Mutace heterozygot - může vadit otěhotnění?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3400
20.2.14 09:23

@Lama Lama Jedna o té mutaci věděla dřív než já, už tenkrát, když letěla několik hodin letadlem, musela si před cestou píchnout injekci, je to asi 6 let zpátky, jen už nevím, proč jí dělali testy. Mně dělali testy až po té trombóze, další sestře pak kvůli nám dvěma. Jinak ani jedna z nich žádné komplikace v minulosti neměla, tak nevím :nevim: Proto jsem myslela, že se s MTHFR normálně píchají v těhotenství injekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8176
20.2.14 09:25

Kamarádka má taky MTHFR jedna dokotorka jí řekla, že bez injekcí nesmí být těhotenství, letadlo a pod. A druhá, že je to zastaralý názor a že už to neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
20.2.14 09:25
@lenna1810 píše:
@Lama Lama Jedna o té mutaci věděla dřív než já, už tenkrát, když letěla několik hodin letadlem, musela si před cestou píchnout injekci, je to asi 6 let zpátky, jen už nevím, proč jí dělali testy. Mně dělali testy až po té trombóze, další sestře pak kvůli nám dvěma. Jinak ani jedna z nich žádné komplikace v minulosti neměla, tak nevím :nevim: Proto jsem myslela, že se s MTHFR normálně píchají v těhotenství injekce.

ne, určo ne. to by si píchalo 3/4 populace. jednu z nich má opravdu tak 75% lidí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
20.2.14 09:36

Ahoj ja mam MTHFR c667t v homozygotni forme. Jsem po trech ZT a miniheparin si picham od zacatku. Takze to neni uplne tak ze je tahle mutace neskodna. K tomu tu homozygotni formu ma 10% populace a kdyz se z toho vezmou jen zeny tak to take neni mnoho neco jineho je pak heterozygot

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
20.2.14 11:57

A víme to jiste ze to nic nezpusobi v tehotenstvi? chtela bych byt chytra a vedet to jiste…
4G/4G ma o 25 procent vyssi riziko vsech trpmbotickych komplikaci v tehotenstvi pri porodu a po porodu. Odpovida to u me,2ZT 3 deti..ccca tech 25 procent

• Citovat
  • Upravit
81481
20.2.14 12:41

S tím víme jistě - jsou na to studie. Já jim věřím.
A k těm 25 procentům jsi vo pochopila blbě. Ty nemáš 25 % riziko trombózy nebo potratů. Znamená že v lidí bez mutace jich dostane trombózu třeba 100 z 10000 a ve skupině s mutaci 125 z 10000

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
20.2.14 12:54

@Lama Lama nepochopila.,umim cist

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
20.2.14 12:57

Cituji, genotyp 4G/4G ma o 25 procent zvysenou aktivitu inhibitoru plazminogenu PAI -1predisponuje k vyssimu vyskytu tromboembolickych komplikaci behem tehotenstvi, porodu a sestinedeli. Doporucuji v obdobi planovani tehotenstvi, pripadne v tehotenstvi konzultaci u hematologa…

• Citovat
  • Upravit
81481
20.2.14 13:50

Dyť jo. Zvyšuje hladinu plazminogenu o 25 %. Další věta je že zvyšuje riziko trombózy v těhotenství. O výši toho rizika tam nic není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
20.2.14 14:52

@Lama Lama ja to tak beru..proste plody casto zabiji krevni srazenina…mám jit nA hematologii, mam nechat vysetrit prime pribuzne, mam to nahlasit osetrujicimu lekari, tak to jako nic neberu, a navic dcera uz v 17 mela tezkou trombozu, matka taky problemy, skoro kazdy v rodine mel nejakou embolku, nebo mozkovou prihodu a to neni prdel…zatim delam co muzu beru bumet a chystam se femibion

• Citovat
  • Upravit
81481
20.2.14 14:59
@KackaDoup píše:
@Lama Lama ja to tak beru..proste plody casto zabiji krevni srazenina…

brát to tak můžeš, ale není to tak. Pacientky s polymorfismem PAI-1 nemají 25% riziko potratu. Za to dám ruku do ohně. ;)
Pacientky s mutací FII protrombinu mají o 30% vyšší hladinu protrombinu a riziko potratu taky nemají 30%. Jak by pak dopadli třeba chudáci se zvýšenou hladinou FVIII, ti dosahují třeba 200%. :nevim:
Zkrátka, to riziko větší máš, o tom se s tebou nikdo nepře. Nele není 25%. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
20.2.14 15:02
@KackaDoup píše:
mám jit nA hematologii, mam nechat vysetrit prime pribuzne, mam to nahlasit osetrujicimu lekari, tak to jako nic neberu, a navic dcera uz v 17 mela tezkou trombozu, matka taky problemy, skoro kazdy v rodine mel nejakou embolku, nebo mozkovou prihodu a to neni prdel…zatim delam co muzu beru bumet a chystam se femibion

jo, to je ale jiná. Pak ale problém nemusí být jen v PAI. Třeba na hematologii zjistí ještě nějakou jinou poruchu. :nevim: Nebo taky ne. Třeba máte v rodině nějakou další poruchu, která se běžně nevyšetřuje. Nebo ještě nebyla ani objevena. Nicméně na rodinnou anamnézu se určitě pak v těhotenství přihlíží. Samotné PAI ale není důvodem k píchání injekcí v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
20.2.14 15:02

Ano to jsm ejen trochu popletla…jinak plati totez… ;) ze riziko tam je, nic jsme o pichani nepsala, spsi ten femibion, bumet a preventivne se podava ascorutin kvuli hematomum.

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
20.2.14 15:12

A vubec, smerodatne bude co me rekne lekar odbornik. :mrgreen: hematolog

• Citovat
  • Upravit
81481
20.2.14 15:27
@KackaDoup píše:
A vubec, smerodatne bude co me rekne lekar odbornik. :mrgreen: hematolog

jj. On do toho ještě bude třeba krafat i gynkekolog. Teda jak kterej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí