Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@ajaho18 píše:
Ahoj holky, čtu vaši diskuzi a jsem na tom hodně podobě a začínám z toho taky šílet. Jak píšete o tom že je to v hlavě…tak u mě už určitě![]()
U mě proběhly opakované záněty močových cest…trápila jsem se tím cca 5let (je to asi 15let zpátky..ted je mi 40). Neustále jsem brala atb..v létě, zimě…minimálně 3×do roka. Pak mě kontroloval pravidelně URL, co půl roku..udajně mi kontroloval ledvinovou pánvičku. Dle URL se mi nezvětšovala, tak nebyl důvod nic s tím dělat. Chodila jsem tam co půl roku a pak už jen co rok. Mezitím jsem 2× porodila a nikdy se mi zánět nevrátil. Poslední rok se pozoruji, že močím nějak častěji. Přikládala jsem to tomu, že díky těm zánětům jsem se naučila více pít (cca 3litry tekutin vypiju denně+kávy). Pak se to ale stupnovalo a všimla jsem si, že když jedu na nákup, nevydržím ani hodinu bez wc. V práci to samé, doma to samé…v noci chodím minimálně 3×. Už jsem zkoušela i méně pít, ale bolí mě pak hlava a stejně lítám taky. Začne mě tlačit na močáku a pokud to držím ještě déle, už pak nemůžu ani vyčurat, jak to nejde a bolí mě podbřišek. Při čurání nic..ani pálení, ani bolení, vyčurám a taky žádná bolest.
Minulý týden se to uplně zhoršilo-byli jsme na konci srpna v termálech. Bylo vedro, ale celý den jsem byla v mokrých plavkách, šla do termální vody 38st a pak do chladnější 28st. Večer šílené křeče, nemohla jsem chodit. Nahřála jsem se ve sprše a dobrý. Pak jsem ovšem lítala celý týden v práci co hodinu, břicho mě bolelo, no děs. Pořád jsem na to myslela, takže ještě o to horší. Objednala jsem se na URL, naštěstí mě vezme už hned 17.9. K tomu jsem začala ted v pondělí krvácet, přitom MS mám mít až za 10dní (mám tělísko) takže jsem vyplašená..jestli mám jít i na gyndu!!! Už jsem taky zoufalá, počkám na URL a pak ještě zkusím na gyndu.
Holky dejte info, co a jak vaše vyšetření. A at dopadne co nejlépe.
Upřímně je mi líto co prožívás. Je to peklo na zemi a kdo to nezažil nepochopí jak je to strašny a nepříjemný. Zažívám to od začátku června a nevím co s tím. Na vyšetření čekám nejsou doktoři a místa na cytoskopii obsazena. Litam na gyndu a urologii a k obvodni. Všichni mě polituji a popreji ať je lépe. Mám za sebou 6 atb a nic za výsledek. Jen to, že mám prujem a streva rozházené z těch atb. Dnes mi na gynde aspoň napsala algifen kapky, aby mě t to tolik nenutilo mocit a imakort mast s kortikoidy na mocovou trubici. Koupila jsem si brusinky, lichoresnici a homeopatika cantharis 9" a tak zkouším. Piju propolisove kapky od včelaře ráno a večer lžičku. Jim cesnek. Bojím se moc, že je to chronicky! V sobotu jdu k leciteli. No snad pomůže i, když o tom přesvědčena nejsem. Jo dr mi ještě doporučila koupit si enterol probiotika. Prý to mám zkusit. Byla jsem u dr max a dali mi místo toho enterol max, že to je stejné složení a levnějsi. Co bych dala za vyleceni si nikdo neumí představit. Jsem v pn no hrůza. Kdyby někdo měl rady tak sem s nimi. 😘
@Jeans
To je strašný, jak ti můžou dat 6atb? A neřekli vůbec nic? Příčinu, nebo co to vlastně je? Nedivím se, že máš průjem a rozhozené zažívání
Ale cpat do těla tolik léků a kortikoidy k tomu, to je přece šílené!!!A na vyšetření aby člověk čekal kdoví jak dlouho..strašný zdravotnictví. Ja osobně mám strach…kdyby to bylo chronické, tak jsem radši, než aby to bylo něco horšího. To čekání na vyšetření je nejhorší. Napis pak co léčitel..snad ti k tomu něco řekne aspoň ten. Kolik máš let, měla jsi s tím dříve problémy, nebo jak to zacalo? drž se!!
@ajaho18 píše:
@Jeans![]()
To je strašný, jak ti můžou dat 6atb? A neřekli vůbec nic? Příčinu, nebo co to vlastně je? Nedivím se, že máš průjem a rozhozené zažívání
Ale cpat do těla tolik léků a kortikoidy k tomu, to je přece šílené!!!A na vyšetření aby člověk čekal kdoví jak dlouho..strašný zdravotnictví. Ja osobně mám strach…kdyby to bylo chronické, tak jsem radši, než aby to bylo něco horšího. To čekání na vyšetření je nejhorší. Napis pak co léčitel..snad ti k tomu něco řekne aspoň ten. Kolik máš let, měla jsi s tím dříve problémy, nebo jak to zacalo? drž se!!
Právě, že jsem s tím nikdy neměla žádné potíže ani jako dítě a ani v těhotenství! Až v červnu z ničeho nic to začalo a do ted to trvá " a v říjnu mi bude 46 let. Já se obávám co to bude a co s tím dál dělat? Jo jo dávali mi nejdříve atb naslepo a až udělal urolog kultivaci a zjistil bakterie tak mi nasadil ty atb co měli fungovat, ale bohužel po těch všech atb co jsem už sežrala mám nejspíše chronický zánět! Jenže nevím jak s tím žít a přežít! Mám to nucení na močení a to mě trápí. Chce se mi co chvíli a nemůžu ani do práce. Dělám pečovatelku v terénu což obnáší i doprovod k lékaři apod., ale to nedávám bez wc. Bojím se a mám už depresi, že mě nikdo nepomůže…dám vědět co léčitel. Všem bych tak přála, aby jsme se z toho vyhrabaly.
@Lollitka píše:
Olčo,
a kolik denně vypiješ tekutin? Kolikrát za noc chodíš na wc?
Já jsem si teď měřila objemy moči a třeba během 10ti minut se mi jí udělá 150 ml, což mi taky nepřijde normální.
Budu ti moc držet palce příští týden na vyšetření, dej pak vědět.
No moje diagnóza původně byla retence moči, ale pak se k tomu nabalovaly další a další problémy s močákem. Na roztroušenou sklerózu u mě urologové mysleli a hnali mě na neurologii na MRI mozku a míchy, ale nic se nenašlo. Jinak ano, může se třeba jednat i o diabetes insipidus (tzv. „žíznivka“), mrkni třeba tady: https://www.wikiskripta.eu/…us_centralis
Tak moc držím palce a určitě se ozvi, já mám zítra volat urologovi, tak se snad taky na něčem domluvíme.
Na vyšetření jdu až přes příští týden, tzn. za 14 dní. Já denně vypiju cca 1,5 litru čisté vody, někdy i nějakou tu Kofolu, když potřebuju nabudit. Kafe nedávám vůbec. To bych se musela odstěhovat na záchod. Byla jsem třeba u mamky na návštěvě, popily jsme kafe, já musela jít za chvilku dvakrát vydatně na záchod, tipla bych snad něco mezi 300-500 ml moči, nikdy jsem to teda neměřila, ale objemy strašný. Potom jsem šla na vlak, a během těch dvaceti minut jsem musela jednou ke smrčku
a kolikrát jsem měla ve vlaku opět plný měchýř a musela jít na wc ve vlaku a doma zas!
To všechno z cca 0,3 hrnku kafe! Vzhledem k tomu, že za prací dojíždím busem, je pro mě konzumace kofeinu po ránu naprosté tabu. V práci se snažím moc nepít, vím, že to není dobré, ale moje tělo teď zkrátka funguje stylem co vypiju, to jde za chvilku ven. Přesný poměr příjem/výdej nevím, neměla jsem zatím možnost měřit se celý den, ale nyní o víkendu budu mít volněji a rozhodla jsem se být v dosahu domácího wc a udělát si statistiku od pátku do neděle.
V noci chodím většinou dvakrát, ale stylem, že mě vzbudí totálně naplněný močák! A kolikrát než dojdu na wc dojde i k úniku
Někdy jdu jen jednou, to jsem tedy chodila odjakživa, i když jsem byla mladší. Když popiju nějaký ten kofeinový nápoj nebo džus, chodím třeba čtyřikrát. Takže o klidném nepřerušovaném spánku nemůže být řeč.
@Evkad píše:
@Lollitka Po ránu také lítám a nejhorší jsou cca 2-3h po probuzení. Kolikrát jsem nemohla ani na otočku obchodu (cca 30-40 minut), jelikož jsem nemohla ani dojít dojít, jak se mi chtělo. Doma jsem pak vypustila skoro 500ml moči bez pár mm a to před odchodem jdu 3×, abych měla jistotu, že chvilku vydržím. Do práce vstávám před 4h, abych mohla za 2,5h vyrazit a vydržela 30minutovou cestu.
O nocích ani nemluvě, spíše už jásám, pokud se probudím jen 3×, jelikož některé noci jsou fakt zážitek. Pak se divím, že jsem utahaná.
Když si chci někdy pospat do dopoledne, tak jsem schopná jít na záchod každou hodinu, aniž bych cokoli pila. Onehdá jsem šla v 7,8,9 a v 10 jsem měla opět plný močák, a to jsem od noci nevypila ani kapku! Bláznivěj močák ![]()
@Jeans takže urolog ti přišel na bakterii v moči? takže nějaký zánět tam byl? U tebe to trvá krátce, když píšeš od června, u mě to tak nějak pozvolna asi probíhá možná rok…né li více. Nikdy mě to neobtěžovalo, pořád jsem to přikládala tomu, že více piju. Ale letos už se více pozoruju, ted jela naše firma do Prahy a já chytla uplnou paniku (jeli jsme už v unoru -je to 400km) to jsem už seděla se zkříženýma nohama a modlila se at je pauza. Všichni si dali na benzince kafe..já nemohla
a byla jsem první kdo letěl pak po 2hodninách na wc. Ted jsem do Prahy nejela, nevydržela bych to ani hodinu
tak říkám dost, tohle tak přece nejde.
To toho pořád slabé krvácení, dnes v noci nic, ráno taky ne, v práci jdu a trochu krve…už nevím odkud to teče, jestli je to gynekologického původu nebo urologického
nezbývá než čekat na vyšetření.
@Anonymní píše:
Když si chci někdy pospat do dopoledne, tak jsem schopná jít na záchod každou hodinu, aniž bych cokoli pila. Onehdá jsem šla v 7,8,9 a v 10 jsem měla opět plný močák, a to jsem od noci nevypila ani kapku! Bláznivěj močák
A ty máš už najaké vyšetření za sebou?
@ajaho18 píše:
@Jeans takže urolog ti přišel na bakterii v moči? takže nějaký zánět tam byl? U tebe to trvá krátce, když píšeš od června, u mě to tak nějak pozvolna asi probíhá možná rok…né li více. Nikdy mě to neobtěžovalo, pořád jsem to přikládala tomu, že více piju. Ale letos už se více pozoruju, ted jela naše firma do Prahy a já chytla uplnou paniku (jeli jsme už v unoru -je to 400km) to jsem už seděla se zkříženýma nohama a modlila se at je pauza. Všichni si dali na benzince kafe..já nemohlaa byla jsem první kdo letěl pak po 2hodninách na wc. Ted jsem do Prahy nejela, nevydržela bych to ani hodinu
![]()
![]()
tak říkám dost, tohle tak přece nejde.
To toho pořád slabé krvácení, dnes v noci nic, ráno taky ne, v práci jdu a trochu krve…už nevím odkud to teče, jestli je to gynekologického původu nebo urologického
![]()
![]()
nezbývá než čekat na vyšetření.
Ahoj, ano trvá to od června, ale je mi to moc neprijemne! Stále cítím plný mocovy mechyr! Hrozně mě to unavuje a stresuje. Doktoři jsou ke všemu laxni a nijak zvlášť se nesnaží! Já už z toho budu cvok. Bojím se! Hodně mi to zanedbal obvodak. Stále mi dával atb naslepo, které mi nepomohli. No až urologi udělal kultivaci a ta ukázala bakterie v moci a gynekolog zase bakterie v pochve. No pak mi nasadili teprve atb, které by měli pomoct, ale nepomohli! Já jsem na neschopence a už nevím co s tím delat. V sobotu jedu k leciteli mám ho 10 minut cesty. Jinak se bojím jít i nakoupit. Pořád to nuceni je stresující. Já nevím co s tím kdo udělá? Moc bych chtěla žít jako dřív. Jezdili jsme autobusem na dovolenou do Španělska a já bývalá úplně v pohodě a klidně vydržela 4,5" hodky bez záchodu. A teď nevydržím půl hodiny a po wc se mi zase chce. A ty bys neměla s tím krvácením otalet a jit akutně.
@Jeans zdravotnictví je šílené!!! odbydou každýho, aby to měli z krku, všude plno lidí, berou to jak na běžícím pásu a pak se to zanedbává. Je to strašné…já až takový problém jako ty nemám, je mi tě líto. Vím, jak mě obtěžuje lítat co hodinu a ty píšeš že co půl hodiny ![]()
Za mě vím, že je to hooodně hooodně psychika, ale jak tomu zabránit? Když vím, že jsem v práci, nebo jdu nakoupit, kde je záchod, jakoby jsem v pohodě, ani se mi nechce. Ale jak se blížila ta Praha, začala jsem lítat co půl hodiny, strašně se to zhoršilo. Pak jsem řekla že nejedu a jakoby zas klid…ano, co hodinu-až dvě musím jít, takže bus je pro mě nepřípustný, ale jak zabránit hlavě nemyslet na to
![]()
Já už s tím krvácením počkám na uterý, napřed se nechám vyšetřit URL, můj gynekolog stejně nemá v ordinaci ultrazvuk, tak nevím, zda by něco bez ultz poznal.
Držím ti pěsti na toho léčitele, třeba to někam posune dál, at se aspon trochu člověk uklidní. Kdysi jsem taky u jednoho byla, když jsem 2× samovolně potratila a tenkrát mi pomohl aspon psychicky, že řekl co to může být a co mám dělat, nejaké bylinky myslím poradil, cviky nebo tak něco.
@ajaho18 píše:
@Jeans zdravotnictví je šílené!!! odbydou každýho, aby to měli z krku, všude plno lidí, berou to jak na běžícím pásu a pak se to zanedbává. Je to strašné…já až takový problém jako ty nemám, je mi tě líto. Vím, jak mě obtěžuje lítat co hodinu a ty píšeš že co půl hodiny
Za mě vím, že je to hooodně hooodně psychika, ale jak tomu zabránit? Když vím, že jsem v práci, nebo jdu nakoupit, kde je záchod, jakoby jsem v pohodě, ani se mi nechce. Ale jak se blížila ta Praha, začala jsem lítat co půl hodiny, strašně se to zhoršilo. Pak jsem řekla že nejedu a jakoby zas klid…ano, co hodinu-až dvě musím jít, takže bus je pro mě nepřípustný, ale jak zabránit hlavě nemyslet na to![]()
Já už s tím krvácením počkám na uterý, napřed se nechám vyšetřit URL, můj gynekolog stejně nemá v ordinaci ultrazvuk, tak nevím, zda by něco bez ultz poznal.
Držím ti pěsti na toho léčitele, třeba to někam posune dál, at se aspon trochu člověk uklidní. Kdysi jsem taky u jednoho byla, když jsem 2× samovolně potratila a tenkrát mi pomohl aspon psychicky, že řekl co to může být a co mám dělat, nejaké bylinky myslím poradil, cviky nebo tak něco.
Díky moc, doufám, že pomůže a dám to všem vědět. Kdybych vydržela 2 hodiny i to by mi stačilo a hlavne to nuceni je strašný, ale já v tomhle stavu musím vydržet do konce října, protože dr. Je málo a nemají na to čas. Dr na gynde mi řekla, že mohu mít zu. zenou mocovou trubici a tady by byl problém, ale i jiné důvody, ale nikdo se s tebou nezabývá… Bohužel. Chodím do práce a platím si zdravotní a pak tohle je mi na nic.
@Jeans bohužel je to tak s tím zdravotnictvím
a pokud je přece něco akutní, tak by měli doktoři brát hned. Já nemít na URL kámošku, tak mi rovnou řekla, že by mě objednala na prosinec. Je to normální??? Tchyně objevila krev v konečníku…chtěli ji objednat za 3měsíce
díky tomu že celý život dělala zdravotní sestru ji vzali za měsíc
i tak…za měsíc je děs.
A u tebe je teda vyloučen gyn problém? Myslí si, že je to URO, asi jo že..vše tomu napovídá? Pokud vydržíš tak málo, ani né hodinu, tak to může být i hyperaktivní močák…o tom jsem taky už hodně přečetla. A tebe začne bolet a tlačit močák a musíš jít? když bys zkusila vydržet dýl? Já kolikrát zkouším vydržet dýl, ale pak ta bolest je nesnesitelná a když sednu na wc, tak už to bolestí pak nejde ani pustit ![]()
@ajaho18 píše:
@Jeans bohužel je to tak s tím zdravotnictvíma pokud je přece něco akutní, tak by měli doktoři brát hned. Já nemít na URL kámošku, tak mi rovnou řekla, že by mě objednala na prosinec. Je to normální??? Tchyně objevila krev v konečníku…chtěli ji objednat za 3měsíce
díky tomu že celý život dělala zdravotní sestru ji vzali za měsíc
i tak…za měsíc je děs.
A u tebe je teda vyloučen gyn problém? Myslí si, že je to URO, asi jo že..vše tomu napovídá? Pokud vydržíš tak málo, ani né hodinu, tak to může být i hyperaktivní močák…o tom jsem taky už hodně přečetla. A tebe začne bolet a tlačit močák a musíš jít? když bys zkusila vydržet dýl? Já kolikrát zkouším vydržet dýl, ale pak ta bolest je nesnesitelná a když sednu na wc, tak už to bolestí pak nejde ani pustit
Přesně to mám já! Snažím se vydržet, ale to už si myslím, že mi to praskne je to tlačení, pálení a stipani! Myslím, že už nevydržím. Mám z toho hrozný stres a je mi blbě. Nesozstredim se na nic. Včera jsem šla na gyndu a mám strach, že to nedám a pocuram se při vyšetření! Když sednu na wc tak tlacim a pak vstanu a už se mi chce. Je to horor a bojim se co se bude dít! Já takhle nemohu vůbec fungovat..
@Jeans A můžu se tě zeptat, co na té gyndě, řekli ti tam něco víc?
Já to až tak hrozný nemám, ale všude kde přijdu, jdu první na wc a když odcházím znovu jdu na wc (i u zubaře).
Vůbec se ti nedivím, že jsi z toho psychicky vyřízená
já se musím vždy uklidnit, nemyslet na to. Bohužel to nejde, ale snažím se o to co nejvíc. Zachvíli z toho skončíme i na psychině. ![]()
No, ono to bude mít patrně prvopočátek v minulosti. Jsem urolog/psycholog a tyhle problémy jsou identické u osob, které se pokoušely žít zdravě a jejich tělo řeklo NE! Klasické rady výživových poradců (pohyb, zelenina, pít 3 litry vody denně, Ano, ale…) Ne každé tělo tohle zvládne a pokud se potom člověk vrátí k normálu, nejen že dojde k jo-jo efektu, ale i k změně chodu běžných funkcí těla. Zkuste zapátrat v minulosti, a pokud něco takového najdete okamžitě konzultovat s některým z mých kolegů a doporučuji muže, jelikož žena ženě (bez urážky) nedokáže poradit objektivně. Obávám se ale, že bez řady nepříjemných vyšetření a možná operací se asi neobejdeme.
@Anonymní píše:
No, ono to bude mít patrně prvopočátek v minulosti. Jsem urolog/psycholog a tyhle problémy jsou identické u osob, které se pokoušely žít zdravě a jejich tělo řeklo NE! Klasické rady výživových poradců (pohyb, zelenina, pít 3 litry vody denně, Ano, ale…) Ne každé tělo tohle zvládne a pokud se potom člověk vrátí k normálu, nejen že dojde k jo-jo efektu, ale i k změně chodu běžných funkcí těla. Zkuste zapátrat v minulosti, a pokud něco takového najdete okamžitě konzultovat s některým z mých kolegů a doporučuji muže, jelikož žena ženě (bez urážky) nedokáže poradit objektivně. Obávám se ale, že bez řady nepříjemných vyšetření a možná operací se asi neobejdeme.
Mohu mít prosbu kam a na koho se obrátit. Děkuji ![]()