Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Jinak ta mléčná dieta mi přijde jako velké peklo, je to samá bílkovina a nestravitelný sacharid - laktóza. Člověku hrozí deprese a podrážděnost protože nervová soustava nedostane dostatek výživy. Krom toho mléko hodně zahleňuje a je dost tučné. Pokud se u toho necvičí, tak nadbytek bílkoviny způsobí v těle paseku, velmi ho přetíží a člověk ve skutečnosti toho teda moc nezhubne. akorá se budeš nejspíš cítit hodně vyčerpaně a fakt ty nervy které z toho koukají, to asi moc té důslednosti v dietě nepřidá ![]()
Přesně tak @Cmochy tak nějak si to představuju, takže doufám, že se zadaří. Přibrala jsem za poslední dva roky 10kg, měla jsem docela sedavý povolání, tedˇ se chci nastartovat, zhubla jsem po porodu před 7 rokama z 64 na 58 a to šlo samo, nedržela jsem dietu nic, pak jsem přibrala opět, ale nastoupila jsem ještě na mateřské poslední rok do práce, kde jsem se fakt hýbala, necvičila jsem, nedržela dietu, jedla sladký a měla jsem pořád 64 a byla jsem spokojená a protože jsem změnila povolání na více sedavé, už to bylo, kila letěly nahoru…tedˇ dělám v obchodě, takže není problém si vzít nějakou sladkost, ale právě tomuhle se už chci ubránit, pokud budu vidět, že opět můžu mít o pár kilo míň a zase se líbit…tak jsem pak ochotná se začít hamovat a udržovat si váhu.
Tak pokud bych se měla nějak nervovat a nemělo by mi to dělat dobře, tak s tím určitě praštím, to zase za každou cenu nebudu hubnout, ale snad to fakt klapne budu spokojená apsoň trochu. Děkuji za příspěvky a za podporu i za to, že mi některé píšete, jak je nezdravá tahle dieta a jeké je to peklo, i když to já vím, ale prostě to chci zkusit a pokud to fakt bude peklo, tak Vám dám za pravdu samo a budu litovat, že jsem do toho šla.
@Kies píše:
@Cmochy a neni jednodušší změnit stravu a životní styl rovnou?!zeptej se kohokoliv hubeného, zda je to z celoživotního ‚zdravého režimu‘ (když pomineme geny a jedince hubené od přírody), nebo zda je to mléčnou dietou! Ty kila nadváhy nabírala zakladatelka třeba rok, dva, i více a chce to shodit nejlépe za tejden, co?! Mno… Přeju jí hodně zdaru…
jj, změnit rovnou… chápu… ale to pak kilča tak rychle nejdou dolu. Člověk změní životní styl, stravování, cvičí a po týdnu či 14ti dnech téhle, pro obézního, dřiny výsledek většinou nulový. Tudíž motivaci střídá zklamání a mnohdy, resp. většinou opět obžerství ze zklamání.
Jak řikám, mě mléčná krásně nastartovala, výsledek byl vidět prakticky hned a pak už jsem se úspěšně udržovala. ![]()
@mallenka píše:
Přesně tak @Cmochy tak nějak si to představuju, takže doufám, že se zadaří. Přibrala jsem za poslední dva roky 10kg, měla jsem docela sedavý povolání, tedˇ se chci nastartovat, zhubla jsem po porodu před 7 rokama z 64 na 58 a to šlo samo, nedržela jsem dietu nic, pak jsem přibrala opět, ale nastoupila jsem ještě na mateřské poslední rok do práce, kde jsem se fakt hýbala, necvičila jsem, nedržela dietu, jedla sladký a měla jsem pořád 64 a byla jsem spokojená a protože jsem změnila povolání na více sedavé, už to bylo, kila letěly nahoru…tedˇ dělám v obchodě, takže není problém si vzít nějakou sladkost, ale právě tomuhle se už chci ubránit, pokud budu vidět, že opět můžu mít o pár kilo míň a zase se líbit…tak jsem pak ochotná se začít hamovat a udržovat si váhu.
Tak tak…
Já díky ní sundala za těch 13dní 6kilo a to jsem nebyla tak striktní. Co si vzpomínám tak tvaroh jsem si dochutla lžící jahodové activie a vařené maso (fůůůj
) jsem nahradila pečeným kuřecím bez kůže. Šunky jsem si občas taky dala víc a jelikož nevydržím bez sladkého tak jsem si každý den dopoledne stejnak dávala musli tyčinku ![]()
I tak úspěch… ![]()
@pannda tady je odkaz http://mlecnadieta.info/…-jidelnicek/ zatím je mi ok, za dva dny kilo dole
dnes začínám třetí.
No, nevím, asi by mi z toho bylo brzo zle, když nesnáším čisté mléko. To bych radši jedla jogurt
Zajímalo by mne, jak zakladatelka dopadla. Já se na mlikovku chystám od neděle, nebo od pondělí. Chci vydržet 13 dnů. Přidá se někdo?
Miluju mléko a mléčné výrobky, ale třetí den diety mi začalo být neskutečně zle, pátý den už jsem i zvracela a pak jsem
ještě další dva dny…i když už jsem „nemlékovala“… Podráždila jsem si trávení…
Tož to bych teda nedala i když mléčný výrobky mám rada, ale všeho moc škodí… ![]()
Tak já bych ráda nastartovala hubnutí, protože jsem během 2 měsíců těhotenství nabrala 5 kilo a nějak se mě drží a ne a ne se jich zbavit.
@mallenka píše:
Tak pokud bych se měla nějak nervovat a nemělo by mi to dělat dobře, tak s tím určitě praštím, to zase za každou cenu nebudu hubnout, ale snad to fakt klapne budu spokojená apsoň trochu. Děkuji za příspěvky a za podporu i za to, že mi některé píšete, jak je nezdravá tahle dieta a jeké je to peklo, i když to já vím, ale prostě to chci zkusit a pokud to fakt bude peklo, tak Vám dám za pravdu samo a budu litovat, že jsem do toho šla.
Tak já ti přidám komentář vystudovaného výživáře, jo?
Nebudu kritizovat ani odrazovat, protože si ve výsledku stejně každý udělá to, co chce, jakákoliv motivace k jakékoliv změně ve výživě nesmí být podána stylem „Co to děláš, takhle nesmíš, to je špatně, dělej to jinak“, protože to každý vezme jako buzeraci a vyvyšování se a nikdo se tím řídit nebude. Vím, co říkám, pracuji v nemocnici a denodenně „přesvědčuji“ pacienty ke změně stravovacích návyků… to, jak jíš, je tvoje věc. Nikdo tě nemůže donutit jíst jinak, je to tvoje rozhodnutí. Podstatné je vždycky argumenty podat jako vysvětlení, ne zakazovat a říkat „tohle smíte, tohle nesmíte“, ale vysvětlit, jak to v těle funguje a co má jaké důsledky.
Takže k tvému problému - nelíbíš se sobě, chceš vidět změnu, potřebuješ nakopnout do začátku. Ok, chápu to
nikomu se nechce dlouho dřít a čekat na výsledky… taky bych se nejradši zítra probudila štíhlá a vypracovaná
Kila mám v pohodě, ale na svalech mi nezbývá než ještě dlouho pracovat ![]()
Víš, problém je v tom, že tuk je zásoba těla. Tělo moc nezajímá, že chceme být krásné a štíhlé, tělo chce přežít. První problém je v tom, že žena je geneticky nastavena na „přitahování muže“ do doby, než otěhotní a porodí, pro přírodu je splněno a není potřeba, aby žena zůstávala nadále atraktivní, proto tělo po porodu ve většině případů příliš nespěchá s návratem do původního tvaru a často zůstává hlavně širší pas - atraktivita žen je na tom prehistorickém podkladě v tom, že má plná prsa, kulaté boky a štíhlý pas - po porodu tohle často pokulhává, protože už prostě není potřeba dál lákat oplodnitele
(To jsem si nevymyslela, to je antropologicko-etologicko-geneticko-biologicko-anatomický fakt
)
Takže jakmile máš za sebou děti, až na vyjímky to vždycky bude stát víc úsilí, druhá vlna nastává po přechodu (a prosím vynechat komentáře typu „to je kec, já jsem zůstala štíhlá“ - já taky, navíc makám a postavu mám taky lepší, ale vypovídající je právě ta většina a nejde o kila, ale o tvar těla). _Moderní člověk je na světě v rámci celého vývoje lidstva jen velmi krátce a ještě jsme se nestihli metabolicky přizpůsobit nadbytku stravy a absenci pohybu.
Pro pralidi bylo životně nutné, aby v období přebytků dokázali co nejvíc tuku uložit do zásob a v období hladu pak zpomalit metabolismus natolik, aby tělo vyžilo v podstatě jen ze zásob. A to v nás prostě je. Jakékoliv náhlé a výrazné omezení přísunu stravy v těle vyvolá jen tu odezvu, že zaregistruje nedostatek a zpomalí metabolismus. ano, kila jdou dolů, protože se vyprázdní střeva, člověk se odvodní a aby tělo mělo bílkoviny, rozloží něco ze svých svalů, ale tuk si v nejvyšší možné míře uchová. A jakmile začneš zase víc jíst (a nemusí to být rovnou přejídání), tělo začne být rádo, že už zase něco je, a protože je stále ještě v režimu sníženého spalování, náhlý nadbytek si hned uloží, kdyby se v budoucnu situace opakovala. Nemusí vždy hned uložit víc, než byla původní váha, klidně ti může zůstat kilo dvě dole, potíž je v tom, že rychlým hubnutím ztratíš kila hlavně ve svalech a ve vodě, kdežto to, co pak přibude, je jen tuk. Takže i když po dietě zůstaneš na stejné váze nebo i trochu nižší, procentuálně budeš mít víc tuku a míň svalů, a to je do budoucna velká nevýhoda - svalová hmota totiž spaluje energii i v naprostém klidu, kdežto tuk jen leží a čeká, co s ním bude. Pokud máš víc svalové hmoty, máš o dost vyšší energetickou spotřebu, můžeš si dovolit znatelně víc jíst… dokonce jde říct, že i jedna jediná hladovka v životě metabolismus poznamená. Ano, mléčnou dietou zhubneš, ale naprostá většina těl zareaguje tak, jak jsem popsala výše. Navíc i následné hubnutí (psala jsi, že se chceš nastartovat a pak se dál omezovat) tím může být ztížené… prostě si zbytečně komplikuješ cestu. Pokud už máš pocit, že potřebuješ nějaký start na začátek, začni jednodenním půstem pouze o tekutinách, případně ovocným či rýžovým dnem - pokud ovšem nemáš potíže se slinivkou, žlučníkem apod., tam pak fakt není radno blbnout.
Dá se třeba i „doporučit“ první týden strava s omezením sacharidů - bez příloh, takže jogurty, maso, zelenina, sýry, vejce, ale s tím, že taky na týden výrazně omezíš fyzickou aktivitu, ale budeš jíst pravidelně, 5× denně, není třeba vynechávat ovoce, jen omezit až vynechat přílohy… další týden a najet na klasickou zdravou stravu, jíst každé 2-3 hodiny za bdělého stavu bez ohledu na celkový počet porcí, dostatečně pít, spát a 2 - 4× týdně cvičit, nezapomínat na posilování, tedy anaerobní aktivity…
Většinou ale klienty podporuji už od začátku v celkově zdravém jídelníčku, s tím, že jednou týdně je možné vložit odlehčovací den, sepsat si největší potíže (chutě na sladké, velikost porcí, nesnesu chuť zeleniny apod. a postupně tyto potíže začít zpracovávat)…
@Fireangel díky za přednášku, ale to všechno vím. 20 let si držím váhu 52 kila a to právě cvičením a jistou životosprávou. Čeká mě ale koncert a také cvičím s mečem a jelikož jsem byla 2 měsíce těhotná a velmi nabrala, tak s tím chci zatočit trochu rychleji. Jinak zase riskuji zničená kolena. Mmch. nikde netvrdím, že se tak míním stravovat celoživotně. I tak děkuji za příspěvek, ale můj dotaz zněl jinak.
@Rebecca Tea píše:
@Fireangel díky za přednášku, ale to všechno vím. 20 let si držím váhu 52 kila a to právě cvičením a jistou životosprávou. Čeká mě ale koncert a také cvičím s mečem a jelikož jsem byla 2 měsíce těhotná a velmi nabrala, tak s tím chci zatočit trochu rychleji. Jinak zase riskuji zničená kolena. Mmch. nikde netvrdím, že se tak míním stravovat celoživotně. I tak děkuji za příspěvek, ale můj dotaz zněl jinak.
Vždyť jsem taky neodpovídala tobě, přece
já vím, že je diskuze obnovená, nicméně moje odpověď směřovala stále ještě k jiné uživatelce.
Mléčná dieta není pro dospěláka vhodná, samozřejmě, jsou situace, kdy je potřeba váhu snížit rychle, třeba před operací a tak, ale pokud to jde, je vhodné na to myslet dřív a třeba právě před tou operací apod. začít hubnout dřív nebo posunout termín… samozřejmě, ne vždy to jde. Pro organismus by byl mnohem menší šok jíst nadále pestře, ale zmenšit porce třeba i na polovinu, ale jíst vše. Zdravé to není tak jako tak, jakékoliv hubnutí rychlejší než 1,5kg týdně je rizikové, ale to určitě víš.
Nicméně opakuji, že jsem nereagovala na tebe… pokud víš, že do té diety jít chceš, je to jen a jen tvoje věc… nic ve zlém, fakt ne ![]()