Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A dotaz?
Víš, někdo v životě ke štěstí a spokojenosti natož nějakému „drajvu“ nepotřebuje motýly v břiše a splašené hormony. Stačí mu jistota milujícího partnera po svém boku.
Ale samozřejmě ano, monogamie je jen společenská norma, nic víc ![]()
edit: hrubka, až jsem se zastyděla ![]()
@Zákeřná beruška píše:
Milenky a milenci jsou často odsuzovani, manzel/ka je často nestastny(a). A já přemýšlím, proč vlastně. Nevychází to z pouhého společenského nastavení, které kdysi mělo snad své podstatnění a dnes už je prezitkem?Vždyť po letech motýlci často odletí a ve vztahu vyhasbe jakási živočišná jiskra. Člověk je pak jak bez života, chybí mu drive. A je frustrovaná, protože není naplánována jeho přirozená potřeba. A milenec je právě ten, kdo tu jiskru může zase zazehnout. Člověk se má opět na co těšit, do žil se mu vlije energie. A ve finále z toho může profitovat i stálý partner, protože i doma panuje pozitivní nálada a partner je prostě příjemnější…
Nevýhodou ovšem je, že kdyby milenec byl brán jako společenská norma, tak by spousta psychologů možná neměla co žrát…
Takto jednoduché to není. Je to hra s city. Ukočírovat to, nezamilovat se, neodejít z aktuálního vztahu, neodklánět rodinné finance… není jednoduché. Ona ta zamilovanost je svým způsobem závislost a je těžké ji umět ovládat. Je v tom velká nejistota, protože člověk se chová jeden den tak a druhý jinak.
Ta energie bez sexuálního života jde opravdu dolů. Pokud máme zdravotní nebo psychické problémy, tak je to o to těžší. Bez sexu je manželství v dost případech jen provozní záležitostí. Dle mého nelze cítil lásku k někomu, s kým nelze tvořit intimitu. Pokud je pro někoho intimita pouze sex, tak to není vhodný partner do dlouhodobého vztahu.
Dost lidí tyto aktivity dělá za zády, protože nechce měnit svůj standard. Pouze ho chce navýšit a ono se uvidí.
@unuděná píše:
A dotaz?
Víš, někdo v životě ke štěstí a spokojenosti natož nějakému „drajvu“ nepotřebuje motýly v břiše a splašené hormony. Stačí mu jistota milujícího partnera po svém boku.
Ale samozřejmě ano, monogamie je jen společenská norma, nic víc
edit: hrubka, až jsem se zastyděla
No, však by to nebyla povinnost
@Zákeřná beruška píše:
No, však by to nebyla povinnost
Takže tvá myšlenka je jen na legalizaci polygamie. Takových už tu bylo
Ono stačí najít si podobně smýšlejícího partnera, nemusíš měnit sociální standarty celé společnosti a přesvědčovat davy o své pravdě
Vem si příklad z Klopotky
![]()
@LukeR1 píše:
Takto jednoduché to není. Je to hra s city. Ukočírovat to, nezamilovat se, neodejít z aktuálního vztahu, neodklánět rodinné finance… není jednoduché. Ona ta zamilovanost je svým způsobem závislost a je těžké ji umět ovládat. Je v tom velká nejistota, protože člověk se chová jeden den tak a druhý jinak.Ta energie bez sexuálního života jde opravdu dolů. Pokud máme zdravotní nebo psychické problémy, tak je to o to těžší. Bez sexu je manželství v dost případech jen provozní záležitostí. Dle mého nelze cítil lásku k někomu, s kým nelze tvořit intimitu. Pokud je pro někoho intimita pouze sex, tak to není vhodný partner do dlouhodobého vztahu.
Dost lidí tyto aktivity dělá za zády, protože nechce měnit svůj standard. Pouze ho chce navýšit a ono se uvidí.
V podstatě souhlas. Jen co to je odklanet rodinné finance. Ty mohu odklanet i bez milence. Třeba na své koníčky, nebo když jedu třeba s kamarádkami do lázní. To taky nesmím? Vždyť to ve větší či menší míře dělá většina lidí.
@unuděná píše:
Takže tvá myšlenka je jen na legalizaci polygamie. Takových už tu byloOno stačí najít si podobně smýšlejícího partnera, nemusíš měnit sociální standarty celé společnosti a přesvědčovat davy o své pravdě
Vem si příklad z Klopotky
![]()
O polygamii nejde. Netřeba uzavírat vícero manželství.
@Zákeřná beruška píše:
O polygamii nejde. Netřeba uzavírat vícero manželství.
No tak blbá volba slova, polyamorie.
Ve většině případů je nevěra jen důsledkem věcí neřešených, přehlížených a nekomunikovaných a nebo pouhým výsledkem absolutní ignorace jednoho nebo obou partnerů. Z nevěry může profitovat pouze partnerství na nevěru nastavené, kde jsou oba seznámeni s tímto faktem a možnostmi. V opačném případě je nevěra pouze obelháváním druhého, egoistická snaha o vlastní radost a potěšení. Většinou také ani nevyřeší problém, který je toho důsledkem, je pouhým únikem od nepříjemné reality, kde je nutné se postavit vlastním strachům, vlastního přijmutí odpovědnosti za to jak současný vztah vypadá. Takže nemyslím, že by psychologové neměli co žrát… Někdo prostě v nespokojeném partnerství chlastá, kouří, bere drogy, podvádí, ubližuje fyzicky či psychicky, vše je jen snaha vyřešit nějaký svůj osobní problém. S tím člověku milenec nepomůže. Ten možná jen zavleče nějaké přesvědčení o tom jak by to mělo být. Na druhou stranu ne vždy pozitivní, protože při pobláznění má člověk tendence idealizovat to krátké a ne to dlouhodobé, přestože to v konečném důsledku může být obráceně na což pak může přijít až to všechno ztratí.
@unuděná píše:
No tak blbá volba slova, polyamorie.
Ta zas není nelegální ![]()
@Zákeřná beruška píše:
Ta zas není nelegální
No není, stejně jako nevěra. Jaký je tvůj dotaz teda?
@unuděná píše:Ale samozřejmě ano, monogamie je jen společenská norma, nic víc
Monogamie je dnes už jen jednou z možných forem partnerských vztahů a vztahových strategií, jako společenská norma fungovala tak za Rakousko - Uherska. Doba omezujících ideologií je za námi, vliv náboženství je (pánbůh zaplať) slabý a nejrůznější formy alternativního partnerského uspořádání jsou běžné. Zákaz oficiálního vícenásobného manželství má své opodstatnění a měl by v rámci stability společnosti zůstat zachován.
Jiná věc je, že je mezi námi spousta těch, co oceňují víc stabilitu, společnou dlouhodobou perspektivu a o milenecké patálie nestojí. Kdo potřebu polyamorických vztahů má, může se realizovat vesele už dnes, já v nich spatřuji jen nekonečné množství životních komplikací. K monogamickému chování mě nikdo nenutí, je to pro mě otázka výhodné volby, které nelituji.
Nedávno jsem se bavil s kolegy na toto téma a s pobavením jim sdělil, že i když započítám jejich milenky a divoká období, vsadím se, že ve svém dlouholetém funkčním manželství mám víc sexu a intimity než kterýkoliv z nich. A to nemluvím o životních kotrmelcích, rozvodech a nekonečných partnerských konfliktech. Sklidil jsem hodně podrážděné reakce.. ![]()
@Sandman1
Souhlas, zvlášť s větou „spatřuji v tom jen nekonečné množství životních komplikací“
![]()
@unuděná píše:
No není, stejně jako nevěra. Jaký je tvůj dotaz teda?
Dotaz je, jestli by nebylo lepší, kdyby to lidi tolik neprozivali.
Milenky a milenci jsou často odsuzovani, manzel/ka je často nestastny(a). A já přemýšlím, proč vlastně. Nevychází to z pouhého společenského nastavení, které kdysi mělo snad své podstatnění a dnes už je prezitkem?
Vždyť po letech motýlci často odletí a ve vztahu vyhasbe jakási živočišná jiskra. Člověk je pak jak bez života, chybí mu drive. A je frustrovaná, protože není naplánována jeho přirozená potřeba. A milenec je právě ten, kdo tu jiskru může zase zazehnout. Člověk se má opět na co těšit, do žil se mu vlije energie. A ve finále z toho může profitovat i stálý partner, protože i doma panuje pozitivní nálada a partner je prostě příjemnější…
Nevýhodou ovšem je, že kdyby milenec byl brán jako společenská norma, tak by spousta psychologů možná neměla co žrát…