Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:moji mamince je 48..je mlada a malou mi prvne pohlidala ve trech a to na den…jinak jednou za mesic, si ji veme s patku na sobotu
Ahoj, jelikož se nemám komu svěřit tak se obracím na Vás jakožto velkou komunitu lidí..mojí maminku mám strašně ráda nedám na ni dopustit… ALE.. Když se mi narodila malá měla strašnou radost byla pyšná babička, když sem onemocněla vzala si ji k sobě a měla ji u sebe skoro týden. Malá teď má 2 roky a k sobě si ji nevezme, řekne mi „výmluva“ že by ji už nezvládla, že by to nedala.. (mamina má 43 let!) teď mi za pár měsíců konci rodicak a já spoléhala na to že jeden týden by mi ji pár hodin hlídala abych mohla chodit do práce, řekla mi „no já to nezvládnu, jednou nebo dvakrát to bych dala, ale celý týden? A ještě kdyby u nás spala? No to si Teda nedovedu představit“.. Takže sem práci nevzala, jelikož do školky mi ji nevezmou, babi nepohlida a chlap nejspíš bude dělat na Slovensku.. Mrzí mě to, že ji nechce hlídat ale nějak sem se s tím smirila.. Minulý měsíc jsme se bavili o kamarádce že čeká druhé dítě. Tak sem si udělala srandu že já mám na čase taky.. A ona se na mě podívala a řekla mi „na to zapomeň, já nechci být babička po druhé“ a opravdu to myslela vážně.. Je mi 25 let. Bydlíme od sebe 20km ale přijde mi to že ona je na jiný planetě a já taky.. Nechápu to.. Poslední dobou se ani na malou neptánevím co si mám myslet.
Ja si teda z detstvi nepamatuju kazdy vikend a pulku prazdnin u babicek.
Je mi pres 40, prarodice jsou uz starsi, ale hlidani na tyden u nas neprobehlo nikdy, asi 10× byl mladsi syn u tchyne na vikend, ale uz jako skolak. Mamka mi pomahala, sla jsem do prace po 6ti mesicich materske a hlidal manzel, chuva a jeden den v tydnu mamka. Bylo to max 6 hodin, domluvili jsme se, ona souhlasila. Kdyby nemohla, zaridila bych se jinak a nemela bych ji to za zle.
Mam 2 deti, 5r a 3r. Nikdy je nikdo nehlidal pres noc.
At ma mamka jakekoli duvody, tak je respektuj. Je to tvoje ditete, nemusi ti ho hlidat. A druhe si klidne porid, ale necekej jeji spolupraci.
Tak moje máma ke taky pořád ještě relativně mladá babička - 50. A už má 4 vnučky. Moje máma hlídá ráda, těší jí být babičkou, ale pracuje. Už se mockrát (skoro pokaždé) stalo, že místo volna musela do práce. Takže spolehnout se na pravidelné hlídání nelze.
A dovolené hlídají i týden v kuse, ale není sama. Na děti (i jedno) jsou vždycky minimálně 2. Během dne se střídají s tátou a když moje sestra přijde z práce, hlídá ona.
Sama zvládla pohlídat max pár hodin. A v práci je jediná babička. Ostatní kolegyně (obdobně staré) mají doma puberťáky.
Co si pamatju ja mela opravdu kazdy vikend u babicky…ale ti byli uz od 53 v duchodu
deda v 55..a ten cas tam byl a hlavne prostor na baraku..
Tak moje mamka je starší než tvá. Ale kluky, 32 měsíců a 20 měsíců mi hlídala oba už 2× na týden a jinak je hlídá každý víkend. Zvládá skvěle. A tchýni je 43 a taky už měla kluky na prázdninách
ale ta bydlí hodně daleko, skoro 300 km., i tak si pro děti přijede, odveze a pak si je buď vyzvedneme my nebo nám je vrátí oni. Ale naše maminky hlídají rády, každý den se na kluky ptají. Voláme si, píšeme. Na druhou stranu, nikdy bych po rodičích nechtěla nějaké pravidelné hlídání s tím, že bych chodila do práce. To mi zase přijde nefér.
mamčině kamarádce, už v důchodu, takhle dcera hodila na krk 3 děti a vesele si celý den pracuje. Spíš by mi bylo líto, že celkově mamka nemá zájem. Řeci, že jí nezvládne, bere malou alespoň ven? A do počtu vlastních dětí si kecat fakt nenechej, to je jen vaše věc ![]()
Anonymní Nika Já mám mamku starší o 20 let a kvůli zdraví (z velké části psychické) na ni s hlídáním naprosto není spoleh. Děti má ráda, ale na noc si je nebere (syn skoro 6let u nich spal 1× za život). Když chci k doktorovi nebo večer s mužem ven, najimam si hlidacku. Táta pracuje kousek od nás, takže i když je mamka v důchodu, někdy táta zaskočí, když už to vážně nutně potřebuji. Tchanovci bydlí na druhé straně republiky, ale spolehnutí na ně je 100%,hlídají jak u nás, tak klidně si pro syna přijedou a on tam pak spí několik dní. Nemůžu to našim vyčítat, proste na to nejsou tak moc stavění. Jsou to naše děti a nikdo jiný nemá povinnost se za nás o ně postarat.
Upřímně… Dítě je tvoje. Ty jsi matka. Babička je sice babička, ale nikde není psáno, že musí hlídat. Má svůj život. Předpokládám, že taky pracuje. Ale i kdyby ne, není její povinnost hlídat ti dítě. Ano, možná trochu tvrdě napsané, ale je to tak. A nemysli si, znám to moc dobře. Mám děti dvě, rozvádím se a hlídání 0, přesto, že by obě babičky klidně mohly. Ale nechtějí, nemůžu je nutit. I když jako samoživitelce by mi hodně pomohlo nebýt každá měsíc týden na očr ![]()
To nebude o věku spíše má jiné své zájmy, mně bylo v listopadu 44 a mám dvě děti dceru té bude v březnu 5 let a synovi teď budou 4 měsíce a zvládám je i při práci, hlídání nemáme, tchýně je zdravotně KO a moje mamka chodí do práce, sice už je v důchodu, ale baví jí to a taky ráda cestuje, tak se jí kačky navíc hodí. Beru to tak, že děti jsou naše, tak to že občas na hoďku dvě pohlídá je bonus a né její povinnost ![]()
Příspěvek upraven 30.01.18 v 12:13
Zakladatelko takových babiček je na světě spoustu. Tvoje je navíc zřejmě ještě v pracovním procesu. Já mám mámu v baráku a nehlídá tchyni 15 minut od baráku též nehlídá jsou už obě v důchodu takže hlídání si řeším z 99 % já a můj muž. Každopádně rozumím tomu, že tě mrzí nezájem z její strany mám to samé, ale pomalu si zvykám. V létě mám nastoupit do práce takže jsem si sehnala jesle a školku a zbytek budeme řešit placenou chůvou. Též si pamatuji víkendy u babičky a prázdniny též, ale ne každá babička chce být hlídací.
Mně je 41,5 a mám tříletého vnuka. A řeknu ti, že i když ho miluju nade vše, mám ho kolikrát tak plný zuby, že jsem ráda, když ho nevidím. Dceři pomůžu s hlídáním jak se dá, ale mám toho fakt nad hlavu. Takhle malé dítě je neskutečně živé a člověk musí mít oči i vzadu, aby ho řádně ohlídal. Takže se tvé mamince ani nedivím.