MUSÍ SE PLATIT SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ?

287
30.9.07 19:31

MUSÍ SE PLATIT SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ?

ahoj holky,
kamarád už dva roky podniká, minulý rok se mu moc nedařilo a neodváděl si sociální poj. jen zdravotní. Domníval se, že sociálku není povinen platit. Je OSVČ a podnikání má jako svojí hlavní činnost. Teď mu ale přišel platební výměr s doplatkem na pojistném za rok 2006, penále ze záloh 2006 a penále z doplatku na pojistném za rok 2006. Celkem mu to hází cca 10 tis. Holky jak to je?
Já třeba když jsem byla v Německu jako Au-pair, tak jsem si jeden rok sociální pojištění vůbec neplatila a nic se nedělo.

Díky za reakce
pa Nenicka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
268
30.9.07 20:34

Ahoj,
každý musí odvádět sociální pojištění alespoň v minimální výši. Když jsi třeba nezaměstnaná a nechceš se hlásit na Úřad práce /tam za tebe odvádí soc.pojištění stát/, tak si musíš taky platit . Nikoho tedy nezajímá, že kamarád nemá přijatelné příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
30.9.07 20:40

Je to trochu jinak. Zdravotní pojištění si musí platit každý - pokud je evidován na úřadu práce, pak ho plat stát, pokud člověk ani nepracuje ani není na ÚP (např. ty jako au-pair v Německu), pak si zdravotní pojištění platí sám, ale sociální platit nemusí. OSVČ se ke dni zahájení samostatné výdělečné činnosti musí přihlásit k placení záloh na sociální a zdravotní pojištění a tyto zálohy také každý měsíc platit. Pokud ne, dopadne tak, jako Tvůj známý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
30.9.07 21:30

Ahoj,
můžete mi prosím ještě říct, jak to je, když je někdo zaměstnaný a má podnikání jako vedlejší činnost?
Díky,
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
30.9.07 21:30

Ahoj,
můžete mi prosím ještě říct, jak to je, když je někdo zaměstnaný a má podnikání jako vedlejší činnost?
Díky,
 Halka

Omlouvám se, že je to tu dvakrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
30.9.07 22:08

OSVČ si nemusí platit část na nem.pojištění, pak ale nemá nárok na dávky.

U osob samostatně výdělečně činných 29,6 % na důchodové pojištění a na státní politiku zaměstnanosti, z toho 28 % na důchodové pojištění a 1,6 % na státní politiku zaměstnanosti, a 4,4 % na nemocenské pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
1.10.07 09:04

Re: MUSÍ SE PLATIT SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ ?

Halka: pokud má někdo vedlejšák, odvádí pouze z výdělku. Nemusí tedy dosáhnout minimální částky.. Navíc se musí podávat daňové přiznání z obojího (nestačí tedy že ho odevzdá zaměstnavatel za hlavní pracovní poměr).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová