Narcistická matka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2085
14.12.21 23:07

Neřekla bych, že je narcistická. Daleko spíš je to dost nešťastný člověk, který neumí svou frustraci a bolesti zpracovat jinak, než tím, že si je vylije na někom jiném. Z nějakého důvodu si vybrala vás. Nejste třeba nechtěné dítě?

Já nechtěné dítě jsem. Svou mámu miluju, ale taky ji vidím realisticky. Je to ten člověk, který na všem hledá to špatné. Za její špatná rozhodnutí můžou ostatní. Je silně manipulativní a neštítí se vyhrožovat sebevraždou, pokud jí dojde, že druhého nemá jak jinak donutit, aby udělal, co po něm chce. Neměla lehké dětství. Tohle jsem si uvědomovala tak nějak vždycky. Vždycky jsme byly na nože, protože mi dávala sežrat to, že jsem nechtěná a kvůli mě si vzala muže, kterého vlastně nechtěla. Když mi bylo tak 12, řekla mi, že jsem byla nechtěné dítě, nikdy se nemám vdávat a pořizovat si děti, protože si tím zkazím život, někdy ve 14 mi řekla, že pro muže budu mít cenu jen jako 180 cm vysoká hubená blondýna s obříma prsama a pokud chci, aby nějaký vůbec uvažoval nad vztahem se mnou, musím se s ním hned vyspat. U všeho mi vždycky vyjmenovala sto důvodů, proč nebudu úspěšná. Absolutně shazovala veškeré mé emoce a city. Výsledek? Je jediný člověk, se kterým jsem se kdy pohádala víc než jednou nebo dvakrát. Jediná osoba, u které jsem neměla ten mantinel - protože jsem jí prostě tu bolest nějak chtěla vrátit. Teď vím, že to není řešení, ale řekněte to sotva dospělé holce, která je frustrovaná z toho, že ať udělá cokoliv, prostě to není dost a taky by byla ráda, kdy ji máma měla ráda bez nějakého toho „ale“… U sestry tento problém nebyl, ta byla chtěná, takže neustále slýchala, jak je krásná, zatímco já slyšela akorát to, jak jsem tlustá. Ta chtěnost je prostě zásadní. Žena, která si vybere nechat si dítě, které vlastně nechtěla, vůči němu bude vždycky mít jakýsi vnitřní blok. Je asi jen málo žen, které ho dokážou včas zpracovat a nepromítnout do výchovy. Proto obvykle ženám, které si nechávají děti jen proto, že se jim přihodily, ale vlastně je nechtějí a raději by si dál žily svůj život, radím aby šly na potrat. Já vím, kolik bolesti výchova od takové ženy dokáže napáchat…

Zcela upřímně, hodně mi její výchova zkomplikovala život. Strašně moc jsem na sobě pracovala, abych se z toho „uzdravila“ a dneska jsem šťastná a dokážu s ní tak nějak vyjít. Základem je neřešit s ní nic moc osobního. Sejdeme se na kafe, pokecáme a zase si každá jde svou cestou… Je asi jedna jediná věc, kterou nepřekonám nikdy. A to je blok vůči zakládání rodiny. Nechci riskovat, že bych se ve výchově byť jen trochu podobala své mámě. Byl by to pro mě ohromný boj, který nechci podstupovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.22 15:32

příspěvek

Asi nějak ve 32 letech mi došlo, že matka je narcis a to je psychologie můj koníček. Asi vždycky, hlavně od nějaké pozdní puberty jsem si uvedomovala, že je něco zásadního úplně špatně, probírala jsem to z mnoha různých úhlů a pořád jsem na to nemohla přijít. Mam z pohledu zvenčí úplně normální rodinu, rodiče jsou spolu skoro 40 let, nikdy se asi ani nepovedli, jsme 3 sourozenci, taťka pracoval celý život ve stejné práci, je děsně pracovitý, nikdo nepil, nebral drogy, nic podobného, matka je v našem okresním městě relativně známá osobnost. Nechci to psát moc dlouhé. Když jsme byli úplně mali tak nejhorší byla ta nestabilita, že nevite jakou bude mít náladu za pár vteřin, jestli vás bude objímat nebo se vrhat na podlahu v zachvatu, pak to, že byla úplně jiný člověk venku a šílená byla jen doma, když jsem měla tak pět začaly jsme za ní přebírat domácí prace, za pár let jsme dělaly všechno, občas mám pomáhala babicka, i když uklízení jako úplně utrpení není, to si jen tak stěžuju, horší bylo, ze mluvila jen o sobě, pořád, nikdy se nezeptala jak se cítíme my, co prožívame, tak každý druhý den se přišla vybrecet k nam do pokojíčku, protože ji otec emocionálně ani sexuálně neuspokojoval, co na to chcete říct v pěti letech, v podstatě měla štěstí, že nas ani řešit nemusela, známky jsme měly se sestrou výborne samy od sebe, byly jsme zdrave, zaměstnávala nás péče o bráchu, úklid a práce na zahradě, takže jsme ani neměly čas dělat problémy, taťka by pro ni udělal všechno, role se fakt už na prvním stupni obrátily, takže my jsme ji uvařily a ona nám u jídla vyprávěla jak se měla v práci, jak se cítí, zdravotně i emocne a vůbec jak ten těžký život zvládá, jak bojuje, my jsme byly rady za každý okamžik, kdy je v pohodě a chová se jako matka. Ségra ji úplně milovala, já jsem si od ní vždy držela spis odstup, možná protože nás pořád postvavala proti taťkovi. Nejhorší byla puberta, jednou jsem ji slyšela říkat úplně jiným divnym hlasem, že ze mě roste hezká holka a někdy v té době prisel počátek úplného rozkladu naší rodiny. Přestala s námi skoro komunikovat a začala proti nám postvavat taťku. Přestala nám kupovat oblečení, chodila jsem celý rok v jednom svetru, když jsem ji prosila o podprsenku, vysmivala se mi, že do ní nemám co dát, takže do 19 jsem chodila bez podprsenky, měli jsme asi v té době min peněz, takže před námi začala schovávat jídlo, pro nás byly základní potraviny, drahé sýry, čokolády a speciální zavařeniny měla poschovávané v ložnici. Pořád byla pryč s přáteli nebo známými, nevím co jim vyprávěla ale divali se na nás strasne. Celkove si vždycky dávala záležet na tom, aby rodina a přátelé byly úplně izolované světy a přišli jsme s nimi do kontaktu minimálně. Prostě dospívání proběhlo tak, jako bychom byly úplně samy na všechno na celém světě, babička umřela, se zbytkem rodiny se otec nemohl stýkat. S tátou jsem se třeba půl roku nepozdravila i když jsme bydleli ve stejném domě, matka občas sondovala jestli jsem nevyhrála nějakou školní olympiádu, aby se mohla případně blýsknout ale jinak mě jen ponižovala, vysmívala se mi, obviňovala mě ze všeho. Když jsem chtěla peníze na přihlášku na VŠ najednou je neměla, když jsem potřebovala jet na přijímačky, zrovna byla taky bez peněz, když jsem chtěla řidičák, vysmála se mi, co budu asi tak řídit, když nemám auto, když jsem si sehnala brigádu, abych si na to vydělala (od 15 jsem měla povinnou brigádu u ní v práci ale za to mi nic nedávala) tak neměla ani peníze na to, abych tam dojela, půjčil mi je tehdy dvanáctiletý brácha. Ve dvaceti jsem celý rok probrecela, měla jsem ze sebe tak špatný pocit a takové pocity viny, že jsem myslela, že nedokážu zit, měla jsem dysmorfofobii, ortorexii, náběh na anorexii, jsem velmi úzkostná, ale ještě to není porucha, nemám žádné sebevedomi, brácha měl celkem těžkou dysmorfofobii, o segre ani nemluvím a ta se s ní nestýká, já jsem se s ní nestýkala 2 roky a hrozně mi to pomohlo. Ted má šedesát a už dokáže mluvit i o jiných lidech než o sobě i v soukromí ale nevím jestli to není tím, že se boji abych se s ní nepřestala zase stýkat, ještě nepřišla na to jak mě zmanipulovat a připoutat k sobě a pořád se snaží.

• Citovat
  • Upravit
12741
26.8.22 20:56

Je tu teď diskuze https://www.emimino.cz/…rankovani/8/?… a děvčata tam zmiňovala knihu „Když narcisté zestárnou“. Doporučuju přečíst.

Jinak jak už jsem psala do výše uvedené diskuze, doteď mě nenapadlo, že by mohla být narcis (tady jen poznámka: nemám ráda rozdávání diagnóz takto laicky a osobně si myslím, že většina lidí, o kterých se bavíme, nemá vyloženě poruchu, spíš akcentované rysy), trochu mě k tomu přivedly diskuze na téma, jak vycházet se stárnoucími rodiči. Svou matku jsem spíš vnímala jako hysterku, ale když nad tím přemýšlím, vlastně se u ní spousta narcistických vlastností najde, jen ne takových těch vyloženě typických jako grandiozita, shazování ostatních, atd.

Příspěvek upraven 26.08.22 v 21:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3381
26.8.22 21:00

Jee ale pobavilo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
26.8.22 21:01
@Anonymní píše:
Asi nějak ve 32 letech mi došlo, že matka je narcis a to je psychologie můj koníček. Asi vždycky, hlavně od nějaké pozdní puberty jsem si uvedomovala, že je něco zásadního úplně špatně, probírala jsem to z mnoha různých úhlů a pořád jsem na to nemohla přijít. Mam z pohledu zvenčí úplně normální rodinu, rodiče jsou spolu skoro 40 let, nikdy se asi ani nepovedli, jsme 3 sourozenci, taťka pracoval celý život ve stejné práci, je děsně pracovitý, nikdo nepil, nebral drogy, nic podobného, matka je v našem okresním městě relativně známá osobnost. Nechci to psát moc dlouhé. Když jsme byli úplně mali tak nejhorší byla ta nestabilita, že nevite jakou bude mít náladu za pár vteřin, jestli vás bude objímat nebo se vrhat na podlahu v zachvatu, pak to, že byla úplně jiný člověk venku a šílená byla jen doma, když jsem měla tak pět začaly jsme za ní přebírat domácí prace, za pár let jsme dělaly všechno, občas mám pomáhala babicka, i když uklízení jako úplně utrpení není, to si jen tak stěžuju, horší bylo, ze mluvila jen o sobě, pořád, nikdy se nezeptala jak se cítíme my, co prožívame, tak každý druhý den se přišla vybrecet k nam do pokojíčku, protože ji otec emocionálně ani sexuálně neuspokojoval, co na to chcete říct v pěti letech, v podstatě měla štěstí, že nas ani řešit nemusela, známky jsme měly se sestrou výborne samy od sebe, byly jsme zdrave, zaměstnávala nás péče o bráchu, úklid a práce na zahradě, takže jsme ani neměly čas dělat problémy, taťka by pro ni udělal všechno, role se fakt už na prvním stupni obrátily, takže my jsme ji uvařily a ona nám u jídla vyprávěla jak se měla v práci, jak se cítí, zdravotně i emocne a vůbec jak ten těžký život zvládá, jak bojuje, my jsme byly rady za každý okamžik, kdy je v pohodě a chová se jako matka. Ségra ji úplně milovala, já jsem si od ní vždy držela spis odstup, možná protože nás pořád postvavala proti taťkovi. Nejhorší byla puberta, jednou jsem ji slyšela říkat úplně jiným divnym hlasem, že ze mě roste hezká holka a někdy v té době prisel počátek úplného rozkladu naší rodiny. Přestala s námi skoro komunikovat a začala proti nám postvavat taťku. Přestala nám kupovat oblečení, chodila jsem celý rok v jednom svetru, když jsem ji prosila o podprsenku, vysmivala se mi, že do ní nemám co dát, takže do 19 jsem chodila bez podprsenky, měli jsme asi v té době min peněz, takže před námi začala schovávat jídlo, pro nás byly základní potraviny, drahé sýry, čokolády a speciální zavařeniny měla poschovávané v ložnici. Pořád byla pryč s přáteli nebo známými, nevím co jim vyprávěla ale divali se na nás strasne. Celkove si vždycky dávala záležet na tom, aby rodina a přátelé byly úplně izolované světy a přišli jsme s nimi do kontaktu minimálně. Prostě dospívání proběhlo tak, jako bychom byly úplně samy na všechno na celém světě, babička umřela, se zbytkem rodiny se otec nemohl stýkat. S tátou jsem se třeba půl roku nepozdravila i když jsme bydleli ve stejném domě, matka občas sondovala jestli jsem nevyhrála nějakou školní olympiádu, aby se mohla případně blýsknout ale jinak mě jen ponižovala, vysmívala se mi, obviňovala mě ze všeho. Když jsem chtěla peníze na přihlášku na VŠ najednou je neměla, když jsem potřebovala jet na přijímačky, zrovna byla taky bez peněz, když jsem chtěla řidičák, vysmála se mi, co budu asi tak řídit, když nemám auto, když jsem si sehnala brigádu, abych si na to vydělala (od 15 jsem měla povinnou brigádu u ní v práci ale za to mi nic nedávala) tak neměla ani peníze na to, abych tam dojela, půjčil mi je tehdy dvanáctiletý brácha. Ve dvaceti jsem celý rok probrecela, měla jsem ze sebe tak špatný pocit a takové pocity viny, že jsem myslela, že nedokážu zit, měla jsem dysmorfofobii, ortorexii, náběh na anorexii, jsem velmi úzkostná, ale ještě to není porucha, nemám žádné sebevedomi, brácha měl celkem těžkou dysmorfofobii, o segre ani nemluvím a ta se s ní nestýká, já jsem se s ní nestýkala 2 roky a hrozně mi to pomohlo. Ted má šedesát a už dokáže mluvit i o jiných lidech než o sobě i v soukromí ale nevím jestli to není tím, že se boji abych se s ní nepřestala zase stýkat, ještě nepřišla na to jak mě zmanipulovat a připoutat k sobě a pořád se snaží.

Úplně mi jde mráz po zádech, hrozný příběh. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3381
26.8.22 21:11

K tématu: Hele moje matka sice asi do této kategorie (to slovo se fakt píše hrozně) asi úplně nezapadá, ale teprve pár let zpátky jsem si všimla, že s věkem se nějaké její vlastnosti zhoršují až jsem postupně poznala, že je pravděpodobně těžká hraničářka s histrionskými sklony. Je mi 36. Poslední dobou je to s ní jak na houpačce. Jednou je naprosto milá a laskavá a jindy by mě pomalu zmlátila a nadává mi do krav a podobných vulgarit. Držím si od ní opravdu velký odstup…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3381
26.8.22 21:13
@Anonymní píše:
@Villanelle Aspoň se zapojí víc lidí :mrgreen:.

Neustále bagatelizuje moje pocity a názory. Bavily jsme se o druhé dávce očkování kdy jsem jí říkala, že jdu brzy na další dávku a zda se to nedá náhodou odložit, že toho mám před Vánoci hodně/chlap pořád v práci a ona hned začala, že mně litovat rozhodně nebude a ať že není její povinnost se mnou souhlasit.

Nebo měla moje sestra společenskou akci a oběma mým ségra řekla, ať se mě ani neptají, že určitě nepůjdu. Achjo už ke toho tolik… v 18 mi řekla, že pro me doma není místo a ať se odstěhuju, slibila mi tehdy, že mi zaplatí přihlášku na VŠ a v den, kdy se měla platit mi tvrdila, že nic takového jsme si nedomluvily. Ségra měla narozeniny a když jsem psala, že přijedu popřát tak opět, že tam pro mě není místo…

Ty jo hele ale tady poznávám i tu svojí 8o Tohle mi dělá taky. Na něčem se domluvíme a ona pak zcela popře, že nikdy nic takového neřekla atp.
Soucítím s tebou :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
27.8.22 20:04
@Anonymní píše:
Asi nějak ve 32 letech mi došlo, že matka je narcis a to je psychologie můj koníček. Asi vždycky, hlavně od nějaké pozdní puberty jsem si uvedomovala, že je něco zásadního úplně špatně, probírala jsem to z mnoha různých úhlů a pořád jsem na to nemohla přijít. Mam z pohledu zvenčí úplně normální rodinu, rodiče jsou spolu skoro 40 let, nikdy se asi ani nepovedli, jsme 3 sourozenci, taťka pracoval celý život ve stejné práci, je děsně pracovitý, nikdo nepil, nebral drogy, nic podobného, matka je v našem okresním městě relativně známá osobnost. Nechci to psát moc dlouhé. Když jsme byli úplně mali tak nejhorší byla ta nestabilita, že nevite jakou bude mít náladu za pár vteřin, jestli vás bude objímat nebo se vrhat na podlahu v zachvatu, pak to, že byla úplně jiný člověk venku a šílená byla jen doma, když jsem měla tak pět začaly jsme za ní přebírat domácí prace, za pár let jsme dělaly všechno, občas mám pomáhala babicka, i když uklízení jako úplně utrpení není, to si jen tak stěžuju, horší bylo, ze mluvila jen o sobě, pořád, nikdy se nezeptala jak se cítíme my, co prožívame, tak každý druhý den se přišla vybrecet k nam do pokojíčku, protože ji otec emocionálně ani sexuálně neuspokojoval, co na to chcete říct v pěti letech, v podstatě měla štěstí, že nas ani řešit nemusela, známky jsme měly se sestrou výborne samy od sebe, byly jsme zdrave, zaměstnávala nás péče o bráchu, úklid a práce na zahradě, takže jsme ani neměly čas dělat problémy, taťka by pro ni udělal všechno, role se fakt už na prvním stupni obrátily, takže my jsme ji uvařily a ona nám u jídla vyprávěla jak se měla v práci, jak se cítí, zdravotně i emocne a vůbec jak ten těžký život zvládá, jak bojuje, my jsme byly rady za každý okamžik, kdy je v pohodě a chová se jako matka. Ségra ji úplně milovala, já jsem si od ní vždy držela spis odstup, možná protože nás pořád postvavala proti taťkovi. Nejhorší byla puberta, jednou jsem ji slyšela říkat úplně jiným divnym hlasem, že ze mě roste hezká holka a někdy v té době prisel počátek úplného rozkladu naší rodiny. Přestala s námi skoro komunikovat a začala proti nám postvavat taťku. Přestala nám kupovat oblečení, chodila jsem celý rok v jednom svetru, když jsem ji prosila o podprsenku, vysmivala se mi, že do ní nemám co dát, takže do 19 jsem chodila bez podprsenky, měli jsme asi v té době min peněz, takže před námi začala schovávat jídlo, pro nás byly základní potraviny, drahé sýry, čokolády a speciální zavařeniny měla poschovávané v ložnici. Pořád byla pryč s přáteli nebo známými, nevím co jim vyprávěla ale divali se na nás strasne. Celkove si vždycky dávala záležet na tom, aby rodina a přátelé byly úplně izolované světy a přišli jsme s nimi do kontaktu minimálně. Prostě dospívání proběhlo tak, jako bychom byly úplně samy na všechno na celém světě, babička umřela, se zbytkem rodiny se otec nemohl stýkat. S tátou jsem se třeba půl roku nepozdravila i když jsme bydleli ve stejném domě, matka občas sondovala jestli jsem nevyhrála nějakou školní olympiádu, aby se mohla případně blýsknout ale jinak mě jen ponižovala, vysmívala se mi, obviňovala mě ze všeho. Když jsem chtěla peníze na přihlášku na VŠ najednou je neměla, když jsem potřebovala jet na přijímačky, zrovna byla taky bez peněz, když jsem chtěla řidičák, vysmála se mi, co budu asi tak řídit, když nemám auto, když jsem si sehnala brigádu, abych si na to vydělala (od 15 jsem měla povinnou brigádu u ní v práci ale za to mi nic nedávala) tak neměla ani peníze na to, abych tam dojela, půjčil mi je tehdy dvanáctiletý brácha. Ve dvaceti jsem celý rok probrecela, měla jsem ze sebe tak špatný pocit a takové pocity viny, že jsem myslela, že nedokážu zit, měla jsem dysmorfofobii, ortorexii, náběh na anorexii, jsem velmi úzkostná, ale ještě to není porucha, nemám žádné sebevedomi, brácha měl celkem těžkou dysmorfofobii, o segre ani nemluvím a ta se s ní nestýká, já jsem se s ní nestýkala 2 roky a hrozně mi to pomohlo. Ted má šedesát a už dokáže mluvit i o jiných lidech než o sobě i v soukromí ale nevím jestli to není tím, že se boji abych se s ní nepřestala zase stýkat, ještě nepřišla na to jak mě zmanipulovat a připoutat k sobě a pořád se snaží.
:hug: :hug: :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
27.8.22 20:22

Bohužel mám a samé špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3381
27.8.22 20:24
@kvetouch1 píše:
Bohužel mám a samé špatné.

Rozveď to prosím :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
27.8.22 21:10
@Anonymní píše:

Uplne me vas pribeh rozhodil…Je mi to moc lito. To nebyl zivot, ale peklo.
Posilam hodne sil :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová