Mrzí mě chování tchýně

Anonymní
30.3.23 08:48

Mrzí mě chování tchýně

Zdravím holky, předem se omlouvám, možná to bude delší, ale už asi potřebuji upustit páru a doufám, že se najde někdo s podobným problémem a radou, jak to uchopit.
Uvedu do situace.
Jsem s partnerem 5 let, je to skvělý, hodný chlap. Vztah jsme měli hezký, jen poslední dobou mé chování k němu velmi ovlivňuje jeho rodina, zejména tchýně. Partner má dva bratry, jeden z nich má 6 let přítelkyni.
Partner je takový, že nikdy nechce slyšet na nikoho nic zlého. Ze začátku vztahu když jsme se trochu pohádali například, tak byl zrovna u rodičů i s bratrem a řekl jim to, jen oni si to vzali po svém jen z jedné strany a poté se na mě tvarili, jako bych mu nejvíc ublizila. Partner se to pak snažil i rodině vysvětlit, jak to bylo, ale oni měli už svůj obrázek udělaný. Chovam se ke všem hezky, od začátku, i když jsem měla špatnou náladu nebo se něco dělo (měla jsem těžší období poslední 2 roky) tak jsem na sobě u nich nedavala nic znát, protože jsem se bála být sama sebou. Přítelkyně od švagra se s tchýní jednou hodně pohadala, chovala se fakt hrozně, tchyně na ni nadavala a po par měsících ta přítelkyně úplně změnila chování a přijde mi, že ji leze jen do za*ku. Mají společné témata móda, kosmetika, značky.. zrovna věci, které mě zas tak nezajímají, neřeším je, nejsem ta, co musí znát všechny nové hity. Tudíž ty dvě si teď notují a já se furt akorát snažím dorovnávat na sílu. Když jsme u jeho rodičů, tchyně neustále mluví o tom švagrovi a jeho přítelkyni, jak udělali to a tamto, jak ji mile překvapili, jak ta přítelkyně se stará o svagra, jak se změnila a pořád dokola. Přitom to, že já dělám pro svého muže první poslední, v mnoha ohledech i více, to nikdo nevidí. Švagr je celkem bohatý, takže si mohou dovolit jiné věci než my. To taky hraje velkou roli, když například tchyně řekne, jak ji překvapilo, co ta svagrova přítelkyně umí připravit za jídlo - dam příklad čerstvý tuňák. To je věc, kterou já si třeba nemohu dovolit a proto když já připravím například dobré kuře, tak to vlastně není nic zvláštního :think: nedávno jsem byla dost nemocna, bylo mi opravdu zle, měla jsem jet s partnerem na předávání jeho pracovního oceneni do Londýna, ale proste den predtim jsem onemocněla, opravdu jsem nemohla ani chodit. Ona mi za cely týden ani nenapsala, jak mi je, i když jsme řešili s ni vse, letenky, cestu atd. Za to partnerovi řekla, že jsem onemocnela z toho, ze se ze všeho hroutím a jsem citlivá, ze neví, jak budu zvládat dítě (jsem těhotná). A to je pořad něco, já si vždy přála rodinu, která bude držet pohromadě, mít se rada. Moje rodina partnera miluje a bere ho do rodiny. U jeho rodiny mi to přijde pravý opak. Jsem z toho všeho smutná, mrzí mě to, ale ani nevím, jak partnerovi tohle zase říct, už jsme se o tom kdysi bavili a on proste na rodinu nedá dopustit, tudíž to nějak nechce řešit a říká mi, že to tak určitě není, ze mě mají rádi. Ale já proste nejsem blbá. Poslední dobou se mé chování k nemu bohužel změnilo, protože mě proste mrzí, ze on nevidí to její chování. Nedokážu to ovlivnit. No snad je to pochopitelné. Co mám dělat? :( Prosím anonym jinak smazat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
30.3.23 09:03
@Anonymní píše:
Zdravím holky, předem se omlouvám, možná to bude delší, ale už asi potřebuji upustit páru a doufám, že se najde někdo s podobným problémem a radou, jak to uchopit.
Uvedu do situace.
Jsem s partnerem 5 let, je to skvělý, hodný chlap. Vztah jsme měli hezký, jen poslední dobou mé chování k němu velmi ovlivňuje jeho rodina, zejména tchýně. Partner má dva bratry, jeden z nich má 6 let přítelkyni.
Partner je takový, že nikdy nechce slyšet na nikoho nic zlého. Ze začátku vztahu když jsme se trochu pohádali například, tak byl zrovna u rodičů i s bratrem a řekl jim to, jen oni si to vzali po svém jen z jedné strany a poté se na mě tvarili, jako bych mu nejvíc ublizila. Partner se to pak snažil i rodině vysvětlit, jak to bylo, ale oni měli už svůj obrázek udělaný. Chovam se ke všem hezky, od začátku, i když jsem měla špatnou náladu nebo se něco dělo (měla jsem těžší období poslední 2 roky) tak jsem na sobě u nich nedavala nic znát, protože jsem se bála být sama sebou. Přítelkyně od švagra se s tchýní jednou hodně pohadala, chovala se fakt hrozně, tchyně na ni nadavala a po par měsících ta přítelkyně úplně změnila chování a přijde mi, že ji leze jen do za*ku. Mají společné témata móda, kosmetika, značky.. zrovna věci, které mě zas tak nezajímají, neřeším je, nejsem ta, co musí znát všechny nové hity. Tudíž ty dvě si teď notují a já se furt akorát snažím dorovnávat na sílu. Když jsme u jeho rodičů, tchyně neustále mluví o tom švagrovi a jeho přítelkyni, jak udělali to a tamto, jak ji mile překvapili, jak ta přítelkyně se stará o svagra, jak se změnila a pořád dokola. Přitom to, že já dělám pro svého muže první poslední, v mnoha ohledech i více, to nikdo nevidí. Švagr je celkem bohatý, takže si mohou dovolit jiné věci než my. To taky hraje velkou roli, když například tchyně řekne, jak ji překvapilo, co ta svagrova přítelkyně umí připravit za jídlo - dam příklad čerstvý tuňák. To je věc, kterou já si třeba nemohu dovolit a proto když já připravím například dobré kuře, tak to vlastně není nic zvláštního :think: nedávno jsem byla dost nemocna, bylo mi opravdu zle, měla jsem jet s partnerem na předávání jeho pracovního oceneni do Londýna, ale proste den predtim jsem onemocněla, opravdu jsem nemohla ani chodit. Ona mi za cely týden ani nenapsala, jak mi je, i když jsme řešili s ni vse, letenky, cestu atd. Za to partnerovi řekla, že jsem onemocnela z toho, ze se ze všeho hroutím a jsem citlivá, ze neví, jak budu zvládat dítě (jsem těhotná). A to je pořad něco,já si vždy přála rodinu, která bude držet pohromadě, mít se rada. Moje rodina partnera miluje a bere ho do rodiny. U jeho rodiny mi to přijde pravý opak. Jsem z toho všeho smutná, mrzí mě to, ale ani nevím, jak partnerovi tohle zase říct, už jsme se o tom kdysi bavili a on proste na rodinu nedá dopustit, tudíž to nějak nechce řešit a říká mi, že to tak určitě není, ze mě mají rádi. Ale já proste nejsem blbá. Poslední dobou se mé chování k nemu bohužel změnilo, protože mě proste mrzí, ze on nevidí to její chování. Nedokážu to ovlivnit. No snad je to pochopitelné. Co mám dělat? :( Prosím anonym jinak smazat.

Nerozumím tomu, proč máš potřebu tchyni dokazovat, že jsi taky dobrá a vtírat se jí do přízně. Buď vděčná, že máš skvělou rodinu, která má ráda tvého partnera, a na tyhle snobíky se z výšky vykašli. Tchyně tě nemusí milovat, ale když tě navíc ani nerespektuje, shazuje, uráží… Na to bych se mohla. Společenskou povinnost si splň kafem a hodinovou návštěvou jednou za 14 dní a víc neřeš. A buď ráda, že partner stojí při tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3914
30.3.23 09:05

Já bych řekla, že do určité míry jsi zbytečně přecitlivělá. Těžko říct, jestli za to může těhotenství a nebo jsi skutečně víc citlivá i normálně.

Je logické, že tchýně víc mluví o švagrové, když jsou pořád spolu, mají společných milion zájmů a mají peníze na to je uskutečňovat.
Nevím přímo o co ti jde, jestli chceš uznání, že jsi na tom stejně dobře jako švagrová? Být u tchýně zbožňovaná? Proč chceš aby se tě tchýně ptala, jak ti je? Mi tchýně taky nepíše/nevolá, jak mi je, když jsem nemocná. Nechápu proč by měla.

Nechci být hnusná, ale takhle z odstupu mi přijde, že se rýpeš v ho*nech. Úplně zbytečně hledáš konflikty tam, kde nejsou. Pokud nejsi spokojená s tím, jaký máš vztah s tchýní, nebylo by lepší se s ní domluvit, že se stavíš na kávu a všechno jí to tam hezky vyklopíš jako tady? Že tě mrzí, že nemáte bližší vztah, že by sis to hrozně přála, ale tím, že nemáte společné zájmy, tak je to těžké.

Mezilidské vztahy nejsou soutěž, nejde to brát tak, že chceš to co má švagrová, když se chováš a máš ráda něco úplně jiného než ona. U nikoho si nemůžeš vynutit skvělý vřelý vztah. Pro své vlastní dobro se smiř s faktem, že ne všichni tě budou mít rádi. S některými si prostě nesedneš ať budeš dělat cokoliv.
Asi bych na tvém místě zvážila možnost nějaké terapie, protože jak říkáš, tyhle tvoje pocity začínají ovlivňovat váš vztah a když to bude dlouhodobě špatné, tak vám ho i rozbijí. Opravdu si s někým promluv o tom všem co tě trápí. Potlačením nic nezískáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
30.3.23 09:06

Proč je tak důležité, aby tě tchýně měla ráda? Vždyť to není žádný souboj. Prostě tchýně si více rozumí s partnerkou partnerova bratra. Buď ráda za partnera, za Váš společný život. Máš svoji rodinu, která tě má ráda a vůbec bych se netrápila tím, co tchýně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
30.3.23 09:09

Jako první bych přestala řešit švagra a švagrovou ;) a vlastně i tchýni. Trochu omezila kontakt a hotovo, z toho co si psala si nemyslím že by ti dělali něco vyloženě špatného. Partnera chápu je to jeho rodina, já bych fakt nedovolila chlapovi aby mi pořád říkal že je moje rodina taková a maková. I to same bych nedovolila rodině, aby mi partnera kritizovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
30.3.23 09:10

Kocko, ty mas dost. Lituji hl. tveho muze, protoze ziti s takovou psychouskou je vazne na Chocholouska.

Ty musis byt absolut bez spetky sebevedomi, zavistiva az na pudu, viz reci o tom jak je svagr bohaty - hod ploutvi, a budes taky! Takove lidi jako ty primo nenavidim.

A proc mas pocit, ze musis lezt tchyni do (_._) za kazdou cenu? - to je opet o nefostatku tveho sebevedomi, ze ktereho vinis vsechny ostatni kolem sebe a zbytecne kolem sebe kopes.

Mam 2 snachy, ale vsechny 3 jsme docela inteligentni baby, mame kazda svuj zivot, sve nazory a neni duvod se jakkoli triumfovat nebo aby jedna nadbihala te druhe; neumim si predstavit mit v rodine takovou primitivku, ktera by se pokousela se mi zavdecit - proc jako? Takove bych se zacla spis bat a radsi se ji vyhybat, nevyhledavat kontakt.

A jen pro tvou info - zrovna o tunaky jako o maso neni vubec co stat, patri k nejvice kontaminovanym rybam, zrovba tak jako treba makrely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.3.23 09:12

Jo a tuňáka v akci v Lidlu seženeš dva slušný stejky za kilo, na tom fakt není nic zbohatlického :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
30.3.23 09:18

Byla bych ráda, že mám svou milující rodinu (rodiče/sourozence), přátelé, pokud by to bylo i ohledně partnerovy rodiny, byl by to bonus navíc, ale třeba konkrétně u mě to není nutné.
Dost by mi vadilo, pokud by se partner svěřoval s kdejakou hádkou/rozdílným názorem (mezi mnou a jím) své rodině, prostě některé věci mají zůstat jen mezi partnery, výjimkou je samozřejmě alkoholismus, exekuce, domácí násilí, narkomanie apod. Takže jestli partner něco „vyžvanil“ a oni se teď na tebe dívají skrz prsty, byla bych spíš naštvaná na něj, i kdybys jim chtěla cokoli vysvětlit, stejně by stáli asi za ním. Jinak ty řeči ohledně onemocnění si fakt mohla tchýně nechat od cesty, to se může stát každému, v těhot. je prostě imunita oslabená…
Jestli opravdu cítíš, že tě moc nemusí, tak s tím nic nenaděláš, leda absolvovat povinné návštěvy a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
30.3.23 09:20

Přestala bych se švagrovou „soutěžit“ v tom, kdo je lepší a kdo horší. Pokud má tchýně raději švagrovou, nechala bych to být…ono někdy se může člověk třeba přetrhnout a chovat sebe líp a stejně je to k ničemu. Tohle bych prostě asi nijak neřešila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
30.3.23 09:26

Ja jsem asi blba, ale moc nechapu, co ti vlastne tchyne dela, kde je ten problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24840
30.3.23 09:27

Podle mne s tebou slušně mlátí hormony…
Hele, hlavně se hoď do klidu, nemáš povinnost ty ani tchýně se navzájem milovat, úplně stačí, když se budete Respektovat…
tvůj chlap vypadá, že má svatou trpělivost, tak bych se k němu chovala slušně, aby ti časem kvůli tvému chování nezdrhnul…
A že si tchýně líp rozumí se švagrovou.. to se prostě stává a nezbývá než se nad to povznést a nezávidět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5712
30.3.23 09:33

Podle mě řešíš blbosti, protože nejspíš skutečné problémy nemáte.
Jen ti objasním, jak to funguje. Když jste u tchýně vy, mluví o švagrovi, když je u tchýně švagr, mluví o vás. Tak to prostě chodí. Taky jsme měli v rodině tuhle žárlivost, že jako babička pořád mluví jen o mně a bráchovi, jak se máme a co děláme. A když mi to bratránek s výčitkou pověděl, tak jsem ho vyvedla z omylu, že když přijdeme na návštěvu k babičce my, tak zas mluví jen o něm. Je to logické, protože o čem má taky člověk pořád mluvit, když třeba těch zážitků už moc nemá, že. :nevim:
A že nejste s tchýní nejky, no a co? Jako jaká si myslíš, že je pravděpodobnost, že si najdeš úžasného chlapa pro život a zároveň jeho máma bude tvoje nejlepší přítelkyně? Řekla bych, že dost malá. A jinak tedy chlapovi dost zatápíš, když ho pořád nutíš patlat se v tom, jak ti jeho rodina "ubližuje ", a přitom se ti nic neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14625
30.3.23 09:38

Úplně zbytečně se se švagrovou porovnáváš a soupeříš s ní. Jsi prostě jiná krevní skupina, než ony, to se stává. Že řekla partnerovi, že jsi chabrus na nervy, to víš jak? On ti to řekl? To je taky dobrák tyjo, nejdřív ti to u nich polepí vyslepičením každého prdu, který mezi sebou máte, teď zase stresuje už tak dost vynervenou nemocnou těhuli nějakými domněnkami tchyně a pak se to snaží žehlit na obou stranách, hele brácha, ona není zas tak strašná, jak jsem ji posledně vylíčil a neboj zlato, mají tě rádi, no fakticky, ona to máma tak nemyslí… Ne díky, o to bych fakt nestála. Jen krátká zdvořilostní návštěva potěší. Se svou stranou rodiny máš vztahy asi vřelé, tak nevidím moc důvod, tlačit na druhé straně na pilu a vtírat se někomu do přízně. Úplně postačí, když se k sobě budete chovat korektně a partner ať se trošku naučí informace směrem k tobě filtrovat, když ví, že tě to rozrušuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
30.3.23 09:43
@Anonymní píše: … se stará o svagra, jak se změnila a pořád dokola. Přitom to, že já dělám pro svého muže první poslední, v mnoha ohledech i více, to nikdo nevidí. Švagr je celkem bohatý, takže si mohou dovolit jiné věci než my. …
  1. nevim, co pro svého muže děláš, ale je to především on, kdo by to mel ocenit. Pokud to neoceni, tak je otázka, zda o to vůbec stojí a nebo jestli ty mu za to stojíš. Tchyně fakt není ta, co by to měla ocenovat nebo i vědět
  2. tvůj partner jede do Londýna, ale nemůžete si dovolit tuňáka? 8o
  3. v každé rodině jsou jiné vztahy, s tím nic nenadeláš
  4. s druhou snachou hadkou pročistily vzduch a teď třeba tchyně ocení, že má vlastní názor a ne že jí ty vše odkyves, to dokáže být pěkně otravné
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
30.3.23 09:49
@unuděná píše:
Jo a tuňáka v akci v Lidlu seženeš dva slušný stejky za kilo, na tom fakt není nic zbohatlického :P

Ano, je vidět, zakladatelko, že jsi trošku mimo realitu. Ten Londýn mi tam taky nestimuje.
Jinak i mně se zdá, ze resis zbytečnosti a až moc. Popravdě Tvůj příběh beru jako další historku seriálu o tchynich, který se tu rozmohl.
Pokud je vše pravda, zaráží mě za prvé, že Tvůj muž vykládal o Vaší hádce tchýni. A dále, že tak moc usilujes o přijetí do rodiny partnera, jako bys neměla vlastní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová