Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj.Mam takovy problem. Mám dvě děti. Nevím proč ale před dvěma tydny se u mě objevil pocit že nic nestíhám, uvnitř těla prožívám obří stres, cítím to úplně v žaludku, často brečím, nemám o nic zájem. Pak jsou chvilky kdy děti pusinkuju a za chvíli sedím a koukám na ně a říkám si: mám je vůbec ráda a pořád cítím ten stres.No a nejhorší je, že jsem na tyhle divne psychostavy hledalala na netu a našla jsem tam hnusné věci, že ženske psaly, že zažily stavy, kdy před sebou schovavaly nože, protože se bály že ublíží svému dítěti nebo někoho bodnou a nebo další hrozné věci a teď na to pořád myslím, co když to mam taky. Přitom své děti miluju, ale furt na to myslim. Neměla jsem to číst. Stále ještě kojim 9 měsíční. Ještě nedávno jsem ji kojila i 13 krat denne. Nemohly se mi zbláznit hormony? proč necítím tu radost a lásku k dětem, kterou jsem celou dobu cítila? co se to stalo?
mam v plánu jít zitra na gyndu a říct si o odběr krve kvůli hormonalnimu profilu.Nebo to nejde si vyžadat? nevíte co je to za stavy a jak to řešit? jindy uz jsem davno řešila vánoce a teď na to nemam pomyšleni. Dik za každou radu.
@LadyBrigit
Poporodni deprese
kdysi sem o tom četla a přesně takhle ženy popisovaly svoje stavy
Je podzim, dny jsou kratke. Zvolnit, zpomalit, vic spat. Lidske telo neni nastaveno na umele svetlo. V zime mame vic spat a odpocivat, to vse ma vliv na hormony a pochody uvnitr tela.
A jeste k t tomu děsnà zimomřivost a průjem a šílená nesoustředěnosta zapomínání.
To co popisujete zní jako chronicky zvýšené hladiny úzkosti/stresu, což pochopitelně sebou nese hormonální koktejl v krvi.
Je možné, že to způsobuje nějaký problém v endokrinních žlázách nechat si udělat hormonální panel. Neuškodí, zejména pokud jste dřív úzkosti, stres, únavu a podobně neprožívala ve vyšší míře, než je obvyklé.
Další příčinou můžou být metabolické trable - ať už z nějaké diety. Nepřeháníte to se „zdravou stravou“? Jíte pořádně - alepsoň 500 g ovozelu denně (nemusí být syrové)?
Nebo to může pramenit z nějakého problému v rámci trávicího traktu, který zhoršuje vstřebávání potřebných živiny. Mohou to být třeba autoimunitní choroby trávicího traktu.
Nejčastější jde o nedostatek vitamínů ze skupiny B, hořčíku, zinku, selenu a vitamínů rozpusntých v tucích (A, E, D, K) a omega 3 mastných kyselin.
Nejčatější důvod podobných stavů jsou dlouho odsouvané starosti, potlačované úzkosti, vleklá únava a podobně. Pokud jste si jistá, že to nemůže být prolinkováno k nějakému dlouhodobému, špatně řešitelnému trápení, tak nuťte doktory, aby hledali vylučovali postupně všechny možné fyziologické příčiny.
Tak jako není dobrý nápad pro příznaky, které ukazují na úzkostně-derpesivní stavy není dobrý nápad vykašlat se na fyziologické vyšetření, tak stejně tak není dobré pro možnost nějaké hormonální poruchy zamítnout variantu, že by to opravdu mohlo být způsobené kombinací vyčerpání a psychických trablů.
Rozhodně je dobrý nápad to začít řešit s lékaři, protože pokud se to objevilo najednou z ničeho nic a už to trvá 14 dní, tak je jasné, že to samo jen tak nezmizí.
Držím palce, ať je vám co nejdříve dobře a není to nic závažného.
@Ou píše:
To co popisujete zní jako chronicky zvýšené hladiny úzkosti/stresu, což pochopitelně sebou nese hormonální koktejl v krvi.Je možné, že to způsobuje nějaký problém v endokrinních žlázách nechat si udělat hormonální panel. Neuškodí, zejména pokud jste dřív úzkosti, stres, únavu a podobně neprožívala ve vyšší míře, než je obvyklé.
Další příčinou můžou být metabolické trable - ať už z nějaké diety. Nepřeháníte to se „zdravou stravou“? Jíte pořádně - alepsoň 500 g ovozelu denně (nemusí být syrové)?
Nebo to může pramenit z nějakého problému v rámci trávicího traktu, který zhoršuje vstřebávání potřebných živiny. Mohou to být třeba autoimunitní choroby trávicího traktu.
Nejčastější jde o nedostatek vitamínů ze skupiny B, hořčíku, zinku, selenu a vitamínů rozpusntých v tucích (A, E, D, K) a omega 3 mastných kyselin.
Nejčatější důvod podobných stavů jsou dlouho odsouvané starosti, potlačované úzkosti, vleklá únava a podobně. Pokud jste si jistá, že to nemůže být prolinkováno k nějakému dlouhodobému, špatně řešitelnému trápení, tak nuťte doktory, aby hledali vylučovali postupně všechny možné fyziologické příčiny.
Tak jako není dobrý nápad pro příznaky, které ukazují na úzkostně-derpesivní stavy není dobrý nápad vykašlat se na fyziologické vyšetření, tak stejně tak není dobré pro možnost nějaké hormonální poruchy zamítnout variantu, že by to opravdu mohlo být způsobené kombinací vyčerpání a psychických trablů.
Rozhodně je dobrý nápad to začít řešit s lékaři, protože pokud se to objevilo najednou z ničeho nic a už to trvá 14 dní, tak je jasné, že to samo jen tak nezmizí.
Držím palce, ať je vám co nejdříve dobře a není to nic závažného.
Tak myslite jit na gyndu ohledne hormonalniho profilu a jit na krev i k obvoďákovi? popř. je možné, že by toto mohlo mít na svědomí kojeni? asi ne, že? ![]()
@LadyBrigit kojení to to teoreticky může posilovat. Ale když už, tak bych spíš rozhodně nevylučovala trable se štítnou žlázou - její stav kojení může zhoršit a její mizerná funkce má vliv na psychiku.
Asi bych šla nejdřív za praktikem.