Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stock díky za info. takže ty tam asi bydlíš od dětství? já nevím kolik je švéd. koruna
my by asi hodně vadilo nic není tabu, tady na to nejsme zvyklí. jak hodnotíš soudnictví? tady je to tak, že zloděj má skoro věttší práva než oběť, bohužel. kolik stojí l mléka? kolik bochník chleba? kostka másla, prostě základní potraviny? Ty nepracuješ? ještě s tou vš, u nás se státní neplatí, ale všechny skripta si platí sám, nechápu, co na nich je tak drahého, že studenty zadluží? U nás je to tak, že bc titul studuješ ze zákona max3 roky, můžeš studovat ještě 2 roky, ale ty jsou placené. pak exist. soukromé vš, ale ty se platí všechny a ne málo, ale to asi všude.
Taky zalezi na tom, co studujes. Medicina:330"bodu"- 1,5 bodu=1 tyden,30b.=20t., coz je jeden termi. Studium na plny uvazek 180b.=3 roky. Pokud jsi z EU/EES nebo Svycarska, neplatis nic. Ja jsem se vyjadrila blbe. Musis si platit veskerou literaturu to jo, ale tady studenti vetsinou nebydli doma a proto si berou pujcky aby bylo z ceho zit. Potom slouzis 18 mesicu jako vseobecny doktor. Potom se muzes specializovat.Ing.(data):300 bodu, atd. Kostka masla 36 skr., l. mleka 12 skr. kilo chleba, ktery se da jist 45 skr(stejne drahy jako maso
).. Nedelam. A zrovna moc od mala tu nejsem, tak si dovedes predstavit, jak jsem pekelne stara ![]()
@stock no o doktořině moc nevím, na to bych neměla, takže zde nemůžu srovnávat. máš rodinu v čr, nebo tu nejezdíš vůbec?
Aby se dalo srovnat, musím znát průměr. mzdu. u nás je to kolem 25t. takže vycházím z nejlevnějších cen- chleba je za 26,mléko 15,maso kuřecí 50,vepřové 90,hovězí 140,máslo 35.bydlení 3+1,holý nájem tak cca 4000+energie,el.kw za 5,voda cca80 kubík,
benzín 33,ale jezdíme na lpg-14 litr.
Ja taky ne
Jo, „zbytky“ rodiny jsou, jezdim c:a2× rocne. Zrovna v zari jedu do Prahy a do Jicina. Tak jsem si myslela, ze pokud se mi podari ten „previt“sehnat, tak Ti to muzu poslat z Prahy, anebo Ti to nekde nechat.Dala bych Ti vedet.
@stock s tím prevítem to bys mi udělala obrovskou radost. muž by byl určitě mooc rád, kolik to tak asi stojí? jupííííí
To tady je to priblizne stejny 25 000/mes. Jenze najmy ve statnich bytech, opet zalezi na tom kde chces bydlet, se pohybuji pro3+1 mezi4000-15000skr. Tenhle prumerny plat moc nerika protoze je to od 20-65 let. Jasne, ze starsi lidi s praxi maji o dost vic. A ve Stockholmu je nejdraz. A zalezi u koho nakupujes. Volna tvorba cen ![]()
Jak rikam, volna tvorba cen, ale nic nehoraznyho to neni.
@stock píše:
To tady je to priblizne stejny 25 000/mes. Jenze najmy ve statnich bytech, opet zalezi na tom kde chces bydlet, se pohybuji pro3+1 mezi4000-15000skr. Tenhle prumerny plat moc nerika protoze je to od 20-65 let. Jasne, ze starsi lidi s praxi maji o dost vic. A ve Stockholmu je nejdraz. A zalezi u koho nakupujes. Volna tvorba cen
ano, to je u nás to samé, řekla bych je u vás lze vydělat podstatně více, když je člověk šikovný. zase jako velké - bych brala velmi drahé zdravotnictví. u nás se platí minimálně, akorát zubař ten bude drahý, nebo už hodně je.
A soudnictvi? Tak nejak to funguje, pokud ty zlocince vubec najdou
Tady je maximalni trest dozivoti, coz je 16 let. A kdyz jsi hodnej, tak te po 2/3 pusti domu ![]()
@stock no to soudnictví to bude asi dílo všude. doživotí 16 let? nechápu
No, tak zubar je tu rana. Ale zase, soukromy?, pripojeny k pojistovne? Oni maji vyhozene taxy na vsechny"zubate"ukony.Tak si to clovek muze zkontrolovat. Preventivni vysetreni c:a 400skr.Rtg c:a 600skr. Vyskub
, zalezi na tom, jestli je to komplikovane c:a 600skr. Zubni kamen je drahy kamen a boli to, pokud jsi hrdina a nechces to umrtvit.Oni na prani umrtvi kdeco, ale na urcite ukony to nedoporucuji, je to zbytecne drazsi a netrva to tak dlouho. Obcas se i zubari chovaji jako lidi ![]()
Tady je praxis, ze celozivoti se zmeni na „casove urceny“ trest, coz je 18 let.Kdyz dokazes dokazat, ze jsi cvok, tak te ani nezavrou, ale leci. Tedy na cvokarne. Potom zase testy a kdyz uz podle nich nejsi cvok, tak te pusti.Tak ze je Ti jasny, ze si kazdej hraje na cvoka. Jakoby nestacili ty opravdovi ![]()