Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Příspěvek upraven 01.03.15 v 18:18
@Claire00 taková morfologie je dle nových kritérií pořád normální, ač se to může zdát divné. My máme jedno dítě přirozeně, naprosto bez problému počato, teď u druhého to trochu (už více než rok) vázne. Ale manžel má mnohem lepší počet spermií. A progresivita se v miliónech snad neuvádi, ale v procentech, tzn. je 8,7%?
A co ti na ten výsledek řekl doktor?
@Claire00, manželovi s předchozí partnerkou řekli, že přirozeně dítě on mít nebude, že je to téměř vyloučeno. Spolu jsme otěhotněli asi po 4-5 měsících bez antikoncepce, nevím jaký měl v té době spermiogram, ale 2,5 roku po té měl 2-6 milionů/ml, pohyblivé a morfologicky správné jen ojediněle (tzn. tak málo, že to ani na procenta nešlo udat). Možná byl v době naší čerstvé zamilovanosti a vyšťastnění spermiogram o něco lepší, ale nepředpokládám, že by se nějak zázračně upravil na normu, když před tím i po tom bída s nouzí. Takže zázraky se dějí. Doktor nám tenkrát řekl, že s takovými spermio počnou lidé, co na to spoléhají jako na antikoncepci a ti co se snaží ne a ne. A na klinice IVF se mě opakovaně ptali jestli je první opravdu manželův.. Asi jsem ti moc nepomohla.. Záleží na tom jak dlouho se už snažíte, kolik vám je, kolik máte času, jak moc po dítěti toužíte teď hned..
PS: Používali jsme lubrikační gel Conceive plus na podporu spermií, prý pomáhá, u nás nezabral, ale určitě se tím nic nezkazí ![]()
Pohyblivost je v reportu v milionech spermií, na procenta to vychází 44,1%. Snažím se najít, co nejvíce informací. Bojím se té nízké morfologie.
Příspěvek upraven 25.09.13 v 19:06
@Claire00 my mame morfologii 1% dobrych spermii, pohyblivost a počet jsou v norme, tehotna jsem byla celkem 5× a to prirozene, bohuzel ty první 4 tehotenstvi skoncili v rozmezi 7-26tt potratem, chteli jsme jit i do umelyho oplodneni, jenze jsem nereagovala na stimulace a verdikt doktoru znel ze my uz asi vlastní dite mit nebudem, no a az na ten paty pokus to vyslo a ted mi spi v postyjce nase zlaticko Terezka ![]()
@Anonymní píše:
@Claire00, manželovi s předchozí partnerkou řekli, že přirozeně dítě on mít nebude, že je to téměř vyloučeno. Spolu jsme otěhotněli asi po 4-5 měsících bez antikoncepce, nevím jaký měl v té době spermiogram, ale 2,5 roku po té měl 2-6 milionů/ml, pohyblivé a morfologicky správné jen ojediněle (tzn. tak málo, že to ani na procenta nešlo udat). Možná byl v době naší čerstvé zamilovanosti a vyšťastnění spermiogram o něco lepší, ale nepředpokládám, že by se nějak zázračně upravil na normu, když před tím i po tom bída s nouzí. Takže zázraky se dějí. Doktor nám tenkrát řekl, že s takovými spermio počnou lidé, co na to spoléhají jako na antikoncepci a ti co se snaží ne a ne. A na klinice IVF se mě opakovaně ptali jestli je první opravdu manželův.. Asi jsem ti moc nepomohla.. Záleží na tom jak dlouho se už snažíte, kolik vám je, kolik máte času, jak moc po dítěti toužíte teď hned..
PS: Používali jsme lubrikační gel Conceive plus na podporu spermií, prý pomáhá, u nás nezabral, ale určitě se tím nic nezkazí
Chtěla bych otěhotnět, co nejdříve jelikož mi je 34. Antikoncepci v lednu nebudu brát 2 roky. Snažíme se zhruba půl roku. Četla jsem, že pokud má partner nízkou morfologii je velké riziko, že vajíčko bude oplodněné „deformovanou“ spermií a hrozí potrat nebo postižené dítě. Nechceme to riskovat, možná bude lepší jít rovnou na IVF.
@Claire00 my jsme si nechavali ještě delat rozbor DNA spermii a ten vysel dobře, takze ikdyz je pry spermie deformovana ale ma dobrou DNA narodi se zdrave miminko
Spermie jsou hrozně citlivý. Naštěst setvoří pořád nové a nové. Tvorba nové várky spermií trvá 3 měsíce. Při psychické pohodě a zdravějšímu životnímu stylu bude mít tedy za 3 měsíce spermie supermany. Proto mi přijde na hlavu dělat chlapům spermiogramy - akorát jsou z toho vystresovaní a co další spermiogram to horší výsledek.
@Claire00 mě zrovna včera doktor v CAR tvrdil, že vajíčko oplodní jen ta dobrá spermie. ![]()