Moje trauma

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.3.19 11:19

Moje trauma

Předem se omlouvám za anonym, ale s tímto se nikde nechlubim, nechci, aby se mi někdo vysmál. Samotné mi to přijde dost nenormální a když si představím, jak to někomu vyprávím, úplně vidím, jak se tváří..
Už nějaký ten rok mě děsí představa, že na mě spadne letadlo. Ano, je to možná pro pobavení. Ale ne pro mě. Jsem z toho zoufalá. Nejvíc se bojím zvuků. Stačí, když projíždí auto a má trošku jiný zvuk než obvykle, už se děsím. Bydlíme kousek od kolejí, když slyším projíždět vlak, úplně strnu, i když vím, že to je vlak. Jak se přibližuje a zvuk sílí, jsem na mrtvici. Srdce mi buší, úplně ztuhnu. Jsem zoufalá, připadám si jak idiot. Žádný podobný, nebo dokonce ani jiný traumatizujici zážitek jsem nezažila, nevím, kde se to vzalo. Letadlem jsem nikdy neletela, ale i když bych se určitě bála, můj pocit mi říká, že ne určitě tolik, jako toho, že letadlo spadne na mě. Několikrát se mi o tom dokolce zdálo. Ve snech nepsadlo na mě, ale někde poblíž a já se pak nemohla dovolat na 112.
Myslíte, že by mi pomohl psycholog, psychiatr? Ani tomu si tedy nedovedu představit, že bych to vyprávěla..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lalelale
5.3.19 11:22

Mne to přijde jako fobie, prostě iracionální strach bez příčiny. Takže bych psychologa zkusila, věř mi, že lidé mají ještě šílenější strachy ;)

• Citovat
  • Upravit
16077
5.3.19 11:27

Mně taky vadí zvuk hlučícího letadla. Je mi to nepříjemné. Mám to asi odjakživa. Přitom letět mi nevadilo. Tak bych to viděla jako druh fobie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
5.3.19 11:32
@Anonymní píše:
Předem se omlouvám za anonym, ale s tímto se nikde nechlubim, nechci, aby se mi někdo vysmál. Samotné mi to přijde dost nenormální a když si představím, jak to někomu vyprávím, úplně vidím, jak se tváří..
Už nějaký ten rok mě děsí představa, že na mě spadne letadlo. Ano, je to možná pro pobavení. Ale ne pro mě. Jsem z toho zoufalá. Nejvíc se bojím zvuků. Stačí, když projíždí auto a má trošku jiný zvuk než obvykle, už se děsím. Bydlíme kousek od kolejí, když slyším projíždět vlak, úplně strnu, i když vím, že to je vlak. Jak se přibližuje a zvuk sílí, jsem na mrtvici. Srdce mi buší, úplně ztuhnu. Jsem zoufalá, připadám si jak idiot. Žádný podobný, nebo dokonce ani jiný traumatizujici zážitek jsem nezažila, nevím, kde se to vzalo. Letadlem jsem nikdy neletela, ale i když bych se určitě bála, můj pocit mi říká, že ne určitě tolik, jako toho, že letadlo spadne na mě. Několikrát se mi o tom dokolce zdálo. Ve snech nepsadlo na mě, ale někde poblíž a já se pak nemohla dovolat na 112.
Myslíte, že by mi pomohl psycholog, psychiatr? Ani tomu si tedy nedovedu představit, že bych to vyprávěla..

Šla bych k psychologovi, za zkoušku nic nedáš. A víš kolik tam takových problému vyslechne? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
5.3.19 11:39

Šla bych s tím k lékaři a myslím, že se z toho dostaneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.19 11:55

Děkuji za názory, asi to teda zkusím. Nedovedu si ale představit, jak to někomu říkám. Stačí si to jen nahlas říct - mám strach, že na mě spadne letadlo. Sama slyším, jak blbě to zní.. :oops:

• Citovat
  • Upravit
4706
5.3.19 12:02
@Anonymní píše:
Děkuji za názory, asi to teda zkusím. Nedovedu si ale představit, jak to někomu říkám. Stačí si to jen nahlas říct - mám strach, že na mě spadne letadlo. Sama slyším, jak blbě to zní.. :oops:

asi jsem otrla, nezní mi to nijak divně. Preji, at si vyberes dobrého doktora :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.19 12:14

Hele to vůbec neřeš, že to je kravina, kdybys věděla s čím jsem šla k psychologovi já, dospělá ženská s 2 dětma…oni jsou zvyklí, neboj. Jen doporučuju počkat si na psychologa přes pojišťovnu mám zkušenost, že bývají lepší než placení " psychoterapeuti". Běž, věř že jsou lidi, kteří nevyjdou z domu třeba kvůli strachu z ptáků, letadlo je docela v pohodě :) A mmch mě pomohla behaviorálně kognitivní terapie (doufám, že se to tak jmenuje, je to už nějaký pátek). držím pěsti

• Citovat
  • Upravit
5040
5.3.19 12:19
@Anonymní píše:
Děkuji za názory, asi to teda zkusím. Nedovedu si ale představit, jak to někomu říkám. Stačí si to jen nahlas říct - mám strach, že na mě spadne letadlo. Sama slyším, jak blbě to zní.. :oops:

Prosím tě, klídek. Tvoje fobie není zas až tak zvláštní, aby se ti psycholog divil, nebo dokonce vysmál. Víš, že existuje třeba fobie z kolen? Z párátek? Z věcí napravo od pozorovatele? :D Vygůgli si, čeho všeho se můžou lidi bát, třeba se nebudeš cítit tak sama, nebo divná. Normálně se svěř psychologovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.19 12:29

Já se zas bojím, že se stane nějaká katastrofa (požár, vytopení, zvíře uteče, únik plynu) pokaždé když opouštím byt. Takže jak ten idiot všeho 20× kontroluju, kolikrát si to i vyfotím že je vše vyplé a v pořádku. Teprve potom odcházím, ale stejně to ve mě hlodá. Ale už se zlepšuju. Z půlhodiny před odchodem jsem to stáhla na 5 min :)

On má každej něco. Šance že na tebe spadne letadlo je tak směšně malá, že máš mnohem větší šanci utopit se lžičkou čaje. Ale to já ti nevysvětlím, stejně jako ty mě nepřesvědčíš, že stačí byt před odchodem zkontrolovat jenom jednou :)

Musíme se s tím naučit žít, tak aby nás obtěžovalo co nejmíň :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.19 12:34

@Čičorečka máte pravdu, nestačím se divit. Děkuji :palec:

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
5.3.19 12:49

Vyšší citlivost vůči úzkosti a ne úplně optimální mechanismy zvládání úzkosti jsou zdroji, ze kterých sis vypěstovala úzkostnou poruchu, která se projevuje fobií z oněch dopravních prostředků.

Řešením je psychoterapie. Ulehčit můžou i léky ze skupiny antidepresiv, ale primárně potřebuješ porozumět jak úzkost funuje a kde se v tobě bere a prozkoumat to v psychoterapii nejen na úrovni porozumění. No a pak se učit fungovat, tak aby si ji neživila a ta nutně bude přítomná ti neubližovala tak moc.

Začni s touhle knížkou. Ale hledej psychoterapeutku či psychoterapeuta, se kterým si sednete a budete pracovat.

https://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.3.19 12:50
@Anonymní píše:

No vida - tak ještě k tomu sociální fobie. Tím spíš hledej pomoc. Nikdo se ti smát nebude a to ani když vlastně nebudeš schopná něco říct, nebo budeš třeba plakat. Je to naprosto běžné a v pořádku.

Základní výhodou toho, že vstoupíš do psychoterapie a naučíš se krotit svoje démony je, že pak to budeš umět naučit svoje děti, které po tobě zvýšenou citlivost vůči úzkosti můžou zdědit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.19 15:07
@Anonymní píše:

Už jsi na půl cesty, jak z toho ven. Teď se postav před zrcadlo a přečti si znovu co jsi napsala. ;-)

Stačí si to jen nahlas říct - mám strach, že na mě spadne letadlo. Sama slyším, jak blbě to zní.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.19 21:49

Hodně jsem uvažovala, jestli mám sem ten příspěvek vkládat.. Teď jsem za to ráda. Děkuji vám za názory i rady :potlesk: Už to nevidím tak hrozně, jak to vypadalo :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová