Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No jo ono je to hodně o tom hlídání a dobíjení vlastní energie, ale co dělat, když to nejde?
@LaternaM No, já to takhle táhla šest let, že jsem ubírala se své energie a nedobíjela se tak, jak bych potřebovala a posléze jsem začala řešit zcela zbytečné zdravotní problémy, které z toho vzešly, takže i přes to všechno už reaguji na svou vnitřní kontrolku a učím se mít čas i na sebe ![]()
@LadySi asi to budu muset nějak vymyslet. Za poslední rok jsem shodila 10 kilo a už to začíná vypadat strašidelně. Někdy to fakt už nedávám. Ale zase si říkám, že jsou mamky, které mají tři a více dětí a taky to musí dát.
@LaternaM A tak ten starší posype už v září do školky ne? Ono pak s jedním to je pohodička. U nás největší masakr byl teď, když zavřeli školku a mladej začal být doma, takže změna režimu pro oba, takže furt kvičeli o něco se rvali, neustále po mě lezli no hardcore… ![]()
@LaternaM Teda, 10 kilo, tak to já to mám naopak. Po třetím porodu jsem se dostala na váhu při druhém těhu a nejde to dolů. Začala jsem držet dietu a dvou kilech dole jsem se psychicky složila. Prostě toho bylo hodně, tak jsem pořád na té samé váze a snažím se trošku život zklidnit, protože chci zhubnout, ale psychika to musí ustát, tož tak.
@Mirka Dušínová Jo hele on už teď půl roku chodil do soukromé, ale chodila a nechodil. Protože si pořád nosil nějaké nemoci. Takže jsme skoro furt byli zavření doma. To jsou právě ty nejhorší pekla. Ale snad to od září bude už lepší no.
@LaternaM Já to mám naopak, nemůžu shodit, psychika mi to blokuje, jedu na plný plyn a nemám čas odpočívat. Když jsem nasadila změnu stravování a dvě kila šla dolů, tak jsem se psychicky sesypala. Takže se musím zklidnit. ![]()
@LaternaM píše:
@Mirka Dušínová Jo hele on už teď půl roku chodil do soukromé, ale chodila a nechodil. Protože si pořád nosil nějaké nemoci. Takže jsme skoro furt byli zavření doma. To jsou právě ty nejhorší pekla. Ale snad to od září bude už lepší no.
Chápu chápu, syn nechodil prakticky celý prosinec a leden…já jsem na to už radši zapomněla fakt…
ale pak už to bylo víceméně o. k.
, mám 3 děti a zvládám to uplně v pohodě..To by mě zajámalo, jaké duvody ktomu všechny máte? čtu tady milion diskuzí o tom, jak nezvládám dítě atd..
![]()
@LaternaM Ano, to je dobré řešení. Začni přemýšlet, jak to půjde. Ne, jak to nejde a proč to nejde. Tohle je prokletí opičích matek. Dítě mají stále u sebe, protože se o něj bojí, ale na druhou stranu jsou z něj unavené. Kdyby ti kleklo zdraví a musela bys do špitálu, tak by to taky nějak muselo jít, tak to nenech zajít až do krajnosti, je to zbytečné. Se strachem a úzkostí z nové situace a lidí lze bojovat podstatně lépe, než s nějakou vážnou nemocí ze stresu.
@adelnsn píše:
, mám 3 děti a zvládám to uplně v pohodě..To by mě zajámalo, jaké duvody ktomu všechny máte? čtu tady milion diskuzí o tom, jak nezvládám dítě atd..
![]()
Jedna ústřice se obrátila na svou sousedku a začala se jí svěřovat: „Cítím v sobě tak ohromnou bolest. Je ve mně něco těžkého a kulatého a jsem tak vyčerpaná.“
Ta druhá jí odpověděla pyšně s uspokojením: „Chvála nebi a moři, já žádnou bolest nepociťuji. Jsem na tom skvěle a jak zevnitř, tak zvenku jsem zdravá.“
Právě v tu chvíli se kolem plazil rak
a zaslechl, co si ty dvě ústřice povídají.
Obrátil se k té, která se cítila tak zdravá zevnitř i zvenčí, se slovy:
„Jistě, ty se cítíš skvěle a jsi zdravá. Ale bolest, kterou tvá sousedka nosí v sobě, vytváří perlu nevšední krásy.“
@Swami Harashimi
milé:-D, člověk míní, život mění, až s vlastní zkušeností přichází prozření, že všechno není jen růžové. Vychovávat dítě je náročný proces, který stojí veliké úsilí, aby vyrostl ve slušného člověka. Vidím spoustu věcí, které jsem dříve nevnímala, a jsem ráda, že žiju život takový, jaký jsem chtěla. Jen si beru nyní trošku více i pro sebe, nechci se obětovat, ale mít se ráda ![]()
@adelnsn tak to si asi jediná, koho slyším- nebo čtu, že to tak má. Já snad neznám nikoho, kdo by toho- křiku, vysvětlování a celkově dětí někdy neměl plné zuby ![]()
@adelnsn Nech to plavat. Buď ti to jednou docvakne, až to rozlouskneš, nebo to prostě k tobě ještě nedoplulo ve správný čas.
Nebylo to nic ve zlém, neboj. ![]()