Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Míšek89 jo u kojeni a uz bojujeme asi mesic…proste mi prijde, ze jim to nestaci…
Reknu to asi takhle…tim, ze je vazim vim kolik toho vypiji a je fakt ten, ze vecer vypiji 150UM a spi do rana a kdyz si vezme 160 i vice ode me, tak to uz je co rict, kdyz vydrzi spat max hodinu, hodinu a pul…mleko by bylo, ale myslim si, ze je to slabe a je pravda, ze kdyz si ublinkli tak to byla prevazne jen voda
@terezka.havlickova slabé mliko neexistuje. Když ublinkou vodu, tak to můžou být sliny, nebo žaludeční šťávy. Mléko se tvoří vždy podle potřeb miminka, někdy vypadá řidší, někdy vypadá hustejší, ale složením by jim mělo stačit. Nevím proč ti po MM nespí tak jako po UM, třeba jen chtějí být u tebe. Nevzdávala bych to když mléko máš. Mě holky plakaly u kojení dlouho, hlavně večer a pak to přestalo
LP mi radila vydržet, vydržela jsem i když mi někdy bylo fakt do breku, chlap musel být doma, aby tu co křičí mohl pochovat a ja kojila tu druhou a tak různě si je bral, než se uklidnily…fakt na bednu. Dnes jsem ráda, že jsem to nevdzala. Zkus kontaktovat nějakou LP třeba.
@terezka.havlickova kluci jsou teď už jen na UM bez kojení a taky jsme měli tohle období. Vůbec nevím ale čím to bylo. Zkoušela jsem kolik vypijí, páč podle krabice UM by měli pít 200ml, ale to nedají. Jsem ráda že pijí takhle. ![]()
@terezka.havlickova Vzorec na krmeni UM je vaha mimina × 130 (nekdo uvadi 150) ÷ pocet krmeni = kolik toho pripravit. Treba 6,5 kg mimino × 130 = 845 ÷ 6 = 140 ml…
@Míšek89 jenže my už na lahvi jsme dlouho, takže to byla otazka času kdy bude problem uplne a jsem tady na ne převážne sama celý den a to proste nejde…trápím se fakt dost a i holky a vím, že by bylo lepší vydržet, ale myslím, že jsem udělala dost…proste mám vyzkoušený po UM spí krásně a po mím téměř vůbec… @Silvie15 na druhou stranu je pravda, že za chvíli dostanou příkrmy a kojení by téměř stejně zaniklo časem, ale nevidím zlepšení, ale naopak zhoršení den ode dne a abych viděla jak chudinka nemůže popadnout dech jak strašně pláče, tak sem slaboh, ale to fakt nevydržím a nebudu ji trápit…nejvíc mi pomůže přítel, ale bohužel není doma tak jak bych potřebovala a zbytek rodiny je spíš chytrej než aby poradil…prababička ktera je k ruce kdybych potřebovala radši odejde domů brečet jak holky strašně pláčou, takže to je pomoc k ničemu a v tom případě se tady bavíme o tom, že jsem na ně sama a musím fungovat a ne se z toho zbláznit… @janaapo děkuji…a co to tedy znamena, že jednou 130 a nebo 150???
@Míšek89 slabe neexistuje…tak třeba já byla kojena 14dní co krmení tak řev, ale tohle nedokaže nikdo vysvětlit proč děti pláčou u kojení…
jo a holky ještě dotaz…dáváte mrnouse po obede spinkat do postýlek???
@terezka.havlickova to znám a chápu tě. My máme problém i když jsou na lahví. Prostě mají dny kdy jídlo prostě celé propláčou, až z toho usnou a teprve ve spánku se nají. Je to strašný nápor na psychiku, už taky nevím jak jim pomoct. Hlavně nevím proč takhle pláčou. Měnila jsem mléko, láhve prostě vše co jde. Manžel jezdí domu až po 15hod a rodinu mám daleko takže jsem celý den sama. Občas už jsem tak off, že brečím zároveň s nimi. Ten vzoreček znám taky. Mě říkal doktor že by se měl počítat 150 max 180ml na kg váhy dítěte. To je minimální a maximální dávka na kg kterou by mělo dítě vypít. Pro příklad jeden klučík mi váží 5,2kg a pije 5× denně takže minim. 1505,2/5 =156ml a max. 1805,2/5= 187ml ![]()
@terezka.havlickova já dávám spát vždy do postýlek. Kluci jsou po jídle třeba hodinku vzhůru a hrají si v ohrádce a pak je jdu uložit do postýlek. ![]()
@Silvie15 jako na lahvi je to u nás lepší, ale stane se taky, že pláče a kroutí se, ale aspon nejsou záchvaty jako jsou u kojení…ano kdyby to udělala jednou u kojení, ale když to bylo třikrát, čtyřikrát za den tak se to prostě nedá…a zase si říkám už se i opakuji já byla kojena čtrnáct dní a nic mi nechybí holky moje 4měsíce a vůbec je taky pravda, že to co hlavně potřebovaly dostaly a UM už taky dělají jinak než dřív a tak rychle vyrostou, že je lepší asi si děti spíš užít než u nich brečet a vím, že bychom tak dopadli a já bych si pak vyčítala, že jsem čas, který mohl proběhnout v klidu jsme probrečeli…
@Silvie15 po obědě dás tedy spinkat do postýlky a po tom dalším krmení jdete ven nebo jak to probíhá????
@terezka.havlickova teď se hodně propaguje to vylučování mimo plenku, já teda nejsem úplně zastáncem těchto metod, ale třeba na tom něco bude. Dříve se o tom kojení tolik nevědělo jako dnes, tak si naše maminky řekly že mají slabé mléko a dal to neřešily
ale slabé mléko prostě není, dokázáno několika studiemi. Já jsem taky povětšinou sama je to někdy dost na bednu. Jen jak říkám, jsem ráda, že jsem to vydržela. Po pravdě mě nikdy nenapadlo, že dám UM, že to vzdám. Nejhorší to bylo vždy večer, ale to už byl doma přítel, jednou si něco domluvil na večer a to dostal pak pěkně vynadano. Nikdy mu nenadavam, jen mi prostě po tom všem řevu ruply nervy
od ty doby je na večerní kojení doma vždy, i teď, když už je to zase dobrý
No to je jedno, jen chci říct, že fakt chápu jak se cítíš
ale zase na druhou stranu, aby ti to jednou nebylo lito
a na třetí stranu, nebyly by to první dvojčata na světě na UM, svět se nezbori, jsi báječná, že jsi je kojila 4 mesice
po obědě dávám holky spát do kočárku, doma mi nikdy neusnou tak dobře jako venku. Teď spí něco přes hodinu v kuse… Balzám na nervy ![]()
@Míšek89 já mám přítele kamionaka a zrovna dnes nepřijede vůbec a jako zrovna je na dovolene jak moje mama tak i tchyne…no já právě začala dávat lahev na spaní protože po mým mlíce nespinkaly a to jsme vydrželi i s bojem do ted…věř, že mě to mrzí, ale svět se nezboří
já právě začala spát doma, protože taky spinkaly v kočáře, ale muselo se drandit a to se mi fakt jako pokaždé nechce a dnes šly spinkat v půl jedne a byla jsem tam dvakrát do ted a ještě spinkaji…akorat vypadly dudinci a jinak spinkají, takže doma něco podělám a nebo si lehnu na gauč k tv…ještě se zeptam k tomu kojení…je pravda, že jsem kojila každou zvlášt chvilku než jsme se naučili tandem…když ted zkusím zase každou zvlášt nebude ta druha, která bude čekat ochuzela, protože část mleka z prsu, ktere zrovna nekojí tak vykape????
@terezka.havlickova já tě chápu, nám pediatr taky řekl že je lepší mít děti na UM a užívat si je než vše probrečet. Kojit jsem musela přestat kvůli zdravímu stavu kluků a obrečela jsem to, ale co. Hlavně že oni jsou spokojení. Moje babička a teta kojily jedno dítě a jen 14 dní. Jsem ráda že jsem mohla kluky kojit 2,5 měsíce. Dávám je po každém jídle spát do postýlky, akorát odpo v 15hod chodíme ven.
ale kluci mi v kočárku spát nechtějí takže si jen na 30minut usnou a pak koukají ![]()