Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lecijasek píše:
no když si to potom odečteš z daní, tak je ta státní školka opravdu zadarmo
ano ![]()
@marush85 píše:
@Fazulina držím palce, aby ti to klaplo!
@terinka4444 jak půl roku budu mít rodičák? mě končí v září 2017. nemuzu pracovat zadarmo, musíme někde bydlet - platíme hypotéku. nechci se dohadovat, na to nemam čas, já chtěla poradit nic víc. i tak děkuji za tvoje postřehy a možnosti jak to dělaj jiné matky…
ptala ses, jak to dělají jiné matky, tak ti píšu, jak to dělají jiné matky. Přeci si nemůžeš vzít rodičák jen do 2,5let věku dítěte, když prostě 2,5leté dítě špatně dostaneš do školky, Dokonce ti to ředitelka školky řekla jasně. To že si rychleji čerpáš rodičák je přeci tvůj problém. Tak ho holt sniž a rozlož na dýl. Pokud ředitelka školky nepřijme 2,5roku staré dítko, má na to plné právo, i kdyby v té školce místo bylo. Ona ti to dokonce řekla dopředu, takže se podle toho zařiď už teď. Když ti ho pak náhodou vezmou, a v žádném případě to není jejich povinnost, budeš mít výhodu.
@marush85 možná zjistili že 2,5 letý a 3letý je rozdíl
a berou až od 3 let co je na tom divného? A vědět nemůžeš ani ne u ročního jak na tom bude ve 2,5 letech
. Školka vždy byla pro děti od 3 let takže aby tě kluka vzali takhle brzo tak nemusí, je jasné že raději si vezmou větší
. nejspíš praxe ukázala že ty pod 3 roky tam nemají co dělat ![]()
@terinka4444 u nás to bylo vlastně podobné. V ročníku, kdy brali Honzíka bylo hodně menších dětí. Jako na „podzimní tříleťáky“ u nás jsou relativně zvyklí, ale v ročníku s Honzíkem jich bylo opravdu hrozně moc, co jim bylo třeba dva a půl (narození prosinec, leden). No a letos dali stopstav, že dítko, které nebude mít tři roky do prosince, tak prostě nevezmou a tečka a ty ostatní nástup až na třetí narozeniny. Dokonce zavřeli jednu třídu, protože nenaplnili kapacitu, ale než vzít třicet dětí dva a čtvrt-dva a půl, tak to raději udělali. Protože je fakt, že na ty prťavce školky prostě stavěné nejsou, a dokud byli v každé třídě dva, tak se to dalo, ale jak jich má být deset, tak je to pro učitelky asi hodně složité.-…
@marush85 já dostala padáka v práci hned jak zjistili že jsem těhu, takže za rok budu hledat práci a kdyžtak půjdu na prácák nedá se nic dělat že malého mi u nás vezmou do školky v případě že budou mít místo a vezmou ho kdyžtak až 2měsíce před 3narozeninami což by bylo od 1.1.2018 ted ve školním roce měli místo a tak brali i tříleté děti ale podmínkou bylo narození do 30.6.2012 takže to se tříleták vešel tak tak že je narozen poslední možný den.
@Fazulina máš nula bodů za 1-2letí, ale pak je asi 0,02bodu za každý den. A tam zase budeš mít skoro nejvíc z těch, kterým ještě nejsou tři roky. Takže to taková tragedie nebude
Záleží, jak to u vás školky mají, u nás by zářiové dítko problém nemělo určitě ![]()
@Mar__tanka1983 píše:ředitelka to říkala taky, že údajně všechny ty děti byly samoobslužné a ve finále by potřebovala na každého učitelku, že je to prostě nereálné. Takže stop stav, prostě od tří.
@terinka4444 u nás to bylo vlastně podobné. V ročníku, kdy brali Honzíka bylo hodně menších dětí. Jako na „podzimní tříleťáky“ u nás jsou relativně zvyklí, ale v ročníku s Honzíkem jich bylo opravdu hrozně moc, co jim bylo třeba dva a půl (narození prosinec, leden). No a letos dali stopstav, že dítko, které nebude mít tři roky do prosince, tak prostě nevezmou a tečka a ty ostatní nástup až na třetí narozeniny. Dokonce zavřeli jednu třídu, protože nenaplnili kapacitu, ale než vzít třicet dětí dva a čtvrt-dva a půl, tak to raději udělali. Protože je fakt, že na ty prťavce školky prostě stavěné nejsou, a dokud byli v každé třídě dva, tak se to dalo, ale jak jich má být deset, tak je to pro učitelky asi hodně složité.-…
Jinak teda já to měla s tím podzimním zajištěno tak, že když by se nedostal do státní, tak jsem ještě před zápisem měla zajištěnou soukromou. Se prostě nedalo nic jiného dělat. Jak bylo psáno - je spousta matek, které do práce chodí vlastně zadarmo, protože valnou většinu platu sypou do soukromé školky.
A jak psala terinka, ano, státní školka za pětset měsíčně je opravdu vlastně „zadarmo“ (tím spíš teď s daňovými odpočty), zatímco u soukromých začínáš někde okolo tří tisíc měsíčně (a to jsou ty nejlevnější)…
U nás v Plzni jsou např. jen dvoje jesličky a tam je teprv nátřesk ![]()
Ale uznej, ze jit k zapisu do skolky s ditetem, ktremu je 10 mesicu je srandovni. Asi jsi opravdu necekala, ze ho vezmou, ze ne? Argument, ze podruhe ho neodmitnou, je nesmysl… Do skolky ti nevezmou dite mladsi 2 let a i do tech tri let spis vyjimecne.
Bohuzel ani to, ze tvoje dcera byla sikovna nemusi znamenat, ze tomu tak bude i u syna.
K zapisu za rok samozrejme jdi, ale byt tebou, jdu k zapisu i do te soukrome skolky…kdyz jesle v okoli nemate.
Ono je tezke prosadit zkracene uvazky a zkraceni RP, kdyz spousta matek ti rekne, ze jim vyhovuje byt doma klidne 6 -7 let…
@lecijasek nevím ale školku asi celou z daní odečíst nelze jen nějakou část ne, nevím to jistě já ji budu odečítat až letos tak nevím
@terinka4444 náš mladej (a že byl šikovnej, uč. ho chválily kudy chodily) nastoupil do třídy, kde jsou už léta nejmladší děti (ze všech co nabírají daný rok jdou nějaké děti do „starších“ nějaké do „mixovaných“ tříd a tahle jedna byla dělaná pro ty jakoby nejmladší.)
Takže i učitelky byly LÉTA zvyklé na drobotinu (jenže ještě před třemi lety byla drobotina děti 3-3,5 let. V ročníku s Honzíkem měli 27 dětí, z nichž cca 5čtyřleťáků, 15 tříleťáků a 7 těch dva a půl, dva a třičtvrtě.
A na konci roku se svěřovaly, že to byl teda saigon.
@terinka4444 tak jsem to špatně napsala po nastoupení na MD mi dali padáka omlouvám se že jsem to špatně napsala
@věrasek80 píše:
@terinka4444 tak jsem to špatně napsala po nastoupení na MD mi dali padáka omlouvám se že jsem to špatně napsala
ale ani tak ti nemůžou dát padáka.
Ty jsi si rekla, ze pujdes ve 2,5 letech do prace, ze nebudes mit RP atd., tak holt zaplatis soukromou skolku. Co je na tom divneho? ![]()
Narok na RD mas do 3 let a delku vyplaceni RP si urcujes ty.
Ja taky planuju navrat do prace driv, ale taky vim, ze pravdepodobne budu muset platit soukrome jesle/skolku a urcite nepobezim s kojencem k zapisu do statni MS. To je proste smesne.
@věrasek80
Vyhodit te muzou jen pokud si ve zkusebce, prip. ti konci smlouva, takze to neni vlastne vypoved.
Příspěvek upraven 03.02.16 v 11:26
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.