Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dedrichov píše:
Vidíš a mě mamka nahřála žehličkou plenu a přiložila na břicho.
Vařit jsem nemusela, to jsem se musela naučit až když jsem bydlela sama ve svém bytě. Ty brďo.
já taky doma nevařila
začala jsem až když jsem se odstehovala
v sobotu dopoledne jsem se segrou uklidily cely barak a pres tyden jsem si stridlay vynaseni kose a vyklizeni mycky. dokonce ani na zahradu jsem nebyla hnána, jen párkrát do roka
vsichni to prezili a i vlastni zahradu ted mam a varit umim ![]()
@tartaletka píše:
Kolik je tvé dceři teď? Myslím, že nemůžeš srovnávat svět malého dítěte s pubošem. Pro ty malé jsou povinnosti zábava a nemají na práci nic jiného. Velké už mají dost povinností ve škole, pak přijdou domů, mají učení, úkoly… Jako naložit na ně ještě denně domácí práce mi přijde dost brutus. Mně osobně je mé dcery teda až líto, protože večer po škole padá „na hubu“. Takže mi nepřijde žádný extrém chtít „jen“ 3× týdně vyklidit myčku.
prosím tě a co dělá takový puboš za školu, že jako večer padá na hubu? Jako moje dítě studuje gymnázium, jedno z těch „prestižnějších“, kde na ně nakládají, dělá závodně 2 sport, takže denně tréninky. Máme málo času, je krátký den, ale že by jako padala na hubu, aby nezvládla vyklidit myčku?
a o víkendu ( pokud nemá zápas a je doma) mi klidně zvládne naloupat brambory, bere to automaticky, a pomůže uklidit takový ten běžný úklid, jako je luxování nebo prach a tak. A dle mého mínění je to tak naprosto v pořádku. Aktivity mít může, taky ji v tom podporuju, ale není princezna, někde žije a jí, a ta údržba toho prostoru prostě vyžaduje péči. Nehodlám jí učit, že lidé okolo ní „na ni makají“ a ona si dělá jen to svoje.
@debra.morgan píše:
já taky doma nevařilazačala jsem až když jsem se odstehovala
v sobotu dopoledne jsem se segrou uklidily cely barak a pres tyden jsem si stridlay vynaseni kose a vyklizeni mycky. dokonce ani na zahradu jsem nebyla hnána, jen párkrát do roka
vsichni to prezili a i vlastni zahradu ted mam a varit umim
já naloupání brambor nepovažuju moc za vaření tedy ![]()
@Šáruší píše:
prosím tě a co dělá takový puboš za školu, že jako večer padá na hubu? Jako moje dítě studuje gymnázium, jedno z těch „prestižnějších“, kde na ně nakládají, dělá závodně 2 sport, takže denně tréninky. Máme málo času, je krátký den, ale že by jako padala na hubu, aby nezvládla vyklidit myčku?a o víkendu ( pokud nemá zápas a je doma) mi klidně zvládne naloupat brambory, bere to automaticky, a pomůže uklidit takový ten běžný úklid, jako je luxování nebo prach a tak. A dle mého mínění je to tak naprosto v pořádku. Aktivity mít může, taky ji v tom podporuju, ale není princezna, někde žije a jí, a ta údržba toho prostoru prostě vyžaduje péči. Nehodlám jí učit, že lidé okolo ní „na ni makají“ a ona si dělá jen to svoje.
Souhlasím. Starší dcera chodí domů pozdě, studuje a pracuje, ale dokud nevyžehlí a nepomyje, nejde spát. Každý den alespoň dvě tři domácí práce. Jinak pracovat nemusí, to by možná i dostávala o kapesné, ale protože doma nic nedělá a ještě o víkendu zdrhá aby nemusela nic dělat, nedostane ani korunu.
@Šáruší píše:
prosím tě a co dělá takový puboš za školu, že jako večer padá na hubu? Jako moje dítě studuje gymnázium, jedno z těch „prestižnějších“, kde na ně nakládají, dělá závodně 2 sport, takže denně tréninky. Máme málo času, je krátký den, ale že by jako padala na hubu, aby nezvládla vyklidit myčku?a o víkendu ( pokud nemá zápas a je doma) mi klidně zvládne naloupat brambory, bere to automaticky, a pomůže uklidit takový ten běžný úklid, jako je luxování nebo prach a tak. A dle mého mínění je to tak naprosto v pořádku. Aktivity mít může, taky ji v tom podporuju, ale není princezna, někde žije a jí, a ta údržba toho prostoru prostě vyžaduje péči. Nehodlám jí učit, že lidé okolo ní „na ni makají“ a ona si dělá jen to svoje.
Aaaa, zase jedno dokonaly dite s jeste dokonalejsi matkou ![]()
To vis, některým detem muze i ucnak dat vic zabrat ![]()
Nektery deti maj proste známky vysprtany, jinym staci to, co pochyti ve skole.. Nemuzes vsechny házet do jednoho pytle.. Ale chápu, ze ses musela pochlubit genialitou svyho dítěte ![]()
@me57h píše:
Souhlasím. Starší dcera chodí domů pozdě, studuje a pracuje, ale dokud nevyžehlí a nepomyje, nejde spát. Každý den alespoň dvě tři domácí práce. Jinak pracovat nemusí, to by možná i dostávala o kapesné, ale protože doma nic nedělá a ještě o víkendu zdrhá aby nemusela nic dělat, nedostane ani korunu.
Ty musis byt troll, to neni mozny. Co delas doma ty?
@Šarlota4 píše:
Ty musis byt troll, to neni mozny. Co delas doma ty?
Já mám především malé dítě, takže toho tolik nestíhám. Holky prostě pomáhat musí.
@me57h píše:
Já mám především malé dítě, takže toho tolik nestíhám. Holky prostě pomáhat musí.
Mas male dite a? Ptam se co doma delas ty?
@Šarlota4 píše:
Mas male dite a? Ptam se co doma delas ty?
No starám se o to dítě a pak podle toho co je třeba, ale neco nechávám holkám.
@me57h píše:
No starám se o to dítě a pak podle toho co je třeba, ale neco nechávám holkám.
Jo tak
me prave zajimalo co se skryva pod pojmem “co je treba”. U vas to bude hnit az holky zdrhnou.
@me57h píše:… prectete si, co jste zas napsala za sra.ku, tak dela denne 3 domaci prace nebo nedela doma nic, jak pisete nasledne? ntb. copak vase dcery mohou za to, ze jste se na stara kolena nechala kdovikde zbouchnout a vzhledem k tomu, jak jste ocividne neschopna, nezvladate domacnost a vychovu maleho ditete?
@markytka3 píše: … prectete si, co jste zas napsala za sra.ku, tak dela denne 3 domaci prace nebo nedela doma nic, jak pisete nasledne? ntb. copak vase dcery mohou za to, ze jste se na stara kolena nechala kdovikde zbouchnout a vzhledem k tomu, jak jste neschopma, nezvladate domacnost a vychovu maleho ditete?
Dělá ty dvě tři domácí práce, ale v porovnání s tím, co dělám já, je to nic. Nemluvě o tom, že do domácnosti nepřispívá.
@me57h a co jako delate, ze vychovavate male decko? uklizi, zehli, myji nadobi, vynasi kose atd. vase dcery, tak co delate vy?
@me57h píše:
Dělá ty dvě tři domácí práce, ale v porovnání s tím, co dělám já, je to nic. Nemluvě o tom, že do domácnosti nepřispívá.
A ty prispivas jak? Rodicakem? Ses doma na matersky, holky chodí do školy, cely dny si doma sama s jednim! Batoletem.. A co jako delas? Cekas az prijdou holky ze skoly abys jim mohla rozdat ukoly?
@tartaletka píše:
Kolik je tvé dceři teď? Myslím, že nemůžeš srovnávat svět malého dítěte s pubošem. Pro ty malé jsou povinnosti zábava a nemají na práci nic jiného. Velké už mají dost povinností ve škole, pak přijdou domů, mají učení, úkoly… Jako naložit na ně ještě denně domácí práce mi přijde dost brutus. Mně osobně je mé dcery teda až líto, protože večer po škole padá „na hubu“. Takže mi nepřijde žádný extrém chtít „jen“ 3× týdně vyklidit myčku.
má dcera má teď 2,5 roku, už ji taky ta myčka tak nebaví, jako dřív, ale prostě musí, a kolik to trvá - 5 minut to vyklizení myčky, takže u 15tileté mi to připadá fakt málo vyklidit 3× za týden myčku, a že by nějaké dítě tak padalo na hubu, aby nemohlo tu myčku vyklidit aspoň každý den
já jsem v 15ti taky vyklízela myčku každý den, pak jsem si v sobotu luxovala v pokoji a umývala schody - taky nic moc - takže denně 5 minut a v sobotu 15 minut, a taky jsem mamce tvrdila, jak se učím a na nic nemám čas, a hrála jsem hry na počítači nebo hleděla na seriály
pak jsem na mamku udělala smutné oči, jak jsem unavená a už musím jít spát, aby po mně už nic nechtěla ![]()