Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pošlete tchyni do pr…Podle mě je ideální aby chlap zůstal na pár dní doma. My jsme se takhle s malou učili zacházet společně a bylo to super. Ale můj chlap je samostaný a samoúdržbový. ![]()
aliceh82 - přesně - manžel si naplánoval dva dny doma s náma a pak hurá do práce - jak já byla ráda, že jel - to se fakt nedalo. Mimino spalo, manžel na gauči koukal na sport… když jsem chtěla aby šel ven s kočárem, tak tvrdil, že půjde ale jen když půjdu já - a já ćhtěla spááááát. Jak jsem byla ráda, že do práce odešel
Jako můj manžel pomůže, uvaří, vykoupal mimino… ale mlátit se ve dvou doma, když není důvod, je prostě zbytečný
Od tvojí tchýně mi to připadá jako už někým zmiňovaný boj o moc - buď ona, nebo já, kdo má na něj větší vliv. Obzvlášť pokud jde o vaše první dítě.
Osobně bych brala po předchozích dvou zkušenostech manžela u porodu, pak na návštěvy v porodnici a potom klidně v práci nebo i na té chatě. A i když čekáme třeťátko, taky by mi to vyhovovalo - oba starší si odvedu do školy a školky, celé dopoledne na miminko, odpoledne děti na zahradu nebo k taťkovi do dílny a já opět jen miminko a domácnost.
@ynax píše:
jé mě by se to líbilo - mohla bych si dělat co bych chtěla, takže bych asi pořád spala, nebo byla venku s miminem. Nemusela bych se starat ještě o manžela. Já nevím, proč skoro všechny prvomatky mají nastaveno, že by měl manžel po porodu být s nimi a s miminem 24hodin doma nejméně další dva týdny. Btw. a nemohla bys jet na tu chalupu s nima? Měla bys postaráno o vození kočárku, dítě by ti spalo ve stínu pod stromem…
Proč by ses měla starat o manžela, je mimino ? Dále je to otec, který patří k dítěti, které vykouklo na svět. A za třetí, že by měla postaráno o vození kočárku ? V době, kdy se začíná kojit a matka se od dítěte nechce ani hnout ? Bude trčet na chalupě ? To se mi nezdá.
Zakladatelko mezi řádky čtu, že manžel má trochu strach, protože ho matka drží v šachu kvůli dědictví chalupy. A dává mu to jasně najevo. Je to semetrika.
Mě by se dotklo hlavně to, jak píšeš, že to řeší bez tebe. A to dost. Na tyhle o mě beze mě já nejsem stavěná. Ale jinak jsem nikdy neřešila, aby byl po porodu manžel se mnou doma. Ale já jsem jiná generace ![]()
Bych si hlavně prvně promluvila s manželem, že si to rozhodně nepřeješ, aby tě v tomto období nechával samotnou a že přijede pomáhat jindy. JE to Vaše společné dítě, sama sis jej nepořídila.
@dada12 tak starat o manžela je asi špatně zvolené spojení, ale co by doma jako ten manžel dělal? Když jsem dorazila z porodnice, bylo doma naklizeno a nakoupeno a navařeno. Další den jsme si spíš lezli na nervy, protože on se doma nudil, mimino spalo a já chtěla taky. Neumím si představit, že by byl doma např. týden s námi.
Nevím, proč by nemohla kojit na chalupě - má sedět na zadku doma nebo v přírodě. Kor v létě by jí tam mohlo být příjemněji, ne? A vožení kočáru? Proboha, to dítě jí zhruba po 3 hodinách, tak např. na dopoledne by měla vystaráno a mohla dospávat případnou probdělou noc, ne? Nebo se válet na dece, opalovat se, číst knížku…večer si s nima sednou k ohni a pokecat…
To ale popisuješ ideální stav. Realita je často jiná. Spousta holek je po porodu šitá a musí dodržovat určitou hygienu, o císaři nemluví atd, a nikdo dopředu neví, jak to dopadne.
My jsme po příchodu z porodnice cvičili vojtovku, odstříkávala jsem mlíko, vyvařovala lahvičky, převařovala vodu, malá trpěla na prdíky a věčně řvala, nemluvím o tom, že psychicky jsem byla v háji. Takže za mě: klid a pohoda doma, nejlépe i s manželem. Rekord v tomhle udělal kolega, který si po porodu vzal očr na měsíc, ale to bylo u druhého dítěte, měli je brzo po sobě.
@ynax píše:
@dada12 tak starat o manžela je asi špatně zvolené spojení, ale co by doma jako ten manžel dělal? Když jsem dorazila z porodnice, bylo doma naklizeno a nakoupeno a navařeno. Další den jsme si spíš lezli na nervy, protože on se doma nudil, mimino spalo a já chtěla taky. Neumím si představit, že by byl doma např. týden s námi.
Nevím, proč by nemohla kojit na chalupě - má sedět na zadku doma nebo v přírodě. Kor v létě by jí tam mohlo být příjemněji, ne? A vožení kočáru? Proboha, to dítě jí zhruba po 3 hodinách, tak např. na dopoledne by měla vystaráno a mohla dospávat případnou probdělou noc, ne? Nebo se válet na dece, opalovat se, číst knížku…večer si s nima sednou k ohni a pokecat…
@ynax píše:
Já jsem pochopila, že na chatu se jede pracovat … Tak to mi moc pohodové a klidné místečko pro první dny s miminem nepřijde. Věc druhá je, nakolik chlapi opravdu makat budou a nakolik to bude „chlastačka“ od rána do rána. Ale to je v podstatě jedno. Zakladatelce s miminem stejně nikdo z nich nepomůže, ještě je bude muset obskakovat a klid na dospávání určitě mít nebude.
Já teda upřednosňovala u obou porodů klid doma, jak píše @brisco , hygiena, rozjíždějící se kojení (nedej bože zatvrdlá prsa, která se musí pokaždé nahřát a rozmasírovat), k tomu možné komplikace (já třeba neodcházející očistky se čtyřicítkama teplotama, už vidím ty borce, posilňující se od rána, jak jí pomáhají a případně vezou k lékaři).
Za mě určitě zůstat doma a chlapovi to vysvětlit, u nás obvykle platí spíš trochu „hrát víc nemohoucí než jsem“, můj chlap ví, že si většinou poradím sama a když ho o něco požádám, tak už to musí být. Vysvětlit mu po lopatě, že je to tvůj první porod, máš strach jak z porodu, tak z toho, co bude dál … třeba i hodně vystrašeně, ale netlačit na něj, on se na to vyspí a následně třeba dojde k rozhodnutí, že zůstane doma (ale měl by k tomu dojít sám, že to chce pro vás (pro tebe i budoucí rodinu) udělat) ![]()
Tak já jsem choleričtější povahy a tohle kdyby se ke mě doneslo, asi si vyvolám předčasný porod. Toto by mě tak od tchýně namýchlo, že bych asi i zajela za ní a do očí jí řekla zda je normální (já mám taktéž nenormální tchýni). Takže tě docela chápu. Ikdyž chatu také využíváte (jak píšeš) tak přece (pokud budeš rodit v termínu) dva týdny po porodu a možná týden z nemocnice doma a nikdo nemůže chtít po tvém manželovi, aby tam jel vypomáhat když má doma miminko. No mě osobně by to přišlo od tchýně hoooooodně sobecké. A rozhodně bych si razantně promluvila s manželem.
Taky mám tchýni s velkým T. Vím že manžel je někdy jak mezi dvouma mlýnskými kameny, je mi ho někdy i líto. Ale prostě s ním to jinak nejde než že si někdy něco „vyřvu“. To je ale riziko povolání, pokud se nechci dívat, jak ho tchýně ovládá a rozděluje nás od sebe, musím razantněji zasáhnout… Samozřejmě jsem v jejích očích jako krvelačná bestie - ale to jsem stejně tak jako tak…
Ale jak jsem psala v úvodu já jsem prostě cholerik, a tak někdy reaguju jak býk na červenou
![]()
P.S. Moje tchýně si taky umí vybrat chvíle k nezaplacení. S manželem se pak vždy chytnem (protože se jí zasvtává) tak mu pak řeknu že si musí vybrat kdo je pro něj důležitější jestli já nebo ona. A teď už nebudu já ale my (já a mimčo) a že nejde aby seděl na dvou židlích. Musí prostě jednu „oželet“. Bohužel někdy takové stavy ve vztahu máme - ale jinak si nemůžu stěžovat. Možná jsem hnusná, ale pokud ho chci a pokud nechci jen nečinně přihlížet, musím jednat hnusně…
Být tebou, tak manželovi navrhnu, aby na chatu samozřejmě jel, ale jindy… Tchýni prostě oznamte, že v na začátku července prostě nemůže.
Nezapomínej, že vy dva (brzy tři) jste rodina a musíte držet pospolu…
holky děkuji všem za názory a čas, jen jsem chtěla vědět jak to vidí nezávislé osoby, a koukám že většinou stejně jako já. Ještě jednou díky . ![]()
najít normální tchýni je zázrak:-))) buď se do všeho motá nebo jí to je naopak všechno jedno… neboj to dobře dopadne!!! a budeš šikovná maminka:-))))