nesamostatny, tak mi to prijde brzy a nechala bych ho doma nebo se poohledla po nejake specialni. Ale k tomu uz budes potrebovat konecnou zpravu a dg.
A z okoli si nic nedelej, tak to proste je :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.13 22:06

Šla bych s ním ještě k jinému psychologovi nebo k psychiatrovi. Víš co, ta psycholožka s vámi doma nežije a stanovit diagnózu po jedné schůzce v cizím prostředí?
Je malý a když se s ním bude správně pracovat, tak věřím, že spustu věcí dožene.
Já mám stejně starou dcerku, nemluví a nerozumí a u nás je to dysfázie, takže vím, jak ti je. Pediatr mi taky říkal, že si myslí, že je mentálně retardovaná a to ji viděl 2×…

Držím palce a posílám :hug:

L.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.13 22:07

@Gladys no tak ono to vyšetření nebolí, děcko u toho nijak netrpí, je to hra. A pro zakladatelku by to třeba bylo přínosné, teď je uplně na kaši z toho co ji dr řekl, ale na druhou stranu si říká, to není pravda, doktor se spletl. Takže druhé vyšetření ji pomůže. Souhlasím s tím že má dítě ještě malé, které se vyvíjí skokově, a to že teď něco neumí, neznamená že to nebude umět za půl roku.

Taky půjdem ještě k někomu, už je dcera objednaná.

K.

• Citovat
  • Upravit
2969
26.8.13 22:11
@dari74 píše:
@Klarinec Ahoj,tak mému synovi byli ted v srpnu 3 roky a je na tom podobně jako tvůj akorát slov řekne asi 20,ale různě komolí. Absolvovali jsme ted kolečko neurolog, foniatrie a psycholožka a závěr máme vývojová dysfázie. Byla nám doporučena spec. školka, měl od září nastoupit do normální MŠ a to jsem tedy zrušila, naštěstí jsem ještě na rodičáku s mladší, tak tohle řešit nemusím. Jinak být tebou tak zkusím ještě jiného psychologa.

Jsme na tom stejně. V červenci tříletý má prý mluvu jako 18 měs.,celkově to vytáhl na 2,5 ročního - verdikt psycholožky. Zatím jsme krom této dg.nic dalšího nedostali. Pro všechny v okolí je prostě jen pomalejší, ale já už začínám taky čuchat nějakou levotu :,(. Jen doplním, že je z udržovaného těhu od 32tt, porod 35tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.13 22:13

Ahoj @Klarinec,
příspěvek není nijak divný.

Do školky bych určitě dala, dopředu bych pohovořila s učitelkama, které ho budou mít… aby byly shovívavé. Pokud by to neklaplo, tak prostě zpět domů na péči.

Syn byl jednu dobu taky dost „atypické“ dítě nezapadající do představ o batolatech. Zaplaťpánbůh je teď už docela normální a zapadl. Když jsem to akutně řešila, tak jsem z toho vyšla posílená o myšlenku, že nemá smysl, abych se JÁ nečím TRÁPILA. Protože mě nemá zajímat to, co si řeknou ostatní, ale to, jestli je moje dítě spokojený a šťastný. Trápí se něčím tvůj synek? Evidentně si život na tomhle světě užívá s radostí, a to je pro tebe ten nejdůležitější ukazatel. A že bude furt pozadu? Že třeba bude navštěvovat speciální školy? Že z něj nebude manažér ani vědec? Pocit štěstí není podmíněnej ani penězma, ani funkcí, ani dosaženým vzděláním… Třeba z něj bude ten nejšťastnější popelář pod sluncem.
Mám vzdálenou příbuznou, která je dnes už dospělá, je mentálně na ani ne desetilený holce… pracuje v pekárně, dělá náááádherný ozdůbky na dorty a perníčky, do telefonu je vždycky uplně báječná (bezprostřední, vtipná, milá)… sice pomalu netrefí domů, nezná spoustu „důležitých věcí“, nepřečte si Dostojevskýho v originále apod., ale je to strašně šťastná osoba a to štěstí umí přenášet i na svoje okolí. Takže zkus z tohohle nasosat naději a sílu, že nic není ztraceno, není to ani ostuda ani urážka, není to ničí vina a není třeba se kvůli tomu nějak „jinak“ chovat. Máš prostě svoje dítě, který je šťastný, takže ty můžeš být spokojená maminka. Držím ti moc moc palce! :hug:

• Citovat
  • Upravit
6814
26.8.13 22:17

@1024 Tak náš prý odpovídá 21-24měsícům :( Budeme chodit na logopedii, máme kontaktovat rannou péči a neurolog nám doporučil Nootropil na dozrávání mozkových buněk, zítra tam jdeme na kontrolu. A jak máte ze školkou půjde do normální? Mě se stále nepovedlo naučit svlékat a oblékat, neumí pít z hrnku a s nočníkem taky bojujem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
26.8.13 22:20

Mě tak napadlo, jestli jde na toto žádat pnp, protože jsem žádala kvůli dceři, která má celiakii. Když byl u nás na pohovoru ze sociálky, nějak jsme se bavily, že syn je zaostalejší a že skoro ve 3 letech ani nemluví a on, jestli prý máme požádáno o pnp :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová