Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jasně, že můžou. Děti berou podle věku a dle bydliště.
Někde jsou možná body za opakovanou přihlášku, ale jsou to jen body navíc, nikoliv, že příští rok musí vzít.
Jinak mě mladýho vzali do školky ve dvou a 10M (v září). Ale vím, že mají ve „stanovách“ nebo jak to nazvat, že aby dítě mohlo být přijato do školky, tak musí mít v daném kalendářním roce 3. narozeniny, jinak je nevezmou (snad to souvisí s nějakýma normama, že do tří let by museli splňovat normy jako jesle, nebo tak něco)
U nas se s jistotou dostanou az deti ctyrlete.
Ale mame jesle, s takhle velkym ditetem bych na zapis do skolky opravdu nesla (by se na me divali jako na blazna), i v jeslich by patrilo mezi nejmladsi. Jesle berou u nas deti od roku veku, ale v nejmensi vekove skupine jen par deti, vetsina je predskolkovych.
@martina.se píše:
@Svistice proboha, kde to bydlítepořadník na jesle 2 roky předem? tomu říkám dobrý úlet..
Jsou tu jedny státní, a jsou výrazně levnější než obdobná soukromá zařízení.
@Svistice píše:
Jsou tu jedny státní, a jsou výrazně levnější než obdobná soukromá zařízení.
jj, to věřim. Taky se modlíme, aby nám klapnul zápis (ale neklapne, je moc nával), kluk bude muset do soukromé a místo 1000 kč budem cvakat 10 tis
Ale tu prostě přihlášky předem neberou, až tehdy, když má dítko 1. září dovršené 2 roky ![]()
Zakladatelko, držím samozřejmě palce, ať to příští rok vyjde. Ale představa 10ti měs. dítěte, co jde k zápisu mě pobavila. Děti k zápisu chodí s cílem nástupu od září, to by tvůj prcek měl max rok a půl, to se učitelky musely pobavit ![]()
@Dvěstěnožka píše:
Zamítnout můžou i vícekrát. povinnost mají brát předškoláky vše ostatní je na jejich dobrovůli a kapacitě. Většina školek chce brát děti až od 3 let a klade se požadavky na samostatnost.
Mamka pracuje ve školce a moc na dobrovůli to podle mě nemají. Mají přesně dané bodování, podle kterého nakonec buď přijmou nebo ne. Nevím přesně, ale je tam samozřejmě věk, jestli už je ve školce sourozenec apod. Na libovůli je max. když se jim uvolní nějaké místo v průběhu šk. roku, mimo zápis, že dají vědět někomu, kdo ví, že to potřeboval (např. kvůli práci), že se uvolnilo místo, jestli má zájem.
@marush85 Můžu se ti zkusit zeptat přesně a pak sem písnout, jestli hraje roli opakované odmítnutí. Za sebe se obávám, že 100 % jistotu nebudeš mít s 2,5 letým dítětem nikdy.
Když vás tady tak čtu, tak je to fakt masakr. Takhle má ženská problém vrátit se do práce, když má malé dítě, protože jí většinou zpátky nevezmou a raději jí propustí, protože děti moc marodí a matky jsou pro zaměstnavatele neperspektivní, ale když ještě ke všemu nedostane pro dítě školku, tak to už je fakt mazec. Nechápu, že stát nevytvoří podmínky pro rodiny s dětmi, aby bylo kam dítě umístit. Koukám, že pořídit si dítě je jistota ztráty zaměstnání a péče o dítě do jeho cca pěti let, když nedostane školku a to bez nároku na podporu z posledního zaměstnání, ale tabulkovou podporu, která není ani 4tisíce. Opravdu stát podporující k tomu, abychom si pořizovali děti
No jo, rodina už holt není základ státu.
Reakcí je tolik, že nemohu odpovídat jednotlivě tak to shrnu:
mě to práve říkal před x lety tehdejší ředitel, že když nevezmou jednou, po druhé už musí, ale vzali my jí hned na poprvé, tak jsem to neřešila. a ted když jsem se potřebovala ujistit, že to tak opravdu je, nic jsme nenašla, že by to tak bylo. A docela mi to právě překvapilo, když můj zdroj byl ředitel ![]()
u nás je právě bodovací systém, asi 8 kritérii a když splnuješ, máš bod, pak to sečtou, seřadí podle nejvetsiho počtu bodů a vezmou podle kapacity, proto i do teď brali ty dvouletý, bylo málo dětí. teď je dětí také méně, takže by se kapacitně měl vejít i letos. Letos ho tam ale dávat nechci, chci s ním pořád být co nejvíce to jde.
nepřišlo mi to trapné, ani blbé ani se za to nestidím, že jsem byla u zápisu s mým synem v 10 měsících, nevidím na tom nic špatného. Prostě jsem pracující matka a potřebuju se v září 2017 vrátit do práce na plný úvazek. jak to dělají ostatní matky v mé situaci? nemam ani babičky a dědy v důchodu, aby my hlídali obě moje děti. manžel dělá na směny. Nechci přijít o práci a skončit někde na pracáku, a nechci aby moje děti nějak srtádali. Proto to řeším co nejdříve abych se nedostala do situace, že je září 2017 a já nevím co bude. Na tom není nic špatného ne?
@marush85 píše:
Reakcí je tolik, že nemohu odpovídat jednotlivě tak to shrnu:mě to práve říkal před x lety tehdejší ředitel, že když nevezmou jednou, po druhé už musí, ale vzali my jí hned na poprvé, tak jsem to neřešila. a ted když jsem se potřebovala ujistit, že to tak opravdu je, nic jsme nenašla, že by to tak bylo. A docela mi to právě překvapilo, když můj zdroj byl ředitel
u nás je právě bodovací systém, asi 8 kritérii a když splnuješ, máš bod, pak to sečtou, seřadí podle nejvetsiho počtu bodů a vezmou podle kapacity, proto i do teď brali ty dvouletý, bylo málo dětí. teď je dětí také méně, takže by se kapacitně měl vejít i letos. Letos ho tam ale dávat nechci, chci s ním pořád být co nejvíce to jde.
nepřišlo mi to trapné, ani blbé ani se za to nestidím, že jsem byla u zápisu s mým synem v 10 měsících, nevidím na tom nic špatného. Prostě jsem pracující matka a potřebuju se v září 2017 vrátit do práce na plný úvazek. jak to dělají ostatní matky v mé situaci? nemam ani babičky a dědy v důchodu, aby my hlídali obě moje děti. manžel dělá na směny. Nechci přijít o práci a skončit někde na pracáku, a nechci aby moje děti nějak srtádali. Proto to řeším co nejdříve abych se nedostala do situace, že je září 2017 a já nevím co bude. Na tom není nic špatného ne?
Opravdu si myslíš, že by Ti letos vzali dítě rok a půl staré do školky??
![]()
@Sweet_Angel2 píše:
Když vás tady tak čtu, tak je to fakt masakr. Takhle má ženská problém vrátit se do práce, když má malé dítě, protože jí většinou zpátky nevezmou a raději jí propustí, protože děti moc marodí a matky jsou pro zaměstnavatele neperspektivní, ale když ještě ke všemu nedostane pro dítě školku, tak to už je fakt mazec. Nechápu, že stát nevytvoří podmínky pro rodiny s dětmi, aby bylo kam dítě umístit. Koukám, že pořídit si dítě je jistota ztráty zaměstnání a péče o dítě do jeho cca pěti let, když nedostane školku a to bez nároku na podporu z posledního zaměstnání, ale tabulkovou podporu, která není ani 4tisíce. Opravdu stát podporující k tomu, abychom si pořizovali dětiNo jo, rodina už holt není základ státu.
Ale tak zlé to zase není. Já mám holku ve státní od 2,5… A to je tam stejně stará holčička, co má mámu doma s mimčem. Jen tedy netuším, jestli po letošku budou ochotni takhle malé děti přijímat… A když tak existují soukromé školky.
Mně spíš vadí, že stát více nepodporuje zkrácené úvazky. Zaměstnavatelé nadávají na častá očr, ale přitom sami nejsou ochotni hledat jiná řešení, třeba homeoffice, a to i přestože to charakter práce umožňuje. To je potom těžké ![]()
s kojencem do skolky ![]()
Se moc divas na americky filmy kde zapisuji na univerzitu kojence
.
U nas je jasny system bodovani a prihlasek si muzes podat kolik chces.
Btw. Co treba potvrzeni, ze je tve dite naockovane, vzdyt v 10m nemas doockovanou hexu a MMR ani nahodou.
@Kikuška90 nechci ho tam dávat letos to jsem psala, chci až přští rok 2017 v září. @lecijasek přesně všech 5 dětí dn´vou letých co vzali loni, mají maminku doma! já doma nebudu. přišlo mi to líto že prostě jejich děti vzali a moje už teď ví, že mi příští zápis také nevezmou.
Příspěvek upraven 03.02.16 v 10:17
@marush85 píše:
Reakcí je tolik, že nemohu odpovídat jednotlivě tak to shrnu:mě to práve říkal před x lety tehdejší ředitel, že když nevezmou jednou, po druhé už musí, ale vzali my jí hned na poprvé, tak jsem to neřešila. a ted když jsem se potřebovala ujistit, že to tak opravdu je, nic jsme nenašla, že by to tak bylo. A docela mi to právě překvapilo, když můj zdroj byl ředitel
ostatní matky v tvé situaci pobírají zároveň ke mzdě rodičovský příspěvek, což je tedy sakra plus a sakra podpora, že můžeš libovolně pracovat, mít dítě libovolně na hlídání a neseberou ti rodičák, takže mají plat a rodičák dávají za soukromou školičku nebo jesle. Prinsip předškolního vzdělávání je u nás koncipován pro děti od tří let, není to chůva na stát zadarmo.
@marush85 Jo, ale psala jsi, že by ho tam vzali - no určitě nevzali. Nevymýšlej si
… A jak můžeš vědět, že Ti ho za rok nevezmou? Copak už víš kolik dětí se tam bude hlásit příští rok?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.