Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@věrasek80 píše:
@terinka4444 odstupné jsem dostala dle zákona a zbytek řešil i právník ale to nemá cenu tu řešit, že dnes už ta firma nefunguje nebot zkrachovala necelý rok po mém propuštění
no, tak vidíš, je z toho najednou docela jiná situace než dostala jsem padáka, sotva zjistili, že jsme těhotná…najednou je z toho podepsala jsme jim dohodu a dostala odstupné.
@terinka4444 píše:
U nás vůbec neberou přihlášky dětí, kterým nebude 31.8. 3 roky. Tak těm nevezmou přihlášku.
Tak zase nemůžeš posuzovat jenom podle vaší školky
. U nás na zápise byly i děti 10 měsíční, protože naše školka bere děti od 2 let. Tzn., že další rok budou mít 2 roky a mohou nastoupit v průběhu roku. Mě se taky loni ptali, jestli půjdu k zápisu a syn měl rok. Takže zase takové scifi to není. V nejbližším městě je taky více školek, které berou 2-2,5 leté děti, není to zase takový unikát.
Na druhou stranu, jak tady někdo psal, otázka je, jestli je to dítě dostatečně zralé na školku nebo ne. Některé dítě to zvládne v pohodě, jiné ne. Jedna holčička u nás v září nastoupila (a to měla 2 roky až koncem září) a bohužel to nezvládla, takže ji maminka musela stáhnout a nastoupila až teď v lednu, kdy už je zcela v pohodě. Jiný chlapeček se v čerstvých 2 letech skvěle zařadil a vystupoval celkem úspěšně i na besídce
. Je to prostě individuální…
@Mar__tanka1983 píše:
@Fazulina máš nula bodů za 1-2letí, ale pak je asi 0,02bodu za každý den. A tam zase budeš mít skoro nejvíc z těch, kterým ještě nejsou tři roky. Takže to taková tragedie nebudeZáleží, jak to u vás školky mají, u nás by zářiové dítko problém nemělo určitě
Aha, vidíš, to mi nedošlo, špatně jsem si to přečetla. No sice žádné terno, ale snad to na té vesnické školce vyjde. Vím, že dva roky zpátky tam bylo pár dvouletých, ale loni ani jeden, neboť neměli místo.
Jinak jsem překvapená, že se musí na zápis takto brzy i do soukromé, já jsem vždy žila v domnění, že tam může dítě nastoupit kdykoliv… Kamarádka začla pracovat na podzim a během pár dní měla synka umístěného v soukromé školce, bez problému (v Brně). Na žádném zápisu rok předtím nebyla.
Můžete mi prosím ještě poradit, jak je to s trvalým bydlištěm dítěte? Jak ho ve školce ověří? Jde o to, že já mám trvalý pobyt úplně jinde, než jdeme k zápisu. Dcera, jelikož nejsme s přítelem sezdáni, má trvalý pobyt stejný jako já. Bydlíme ale s přítelem v jeho domě, který ale bohužel není zkolaudovaný, tudíž tam dceru přihlásit nelze. Trvalé bydliště dítěte ale není nikde napsáno. Není to tak, že bych chtěla podvádět, jen bych nerada ztratila další body na tom trvalém bydlišti. Někde jsem četla, že stačí, aby v místě školky měl trvalý pobyt jeden z rodičů, je to tak? To bychom splňovali.
Dům zkolaudovat z různých důvodů zatím nemůžeme…
Díky za rady.
@Fazulina asi bude záležet jaká soukromá školka (kolik se za ní platí) to bude.
u nás je volných míst v soukr. školkách asi taky dost, ale v téhle levné se to zaplnilo hned.
Jo a bydliště, hele, to ti nikdo přesně neřekne. Ale ty, když vypisuješ žádost, tak tam uvádíš bydliště matky i otce i dítěte. A na konci pak podepisuješ, že uvádíš údaje správně. Takže by se ti mohlo stát, že ti žádost shodí ze stolu, když v ní budeš lhát. Přijít na to můžou, můžou to kontrolovat dle evidence obyvatel například. Jestli to dělají nebo ne, nevím. Ale možná by to zkoumali, kdyby jim třeba někdo napadl řízení právě pro podezření ze šachování s adresami. Pak by mohli kontrolovat dítě po dítěti, adresu po adrese a mohli by na to přijít…
Takže záleží, co mají v přijímacích podmínkách, jestli stačí pobyt jednoho z rodičů, nebo je důležitý přímo pobyt dítěte.
Já se přiznám, že jsem z tohoto důvodu TP měnila (o sto metrů, nevycházel mi obvod, bydlíme na okraji města, ale adresou ještě spadáme do vsi vzdálené několik kilometrů).
Takže je to sice divoké (a některé moralistky by si na tobě mohly smlsnout), ale zase na druhou stranu právně čisté - nemůžeš si k někomu ten pobyt přihlásit? Kamarádka, babička,…bydlící v obvodu?
@Fazulina to jsem měla s prvním uplně stejné, taky jsem tu ještě nebydleli, a tak jsem jim tam do adresy napsala že se brzo budeme stěhovat do toho města a neměli s tím problém. vsichni se tu navzajem znaji takze to vedeli. ale pro jistotu jsem to tam naspala
@Mar__tanka1983 píše:
Takže je to sice divoké (a některé moralistky by si na tobě mohly smlsnout), ale zase na druhou stranu právně čisté - nemůžeš si k někomu ten pobyt přihlásit? Kamarádka, babička,…bydlící v obvodu?
Takhle, my bydlíme na vsi malinké, kde školka není. Chceme úplně nejvíc dát malou do vedlejší vsi, kde školka je a bydlí tam babička. V případě nutnosti by mohla vyzvednout. Školka samozřejmě bere nejdříve děti od nich a pak až z okolích vsí. Pak je ještě školka v další vedlejší vsi, která je i blíž, ale tam zase není ta babička:-). Nahlásit malou k babičce mě taky napadlo, nebyla jsem si ale jistá, zda to jde.
Lhát právě ve formuláři nechci, takže spíš by mi nejvíc vyhovovalo, kdyby stačilo bydliště otce jako „důkaz“, že tam fakt bydlíme:-). V Brně je to třeba tak, že kdo nemá v Brně TP, ale bydlí tam, musí dodat nějaké potvrzení, že tam bydlí (souhlas majitele, nájemní smlouvu a tak). Tak jsem si říkala, že by nám přítel, jako majitel domu, napsal nějaké dobrozdání, že tam bydlíme:-))).
@Anonymní píše:
@Fazulina to jsem měla s prvním uplně stejné, taky jsem tu ještě nebydleli, a tak jsem jim tam do adresy napsala že se brzo budeme stěhovat do toho města a neměli s tím problém. vsichni se tu navzajem znaji takze to vedeli. ale pro jistotu jsem to tam naspala
No, oni mě tam znají, chodíme tam často právě za babičkou, s učitelkou v MŠ jsem i párkrát splkla, ví moc dobře, že tady bydlíme, loni jsme přihlášku taky dávali (nepřijali), já jen, zda to prostě pak není jen byrokratický problém, jestli se to třeba posílá někam „nahoru“, kde to někdo rozhoduje. Hlásit k babičce bych si volila až jako poslední možnost.
@Fazulina a není za tohle dobroznání méně bodů? U nás bylo nejvíc za TP, méně za nájemní smlouvu v místě, ještě méně za bydliště ve vedlejším obvodu a nic za bydliště mimo obvod. Bylo to odstupňované. Takž stejně, můj dvou a třičtvrtěletý by se bez TP (tedy maxima bodů) nedostal.
Jinak myslím, že jen dítě k babičce napsat nemůžeš. Dítě má pobyt s jedním z rodičů - takže by se papírově k babičce musel přihlásit ty nebo tatínek a dítě „vzít s sebou“
@Mar__tanka1983 píše:
@Fazulina a není za tohle dobroznání méně bodů? U nás bylo nejvíc za TP, méně za nájemní smlouvu v místě, ještě méně za bydliště ve vedlejším obvodu a nic za bydliště mimo obvod. Bylo to odstupňované. Takž stejně, můj dvou a třičtvrtěletý by se bez TP (tedy maxima bodů) nedostal.Jinak myslím, že jen dítě k babičce napsat nemůžeš. Dítě má pobyt s jedním z rodičů - takže by se papírově k babičce musel přihlásit ty nebo tatínek a dítě „vzít s sebou“
No, to nevím, musím se asi zeptat ve školce přímo…
Díky za rady, taky si myslím, že to není tak lehké, no uvidíme, jak dopadneme.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.