Může stát nebo ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4340
31.10.11 14:21

Ahoj, já myslím, že pokud se postaví sám (u gauče, u skříňky, stolku, zdi..), tak je to v pořádku a není třeba mu v tom bránit.
Mám 9měsíčního kloučka a taky postává, obchází nábytek, ale ještě nesedí. Prvně se postavil asi den poté, co se naučil lézt po 4. Mluvila jsem s fyzioterapeutkou a ta to nijak neřešila, prý je to v pohodě. Vojtovu metodu jsme cvičili jen proto, že se plazil asymetricky a trénovali jsme lezení, jak začal lézt, tak jsme s cvičením mohli přestat. Takže se tím netrap. Můžeš maximálně zkusit lákat malého k lezení - aktivita do prostoru, aby si posílil i zádové svaly a ručičky a bude to dobré. :palec:

Příspěvek upraven 31.10.11 v 14:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
31.10.11 14:22

Doooobrá diskuze! :pankac: Nedávno se mi zdál sen, že jsem načapala svoje 4m dítě stát u mé skříně a kramovat mi věci. Sem v tom snu z toho měla málem infarkt, že nemám normální dítko, ale mimozemšťana. :jazyk:

Starší syn si začal stoupat v 8m, v 10m chodil sám volně prostorem a v podstatě bez padání. Ihned jsme začali i chodit po schodech (jsme ve 3.patře bez výtahu a v roce měl syn 12kg :roll: ).

Mladší má 4m a už si měsíc má tendence si sedat! Jsem z toho namrtvici. On prostě normálně dělá sklapovačky! Do úplného sedu se mu to (z lehu) nepodaři, takže je tak jako na půl zvedlý, v této poloze vydrží třeba i minutu(!) a vzteká se, že mu to dál nejde. Kdyby mu to šlo, tak i běhá. Ale nejde a to ho děsně rozčiluje. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
31.10.11 14:34

HOlky zeptam se taky :oops:
Moje neter mela 7 mesicu- sama se neplazi, neposadi, neprekuli, natoz aby si stoupla..ale samozrejme oni ji porad posazuji a porad ji drzi a ona jako stoji a tapka na miste, ale sama by to vubec nezvladla, ani kdyz ji polizite na brisko tak se neprekuli ani nestoupne na kolinka…
Jsem vadna ja kdyz tohle vsehcno vidim jako spatny? nebo je chyba na strane jeji matky a ostatni „uzasne“ rodiny??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
31.10.11 14:42
Dice píše:
Moje neter mela 7 mesicu- sama se neplazi, neposadi, neprekuli, natoz aby si stoupla..ale samozrejme oni ji porad posazuji a porad ji drzi a ona jako stoji a tapka na miste, ale sama by to vubec nezvladla, ani kdyz ji polizite na brisko tak se neprekuli ani nestoupne na kolinka…
Jsem vadna ja kdyz tohle vsehcno vidim jako spatny? nebo je chyba na strane jeji matky a ostatni „uzasne“ rodiny??

já bych viděla chybu na jejich straně..chudák malá..

• Citovat
  • Upravit
11689
31.10.11 14:43
Samozřejmě že je to jejich chyba, proč by se taky dítě snažilo že, když ji hned posadí 8-o No jinak to je teda šikula v 6 měsících stát, nám je osm a zatím jen válíme sudy a houpeme se na kolínkách.
Dice píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3992
31.10.11 14:46

mě malej taky od půl roka stál a na 10ti msících chodil a to stejný i dcera. S tím nic nenaděláš :wink: jedou tak jak sami chtějí, ale asi bych už dala bčkůrky pokud stojí hodně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
31.10.11 14:47

Tak jsem ráda že v tom nejsem sama…ono je to slozitejsi, basti jim lipanky od 4 mesiců, buchty atd…no nekomentuju, jenom ja jako nezkusena matka zatim jsem rada ze nejsem tak mimo jak svagrova…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
31.10.11 15:08
Dice píše:
Tak jsem ráda že v tom nejsem sama…ono je to slozitejsi, basti jim lipanky od 4 mesiců, buchty atd…no nekomentuju, jenom ja jako nezkusena matka zatim jsem rada ze nejsem tak mimo jak svagrova…

takovejm lidewm to prostě ani pádným argumentem nevysvětlíš :nevim: samozřejmě, že ty děti z toho neumřou, ale problémy s páteří, se zažíváním, to taky není med..achjo :roll:

• Citovat
  • Upravit
10048
31.10.11 15:08

přesně no… :-( :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13767
31.10.11 17:38

Hanele jak píšou holky, pokud se postaví sám u gauče, židle… tak je to v pořádku. Píšeš že ze sedu, takže pokud leze, sedí, tak stání je další krok. Pokud neleze, spíš se jen plazí, tak je dobré, aby lezení nepřeskočil, lezení po 4 je nejdůležitější vývojová fáze. Já jsem syna donutila lézt (uměl to, jen plazení bylo snadnější) tak, že jsem mu pod bodýčko dala kostičku, pak ho to při ležení tlačilo, takže lezl. Během cca 10 dní se úplně zdokonalil, že už leze stejně rychle jako se plazí.
Ale můj syn je pomalejší, zatím leze, stojí, ale ještě si nesedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
31.10.11 18:38

NO tak malej sedí, ještě teda sem tam se překulí,a le dost se snaží se udržet a hlídá si to…ale lezení. To jako vůbec…Na bříško v pohdoě, i na 4 si vleze, ale pohybovat se ne-e. Nevim jak ho k tomu donutit, už se nějakej ten pátek snažim, ukazuju, podpíram, zvedam, pomáham s ručičkama atd…i nemožný věci. Pak se ale dokutálí nějakým způsobem např k židli a je na nožkách, nebo třeba k mojí noze a jde na nohy. Když ho chovam tak, že mi sedí na klíně, vezmi si jen prsty, aby se něčeho držel a je na nohou… Tak jsem ráda, že je to v pořádku, dr nic neříkala, tak jsem to brala, že prostě chce a nohy ho udrží. Ale doma jsem to poslouchala…Tak sjem chtěla podpořit :-) Děkuju… A bačkůrky už máme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13767
31.10.11 19:07

A jak si sedne? Přes polohu na čtyřech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4340
31.10.11 20:00

Na podporu lezení jsme měli od fyzioterapeutky jeden velmi šikovný cvik - ne Vojtova metoda, děti u toho nebrečí, takže pohoda. Zkusím popsat:
Dítko se našteluje na všechny 4, nejlépe na hranu stolu a to tak, že lýtka a chodidla jsou mimo stůl. Stojíme k dítku zezadu mírně z boku, jednou rukou, kterou vedeme pod bříškem, držíme pro nás vzdálenější kolínko, aby se nehýbalo. Druhou rukou stahujeme druhou nožku přes hranu stolu, až se natáhne a rukou se pak snažíme pomoct pánvi a přenesením váhy, aby tu nožku dal zpět na hranu stolu do pokrčené pozice. Nejprve to jde ztěžka a nožce se nahoru nechce, ale postupem času to půjde zcela samo. Takhle několikrát na každou stranu. Je to rychlý cvik, nebolí to, dítě nepláče a když to budete dělat co nejčastěji, tím lépe. Nebýt tohoto cviku, tak by ta moje prďolka nelezla, takže to pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
31.10.11 20:16

ahojky, malýmu když byli 3.měsíce tak nás paní na cvičení poslala k fyzioterapeutce a ta mi řekla, že bude pohybově hodně opožděný. V 5 měsících začal lézt,v 6 měs. se začal stavět a teď mu je 9 měsíců a už obchází veškerý nábytek a začíná se pouštět. Naše doktorka, říkala,že je čipernej a že pokud si na to přijde sám tak mu v tom nemám bránit,nijak mu to neubližuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
31.10.11 21:48
AnastazieB píše:
A jak si sedne? Přes polohu na čtyřech?

Dá se říct.. On to má takový krkolomný - zvedne se na nohy (na špičky) a ruce, je vyloženě na čtyřech a pak z toho nějakym způsobem sedí. Já to ještě nepochopila jak tam pod sebe dá ty nohy, ale funguje to.. Povedlo se mu to už několikrát, jinak když ho posadim já, přímo do sedu, jde hned na nohy. Když si ho dam na klín, zapře se a je na nohou… Nevim, možná je to fakt brzo, dlouho se neučil nic novýho, zastavil naprosto se vším, teď je toho nějak moc najednou a já se začínam ztrácet :think: „Komunikuje“ s námi, sedá si, udrží se v sedu bez jakýkoliv opory, stoupá si… Celkově je teď zase úplnej jinej :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová