Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můžeš mít zvýšené riziko spontánních potratů, ale neznamená to, že nikdy dítě nebudeš mít. Na to nemysli a snaž se být pozitivní. Co ti k tomu řekli na genetice? Museli se o výsledcích zmínit, nevěřím, že jen suše oznámili toto. ![]()
Otěhotnění přímo ne.
MTHFR je nevýznamná, některou formu má 75% populace.
Leidden je dispozice k tromboze. Může v některých případech zvyšovat riziko potratu.
Doktor vám k tomu nic neřekl, nikam vás neposlal?
Něco k tomu řekli, ale já jsem byla tak vykulená, že jsem z toho moc nepochytila, vím že v těhotenství si budu píchat injekce na ředění krve, říkali že jsme zrovna oba chytli tu stejnou mutaci a že naše dítko bude heterozygot 50%, 25% vůbec a 25% homozygot:(
@Anonymní píše:
Ahojky, prosím o radu mohl by jste mi někdo vysvětlit co znamenají tyto mutace.
Já mám mutaci: genotyp MTHRF 1298AC heterozygot + Laidesnká mutace FLV G1691A GA heterozygot genu F5(další mutace nenalezeny) viz. normální ženský karyotyp a přítel má laidenskou mutaci: FLV G1691A GA heterozygot (jinak žadné mutace nenalezeny) normální mužský karotyp. může to vadit otěhotnění?
Děkuji
musis na hematlogii, tam ti reknou vic, budes hlidana
Mám taky Leidena, MTHRF taky, ale tu má snad každej druhej. byla jsem na hematologii, dali průkajdu, jinak nic. na gyndě mi vysvětlili, že až budu mít pozitivní těhu test, mám přijít, dají mi injekce na ředění krve až do skončení šestinedělí, a půjdu na hematologii, kde budu chodit na testy a budou mě hlídat. moje mamina to má taky, ale homozygota, a porodila v pohodě 3 děti, nikdy nepotratila a o mutaci se dozvěděla až díky mě, skoro v padesáti. tak klíd ![]()
Ja picham fraxiparin az do konce šestinedělí jsem po dvou potratech a mam tahy heterozygotni mutaci ale bez leidena. neboj všechno jde budech chodit co 4 tydny do hematologicke poradny a vezmou ti krev na srazlivost a podle toho ti budou upravovat davky plus pak se chodi na castejsi průtoky pupečníkem jestli to tam nemá snahu se ucpávat. kdyby jsi chtěla nejake další info klidne pisni SZ
Zakladatelko.
Možná se pletu, ale nepovažuješ ten pojem heterozygot za nemoc? Jsou to naprosto obecné pojmy. Homozygot je jakýkoli jedinec, který má v daném místě genu obě alely stejné, heterozygot pak různé. Křížením dvou homozygotů vzniknou heterozygoti (AA+aa - 100% potomlů je Aa). Vy jste oba v daném místě pro leidenskou mutaci heterozygoti Aa, takže vaše dítě bude z 25% homozygot aa nebo z 25% AA nebo z 50% heterozygot. Nemoc nesoucí může být alela A i a.. V tomto případě je A. Takže aa dítě je zdravý homozygot, Aa je na tom stejně jako ty a manžel a AA má obě alely špatné, nesoucí mutaci. Heterozygoti mají riziko žilní trombózy 5−10 krát vyšší než je běžné. U homozygotů AA je pravděpodobnost trombofilních komplikací vyšší 80−100 krát.
Toliko trocha genetiky.
Leidenská mutace je v evropské populaci celkem rozšířená a často se na ní přijde po opakovaných potratech ženy. Některé mají děti v pohodě a nikdy na to nepřijdou (viz třeba vaši rodiče, museli jste to oba zdědit od nich a předpokládám, že dodnes žijou v sladké nevědomosti) Jsou na to léky, dnešní medicína se s tím umí poprat. Bude to dobré, neboj, jsou horší věci, které vám mohli zjistit. Akorát ta už nikdy neber hormonální antikoncepci.
@Lama Lama Že je MTHFR nevýznamná, bych netvrdila
Já ji mám a díky kombinaci s antikoncepcí (tehdy se ještě nevědělo o tom, že ji mám) jsem měla ve 22 letech trombózu. A kdyby byla nevýznamná, tak by si těhotné ženské nemusely píchat injekce na ředění krve.
Zakladatelko, na hematologii si tě pohlídají, ale s otěhotněním by problém být neměl ![]()
Děkuji Vám moc za odpověď:) trochu jste mě uklidnil:) a to se chodí kam na ty průtoky pupečníkem? ![]()
Já jsem právě brala antikoncepci diane99 skoro 6 let a vůbec nic mi naštěstí neudělala.
Jsem heterozygot pro Leidena. Zjisteno v tehotenstvi s druhym synem. Pichala jsem si Clexane, u syna od 28tt, u dcery (dite c. 3) od 25tt a vzdy to souviselo s hospitalizaci, jinak by mi ho pravdepodobne nasadili az cca tri tydny pred terminem. Neboj se vlka nic, bude to dobre. ![]()
Děkuju:) já vím, že to všechno dobře dopadne:) nejhlavnější je ale zdravé miminko:)
Máme s mužem MTHFR, s otěhotněním problémy nebyly, ale potraty jsem prodělala dva. Na doporučení genetičky jsem začala zobat naštěpenou kyselinu listovou (Femibion) a jsem v 18tt. Kdyby byl i Leiden, píchala bych Clexane na krev, ale že jen MTHFR, tak to Femouš jistí
Držím palce ![]()
Otěhotnění to vadí v tom ze je riziko spont. Potratů…velké riziko. Sestra jich měla 8 já 2…když se před těhotenstvím začne s miniheparinizací vše ok ![]()
Ahojky, prosím o radu mohl by jste mi někdo vysvětlit co znamenají tyto mutace.
Já mám mutaci: genotyp MTHRF 1298AC heterozygot + Laidesnká mutace FLV G1691A GA heterozygot genu F5(další mutace nenalezeny) viz. normální ženský karyotyp a přítel má laidenskou mutaci: FLV G1691A GA heterozygot (jinak žadné mutace nenalezeny) normální mužský karotyp. může to vadit otěhotnění?
Děkuji