Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Helou dámy- na co si dáváte při kojení pozor co baštíte? Je něco, čemu se vyloženě vyhýbáte?
Ahoj, nejím čerstvé pečivo, luštěniny, papriku a nepiju perlivou vodu. ![]()
Ale po dnešní diskuzi o čočkové polévce, bych si ji táák dala, ![]()
Já jsem se při obou dětech neomezovala, možná ze začátku trochu luštěniny.
já jedla uplně vše,ale doslova.Nejedla jsem akorát pálivé a jinak opravdu i zelí,česnek a vše.Malej se neosypal a ani neměl nikdy problém s prdíkama.
Některé děti jsou ale citlivé na vše.Chce to zkoušet pomaličku polehoučku ![]()
Ahojda, ja osobne se vyhybam cerstvemu pecivu a chlebu, dale obecne vsemu kynutemu. Z ovoce nejim citrusy, hroznove vino, ze zeleniny okurky, kvetak, brokolici, dale vynechavam lusteniny. Taky nejim nic moc koreneneho. K piti si davam v podstate jen vodu bez bublin, kojici caj (jen dve davky denne), domaci stavu smichanou s mineralkou.
Jo a taky se snazim nejist moc sladkyho, konkretne cokoladu.
Skoro vse zapovezene totiz nadyma a ja si radsi uziju klidny spanek nez dve minuty obzerstvi a pak pochodovaci martyrium s prckem v krecich. ![]()
Já zatím jím vše, pač zatím nekojím, ale moje kamarádka čerstvě porodivší povídala jak si s chutí dala k večeři topinku s česnekem a malej se moh proskočit…prdíky!!! Takže tomuhle se posléze vyhnu já ![]()
Záleží na miminku, jak je náchylné k prdíkům. Naše malá je od narození imunní vůči čemukoliv nadýmavému, co sním. Takže česnek, kapustu, brokolici, ale fazolovou polívku nebo čočku bych asi neriskovala.
Já kojila všechny čtyři děti a každému vadilo něco jiného. U těch prvních dvou si ani moc neuvědomuji, že něco moc vadilo, na prdíky netrpěly. U nejmladšího syna jsem nejedla zelí a syrovou cibuli nebo česnek. Dcerce vadil květák, ten jsem měla jen jednou a trošku a dvakrát se jí to nelíbilo. Pomáhalo mi pít kojící čaj, to pak tak neprděla. Kojím ještě teď a už se neomezuji, nic vysloveně ostrého nevařím, ale poznám, když si dám něco, co jí zrovna nesedne. ale už je velká, tak se s tím vypořádá po svém
.
Jsou miminka, co jim vadí snad všechna, některým vadí jen něco. Chce to opravdu vypozorovat, ale zkoušet opatrně ![]()
Magi píše:
Záleží na miminku, jak je náchylné k prdíkům. Naše malá je od narození imunní vůči čemukoliv nadýmavému, co sním. Takže česnek, kapustu, brokolici, ale fazolovou polívku nebo čočku bych asi neriskovala.
Tyjo to mi víc nadýmací přijde spíš ta kapusta než čočka ![]()
Syn netrpěl na větry a bolení, od šestinedělí jsem mohla jíst téměř vše kromě luštěnin - jedla jsem čerstvé pečivo, kysané zelí, čerstvé ovoce a zeleninu ze zahrádky - bylo léto, sezona v plném proudu i citrusové plody, jahody,např. kvašáky,prostě vše, co se nedoporučuje. Samozdřejmě jsem to nejedla ve kvantách, ale dala jsem si.
Dcera naopak nesnesla nic, trpěla na bolení snad až do 8 měsíců, zhoršovalo se to v závislosti na tom, co jsem snědla. Ze začátku jsem držela „kojící dietu“, potom už jsem tak striktní nebyla, ale dávala jsem si pozor.
ahoj, já jsem tedy při plném kojení pila jen kafe bez kofeinu,a ze zečátku jsem nejedla nadýmavé potraviny.Jinak jsem jedla vše na co jsem měla chuť ![]()
ahoji taky přispěju se svou troškou do mlýna:)to já ještě kojím malému stále chutná a to je mu zitra 11měsíců nevím možná je to tím jak jím:)ze začátku jsem nejedla luštěniny, v těhotenství sem nesolila takže mi nepřišlo divné nesolit, nekořenila pak zelí sem si bohužel na Vánoce musela odpustit..protože bych fakt měsíčnímu prdolovi neudělala to že bych si s klidem dala zelnačku..dál sem pila kojící čajíky to mu dělalo dobře od značky leros..těch sem se pak přepila:Dmusela sem přesedlat na jinou značky..:)perlivé vody to sem taky neriskovala..stačilo jednou no a ted když je větší pomalu zkouším čočkovou polívečku,…:)a hlavně chce to pomalu zkoušet čím bude starší, je lepší at si zvyká na všecky jídla:)
Takže já taky nepiju kafe s kofeinem, dám si večer deci vína zředěného vodou, bubinkovou vodu vůbec ne- to bych nejspíše odlítla i já
Jinak květák, kedlubny, luštěniny…atd- takové ty nadýmavé potraviny mi přijdou víc nebezpečné, jak ty kyselé… smozřejmě kyselé v nevelkém množství- s rozumem. Ale jak ráda bych si dala čočku nakyselo
kombinace jak stehno, fakt ![]()
Já se při kojení hodně omezuju, nejím nic co může nadýmat, tak že, luštěniny, zeleninu ani ovoce, čerstvé pečivo, no a zjistila jsem ,že naše malá trpí na prdíky i když piju černý čaj.
zuzikku píše:
Takže já taky nepiju kafe s kofeinem, dám si večer deci vína zředěného vodou, bubinkovou vodu vůbec ne- to bych nejspíše odlítla i jáJinak květák, kedlubny, luštěniny…atd- takové ty nadýmavé potraviny mi přijdou víc nebezpečné, jak ty kyselé… smozřejmě kyselé v nevelkém množství- s rozumem. Ale jak ráda bych si dala čočku nakyselo
kombinace jak stehno, fakt
Takže tu čočku na kyselo jsem si dneska dopřála jednu naběračku… A světe div se- zatím OK
![]()