Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla bych se zeptat, jestli jste některá z Vás prožívala to, že když jste šly s malým prckem ven na hřiště, dětského koutku, atd. - jestli ty starší děti to Vaše malé odstrkovaly, atd…poslední dobou mám těchto případů spoustu za sebou a nevím, co je špatně…můj malej Kubíček (21M) je strašně přátelské dítě, ale po dnešní návštěvě ZOO jsem zase znechucená.. ![]()
podle mě je to normální nebo teda aspoň našemu prckovi se to stává taky často… Hold se s tím musí malej poprat…
I proto se těším, až mladší povyroste a budou si moct pohrát spolu, i když kdo ví, jestli Kuba Vojtu taky nebude odstrkovat…
![]()
Ahoj,
mě se to stává pořád, takže musím hlídat a hlídat a zasahovat a hlídat. Nic jiného nenaděláš.
Občas se stalo, někdy i úplně maličké dítě přišlo a strčilo do toho našeho šmudly tak, že upadnul - on nechápal. ![]()
Ale třeba na hřiště u nás chodívají děti z diagnosťáku s vychovatelkami a ty i když se tam o zlomkrk honili, tak do něj nikdy nevrazili a vždykcy přibrzdili a nechali ho mezi sebou promotat ![]()
Nám se to stalo taky, a to i se 4leťákem. Na hřišti ho schválně shazovaly z kolotoče děti o cca 3 roky starší, místo aby mu řekly, že si s nimi nesmí hrát, že ho nechtějí, tak ho nechaly naskočit, nezpomalily, ačkoliv věděly, že tak jak sedí, tak spadne, a ještě se mu vysmály. „Pomstil“ ho mladší, když na skluzavce srazil vůdkyni, co si na ni stoupla s tím, že ONA si tam hraje a odmítala pouštět jiné. Koukala jak puk, asi se jí to ještě nestalo.
ja vim, ze bych se do toho nemela plest..ale zatim mi to nejak nejde…dneska malej nastupoval do detskeho vlacku a tlacila se k nemu asi 5leta trosku silnejsi holka, ze malej malem vypustil dusi a pak ho tam obvinovala, ze ji vzal jizdenku, kdyz on mel tu svoji hezky v rucicce…takze ta jeji maminka se na me koukala, jak kdyz moje dite snad krade…nesnasim tyhle situace ![]()
no - je to normální - sice to koriguju a syna krotím…ale náš klouček byl nejdříve odstrkovaný a ubližovaný, jednou mu nějaký klouček naboxoval, podruhé mu jiný narval písek do pusy…a pak najednou ve 2 půl letech i sám několikrát někomu ubalil…
prostě normální vývoj, kterým si asi projde každý…
nejdřív jsem byla naštvaná, někdy mi přišlo že to maminky jiných dětí řeší třeba málo důrazně…ted už to tak neberu - říkám si, že si to musí zažít každé dítě…a to že nejdřív trochu dostane, je taková daň za to, že si to časem zase vybere a sám pár ran rozdá
samozřejmě to neschvaluju, trestám a zakazuju, ale stane se to… pošťuchování a konflikty na hřiště a meziu děti patří
Je to naprosto normální - mezi sourozenci stejně jako mezi cizími dětmi. Však jsme zrovna toto určitě všechny dělaly taky, když se mezi nás pletli malí špunti. ![]()
Je na mamince toho nejmladšího, aby si na svoje dítě dávala pozor, když se ocitne v houfu starších. Čímž samozřejmě nechci říct, že ostatní rodiče se na ně můžou vykašlat - ale máma toho nejmenšího musí být nejpozornější, nejlíp odhadovat situaci a malého v případě nutnosti jistit.
jenže já nechci vychovávat starší děti, vždycky si připadám divně, když někomu cizímu vynadám a nechci se pak dostat do potyčky s rodičema…
dajdulka25 píše:
jenže já nechci vychovávat starší děti, vždycky si připadám divně, když někomu cizímu vynadám a nechci se pak dostat do potyčky s rodičema…
No však to nedělej
Jisti si svoje dítě a starej se o něj. Když budeš stát vedle něj, cizí starší dítě si na něj nedovolí.
Já nejsem příznivcem zasahování do dětských konfliktů - ale pokud pustím svoje malé dítě do houfu starších, stojím mu za zády. ![]()
Ahoj.. tak mám má trochu jiný názor.. Souhlasím se vším, ale zase si myslím, že když už se tam děti opravdu postrkují a jedno je mladší jak ostatní, tak má maminka zasáhnout - když jde o dělání naschválu..
Osobně jsem nikdy nikde takto nezasahovala, ale malý má 2,5 roku a setkali jsme se s dětmi nad 5 let - klukem, který vyložene na skluzavce malého kopal do zad prudko strkal..bohužel jsme nebyli tam jediní, dělal to ještě jedné malé holčičce..
Myslím, pokud nejsou při smyslech rodiče, tak bych neviděla nic na tom okřiknout cizí- ne vychovávat, ale projevit nesouhlas.
Naopak- hlídám malého , když máme návštěvu, hřiště a jsou tam malé děti, aby je tam nějak moc nedusil ![]()
no ja mam vetsinou „kliku“, ze rodice jsou vzdycky nekde „pryc“…to jsou prave taky pripady, kdy mi do maleho nekdo kopal, atd..prijde mi to vzdycky tak lito…vim, ze pak pujde do skolky a ja uz mu za zady stat nebudu…hrozna predstava..
Dajdulko, myslím, že tohle si zbytečně moc bereš… až Tvému dítku budou tři roky a půjde do školky, bude zase o rok starší, rozumnější, otrkanější. V mnoha směrech to bude úplně jiné dítě a i když se Ti to teď třeba nezdá, může se klidně on sám stát tím, který ostatním dětem ve školce bude ubližovat. Děti procházejí různými vývojovými fázemi, mění se a krom toho, v kolektivu stejně starých dětí se povětšinou chovají jinak než když mají kolem sebe bandu starších (nebo naopak mladších).
Nevím, ale já bych okřikla
Jako co.. když je dítě takové..
Upřímně.. kdyby malý kopal do ročního dítěte třeba , tak kdybych se to dozvěděla, tak bych mu ještě řekla svoje já než ho omlouvala ![]()
Myslím si, že člověk nemusí tam na někoho hulákat, ale stačí říct.. ještě jednou a zatvářit se
můj to tak klukovi řekl a byl klid..
Ale souhlas počkej za dva roky rok budešt to řešit opačně…
Malý bude utiskovat roční a rok a půl staré ![]()