Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Necetla jsem diskuzi.
Divna mi neprijdes, ja jednam stejne ohledne me 19mes dcery
Ne, abych nekecala, jednou uz jsme byli s manzelem vecer v kine a hlidala moje mamka a dost casto vypadnu treba na dve hodky pryc a hlida taky moje mamka nebo manzel.
Nechat brecet dite a jit kourit, to by ne asi poradne vytocilo. Ze mu nedal jist, to chapu - chlapum to nedochazi, rekla jsi v deset, tak v deset. Ale aspon treba zkouset zabavit a tak…
Tchyne, no zalezi na domluve, ja bych asi byla rada za trochu oddychu. Ale na druhou stranu, ono si to vsechno sedne a ty taky trosku povolis mantinely ![]()
@dendule4 píše:
Tak to, že nechceš na brigádu a tím pádem od malého chápu…já bych teda na odpoledne dítě tchýni klidně svěřila, ale vím, že by nikde nekolabovala…a taky teda moc nechápu, proč jsi dávala chlapovi na hlídání mimino, když má zlomenou nohu? to mi přijde trochu neohleduplné
no a když si zlomí nohu ženská a co nohu, cokoli nemoc nebo úraz tak se přestává starat o děcka? leda prd, naopak musí zvládnout vše i kdyby zdechala tak proč ne chlap
Četla jsem jen hlavni příspěvek od anonymní :
Tak mě to přijde normální co píšeš… Moje mamka vozí minimálně ( stará se jeste o svojí matku, která ma stareckou demenci ), tchýně nemá az tolik času ( je pracující ), kamarádky nebo ostatni příbuzný chtějí vozit ( nejlépe každy den ), ale já nechci… Já si to chci užít, celé mateřství… Máme v plánu jednoho potomka… Samozřejmě pokud chce vozit jedna či druhá babička, tak bezproblému nechám vozit… Ale v nasem případe je to cca jednou za 14 dní a mě to taky vyhovuje
Jinak co se tyče partnera, tak vcera tu byla tchýně a já ji vezla domu… ( jsem byla cca 30 minut pryč ), přítel se teda o kluka postaral, ale samozřejmě já bych to udělala jinak ( lepe, rychleji )… Já mu teda kvůli tomu nenadavam, on sám ví že s ditkem jsem non stop, takže poznám co znamena jakej pláč, atd… Ale snazi se…
Co se týká. Toho spaní, tak mě skolila horečka a byla jsem ráda že jsem ráda, moje mamka si mě nastehovala i s klukem k sobě, já spala v druhým bytě a mamka se starala o syna… Ve dvou měsících spala mamka u nás a my jeli na koncert ( já teda půlku koncertu, pročuměla na mobil a přítel tu druhou ) takže jsme z toho nic nemeli, ale to je jiná ![]()
@Anonymní píše:
Zdravimmame trimesicniho prcka a partner je nyni po uraze na nemocenske. A uz nejakou dobu se doma hadame, pry to „moc zeru“. Poprosila bych o nezaujaty nazor vas ostatnich. Napr. Chtela jsem si dnes prispat - k diteti vstavam pouze ja, partnera brekot nevzbudi - tak ze si schrupnu a necham dite partnerovi s tim, ze kolem 10 bude maly jist. Bylo pul a ja slysela, jak maly place, dostal hlad o neco driv, tak jsem cekala co se bude dit, jak si tata poradi, jsme na UM. No 15 min nic, lezu z postele, dite polozene do postylky a partner nachystany ze jde kourit, brecici dite v postylce.
Vec dalsi, tchyne sem hrozne casto chodi, kazdy den - bydlime jen pres zahradu, v jinem dome. A chce kazdy den maleho vozit. Tak jsem rekla partnerovi, ze mi to zacina vadit, ze chci taky vozit, navic mam o nej strach, tchyne jiz zkolabovala, mam obavy, co kdyz se to stane znovu kdyz bude s malym atd. atp. Tak pry to moc zeru to materstvi a kdyz je ted maly na Sunaru, tak muzem klidne maleho dat jeho rodicum treba na odpoledne a vecer a jit nekam. No rekla jsem ze maleho nedam v zadnem pripade, ze moje mamka nas nedavala hlidat nikomu /zas opacny extrem/ a ze nechci maleho nikomu davat jeste. Tak pry jsem divna a vsichni ostatni to tak delaji, ze davaji dite na hlidani. Jo a dneska prisel s tim, ze kdyz je ted na nemocenske, ze bych mohla jit na brigadu
nouzi teda rozhodne netrpime a maleho nechci opoustet takhle brzo. Pripadam si uz jako blazen. Prosim poradte, jak byste to resili/y.
tak podle me jsi uplne normalni matka. ja teda davala malou na hlidani od narozeni, od 8 mesicu chodim do prace, ale nevidim nic zvlastniho na tom, ze ty nechces. a chlap i tchyne by to meli rospektovat. ![]()
Mno, taky mi nepřijde, že bys to mateřství nějak „žrala“.
Taky jsem čekala nějakou vyšinutou ženštinu, která se bojí u děcka i dýchat.
Teda přiznávám se, že kdyby mi babička denně „venčila“ mimino, taky bych z toho nebyla extra odvařená. Možná to myslí dobře, že si třeba chceš odpočinout, ale přesto bych se zkusila nějak hezky (zatím hezky a rozumně) domluvit, že bys chtěla taky jít ven s kočárkem. Nebo mít taky trošku nějakého soukromí.
Abych měla tchyni v baráku den co den by mě asi taky nepřivádělo do stavů euforie.
Co se partnera týče - to, že dal přednost cigaretě před řvoucím miminem - no, to by si asi vyslechl hodně šťavnatou poznámku o sobectví kuřáka.
@martulkasloník píše:
no a když si zlomí nohu ženská a co nohu, cokoli nemoc nebo úraz tak se přestává starat o děcka? leda prd, naopak musí zvládnout vše i kdyby zdechala tak proč ne chlap
já nevím jak to máte doma vy..ale mě pokud je fakt zle(at už nemoc nebo úraz) vždy mě v péči dítě a domácnost zastoupí manžel
když je v práci, tak bud zvládám sama, nebo poprosím babičku o hlídání
@dendule4 my to máme jednoduché, manžel má dvě práce, byli doby kdy měli tři, takže jsem ho viděla hodinu dvě denně? někdy ani to ne. babička místní má 70 let a nějaké větší hlídání si netroufla, či spíš moje matka jako matka 4 dětí je názoru že ona zvládla děcka i při 40 horečkách a tak proč bych já nezvládla jedno! to mi řekla po trhání zubů kdy jsem byla nepoužitelná, malou si sice vzala ale těch keců kolem toho že jsem pak už radši fakt zvládala vše sama než znovu poslouchat ty kecy. hlídá mi jen tchýně, ta si vezme malou třeba na celý víkend ale když jssem nemocná v týdnu tak smolík.
každopádně to nemění můj názor na to že pán z úvodního příspěvku není ležáček chudáček, není po operaci nohy, má sádru se kterou může i chodit vykuřovat tak proč by ho zakladatelka měla šetřit? beztak kolem domáácnosti lítá ona, kdyby to bylo naopak tak možná by chlap zašel nakoupit, odvezl děcko do školky(tak by to bylo u nás) a takové ty obecné věci ale že bych si válela šunky se zlomenou nohou třeba měsíc a chlap kolem mělítal to teda ani náhodou
@martulkasloník no jooo, jenže ni to ti chlapi mají taky trošku jinak
taková blbá rýmička je hned položí…já se samozřejmě taky nenechám obskakovat při sebemenší bolístce, ale zrovna minulý víkend jsem ležela v horečkách, manžel byl doma, tak mu přišlo tak nějak samozřejmé se o dítě postarat
Kdyby se mi někdo vnucoval, že mi bude zadarmo vozit dítě, tak bych byla šťastná. ![]()
Samozřejmě tedy s ohledem na to, jestli to zvládne, jestli zkolabovala jednou kvůli nečemu, co už se vyřešilo, tak ok. Jestli má trvalý zdravotní problém a kalabuje často, tak asi ne.
Koneckonců zkolabovat může zničeho nic každý.
Jo a dítě na UM bych teda na jednu noc klidně někomu svěřila no, jsem holt krkavčí matka. ![]()
@dendule4 píše:
@martulkasloník no jooo, jenže ni to ti chlapi mají taky trošku jinaktaková blbá rýmička je hned položí…já se samozřejmě taky nenechám obskakovat při sebemenší bolístce, ale zrovna minulý víkend jsem ležela v horečkách, manžel byl doma, tak mu přišlo tak nějak samozřejmé se o dítě postarat
tak chlap je chlap a stejně tak je něco jinýho horečka a bolavá noha. s horečkou bych já třeba holku k chlapovi ani nepustila aby to nechytla ale s nohou v ophodě, není to záležitost víkendu, s tou nohou ten chlap určitě musí fungovat min. měsíc tak proč by nemohl něco podat, okoupat atd. záleží jak vysoko je sádra atd. ale určitě si nemyslím že bych ho nechala ho tu měsíc se válet jako chudáčka nemocného. mě taky můj muž nenechá ležet, za týden mám rodit a taky musím fungovat naprosto přesně jako bych byla netěhotná. akorát povysává a odtáhne těžké tašky, jinak se nic nemění
Nečetla jsem diskusi. Za mě to sice „moc žereš“, ale to je přece normální!
Já to tak také měla.
Teda o babičce, která by mi vozila pouze sním, ale zas na druhou stranu chápu, že čeho je moc, toho je příliš. Pokud to myslí v dobrém a je s ní domluva, dohodněte se na určitých dnech v týdnu a hodině. To se vždycky nejlíp osvědčilo. Ty se nebudeš muset bát přepadovek a ostatní dny se vyvenčíš venku do sytosti. ![]()
Jinak s volným večerem bych souhlasila všemi deseti. Když byly staršímu asi 3 týdny, dorazili naši k nám a my letěli do kina. Sice jsem celou dobu kontrolovala mobil, jak jsem byla nervózní, ale bylo to na X dalších let jeden z mála kulturních zážitků, které jsme si mohli skrze hlídání dovolit. Celá akce od prahu k prahu trvala 4 hodiny, malej se kojil přesně po 3 a neměl dudlík, tak měli naši min. poslední hodinu pernou šichtu. Ale byli zlatí, že to zvládli! ![]()
Já bych tedy přivítala volný večer kdykoli od porodu, což ale nebylo díky kojení moc reálné. K nám když už tchýně přišla, byla s dítětem jedině doma, takže jsem nemohla ani skrz ten řev a nervozitu zaspat. Ale nestěžuji si, lepší, než nic. Ono je to o dohodě. Podle mě je pro matku nejlepší pomoc právě vožení kočárku, člověk má doma klid. Když má přijít k nám, uklízím, vařím, obskakuji… Když dám děti tam, je to fajn, pokud si musím něco vyřídit, ale na dospání to není. Zas abych jezdila domů se vyspat a zpět, na to je to daleko.
Takže vidíš, každý to má jinak a tchýně se prostě nemá šanci zavděčit pokud ty jí normálně nepoprosíš o to, jak by ti to nejlépe vyhovovalo.
Jinak ad přítel - pokud ho to nenapadlo, OK, prostě se to musí naučit. Jestli chce, ať jdeš na brigádu, udělej, jak to cítíš. Já bych šla ráda. Pokud ale nechceš, tak buď ať ti nejdřív ukáže, jak se bude starat - žádné řvoucí dítě - nebo prostě řek i, že ne. Jsi na mateřské, jsi za to placená (já teda říkám muži, že jen za 1 dítě a pouze 8 hodin, takže domácnost a zbytek času dítěte jedeme na půl). ![]()
Mám zkušenost s tím, že jak jsem v domě, děti v jeho péči klidně nechá řvát, ale jak jsem mimo, vše většinou šlape jak hodinky.
Tak uvidíš! ![]()