Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Paoloska
my s manželem rekonstruovali barák, takže firma na okna, firma na plyn a rozvody vody, firma na střechu, firma na elektřinu - všude jsme si dělali malé „výběrové řízení“ a vždy jsme ostatním psali, že děkujeme za jejich čas, ale že jsme se rozhodli pro jiného dodavatele… Neumím si představit, že bych se neozvala zpět. Fakt by mi to přišlo neslušné, ti lidi tráví čas nad mojí poptávkou…
@JLP No, právě
Ale jsi jedna z mála
Občas mě zamrzí, že se tu lidem na prodejně někdy i hodiny věnuju, pak jim udělám několik variant rozpočtů a tím to pro ně zmrzne. Já vím, plat beru tak jako tak, jen je mi líto, že jim má práce nestojí ani za tu jednu zprávu…
@Madelain Stejným způsobem jsem řešil před pár týdny dveře do koupelny. Podíval jsem se na Internet, kde v okolí nabízejí dveře, které jsem potřeboval a řekl prvního prodejce v okolí, kterého jsem si vygůglil.
Jenže za pár dní mi obkladač volal, že je tam dodací lhůta 6 týdnů a ať se co nejdřív rozhodnu, zda ano či ne. Nechtěl jsem mít 6 týdnů koupelnu bez dveří, tak jsem se jel na druhý den podívat do dalších velkých stavebnin, a tam ty dveře měli skladem. Tak jsem volal obkladačovi, ten tu objednávku (už ji měl možná dokonce podanou) zrušil, já jsem koupil zrovna ty dveře a on mi je odvezl domů.
Jestli sis jen nechala poslat nabídku + dodací lhůtu, tak o nic nejde.
Poděkuj za věnovaný čas s tím, že jinde je to zboží skladem (třeba - pokud máš odjinut lepší dodací lhůty).
Ještě jeden dotaz prosím: Musí být na zálohové faktuře uvedeno datum dodání zboží? Objednávku jsme nakonec provedli přes email u stávající firmy (dohodli jsme se), tak aby termín dodání dodrželi a nečekali jsme déle než bylo domluveno (emailem).
@Madelain píše:
Ještě jeden dotaz prosím: Musí být na zálohové faktuře uvedeno datum dodání zboží? Objednávku jsme nakonec provedli přes email u stávající firmy (dohodli jsme se), tak aby termín dodání dodrželi a nečekali jsme déle než bylo domluveno (emailem).
Myslím, že na zálohové faktuře datum dodání být nemusí. Stačí, když je na objednávce, která byla potvrzena (třeba vystavením zálohové faktury s odvoláním na tuto objednávku, potvrzením doručení e-mailu, e-mail s potvrzením objednávky, zkrátka jakýkoliv důkaz, že ten váš konkrétní e-maíl s termínem dodání obdrželi a akceptovali - akceptací se stává smlouvou včetně termínu dodání).
Stačí mít důkaz o dohodnutém termínu dodání. Kdyby přišlo na lámání chleba (soud), měl by se soud držet zásady volného hodnocení důkazů. Čili, měly by zde být okolnosti svědčící pro to, že jste se na konkrétním termínu dodání dohodli.
Ale požadovat, aby termín dodání uvedli explicitně na zálohové faktuře s tím, že jej považujete za velmi důležitý, můžete.