Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ale beze srandy, na to aby se dite dostalo na Sorbonnu, kdyz uz, urcite neni treba ho uz od zakladky vlacet do nejakych soukromych skol, any travilo 2 hodiny denne v aute a rodic 4
hodne chytry dite, se tam dostane i z normalniho brnenskyho gymplu kdyz se dobre nauci francouzsky. Staci chodit treba na Lerchove do franc tridy.
Ja jsem ta s tim nadanym prvnakem. Variantu dojizdet do soukr. skoly jsme vyradili. Tezke rozhodovani, ale vyhrali kamaradi z mista bydliste. Ty by ztratil. Neni sice zadny „autista“, ale v socialnich kontaktech je horsi. Ma tri kamarady ze skolky, se kterymi je i ve skole, a se kterymi chodi ven i o vikendu.
Budeme resit az osmilety gympl, ted bychom mu to dojizdeni „nemohli udelat“. Musel by jezdit uz sam busem (zvladl by), protoze mladsiho vozime do soukr. detske skupiny take dost daleko.
Jako ze statni skoly necekam zazraky, ale ja to taky zvladla (taky jsem byla trochu mimo skalu, a ani jsem se nenudila) a ted je pristup i lepsi. Pani ucitelka ho docela motivuje, obcas pomaha ostatnim, obcas dela neco navic. A maji ve tride asistentku (zatim). Riziko, ze ztrati motivaci nekake bude. Ale vlastne se mi nelibi ani metodika vetsiny soukr. skol typu at dite dela, co ho zrovna bavi a rozviji se po svem za pomoci (ne dobre kvalifikovanych) pruvodcu. Kdyby syna nechali, bude snad pulku casu stavet z Lega ![]()
Souhlasim spis se stylem na Porg, ale to je mimo dosah (vlastne i financne).
@Al35 píše: Více
Kdyz myslis….
Ja znam holku co studuje na Sorbonne. Je to normalni chytra ale ne genialni holka s prazskym statnim gymplem, jejiz vyhodou je jen to, ze je bilingvni. A vyborne francouzky se naucis i na tom dvojjazycnym gymplu v Brne nebo kdekoliv jinde.
Moje dítko chodilo 6 let na místní státní gympl, maturovat tu tedy už nebude, ale ne, že by gympl byl špatný, ale chce studovat VŠ v zahraničí. Seznam zvažovaných škol začíná Oxfordem a končí švédskou státní univerzitou. Přihlášku i na MatFyz dítko odsouhlasilo jen kvůli mě, a že je to bez přijímaček ![]()
Sorbonna je zcela běžna univerzita, v žebříčku univerzit až na 75. Místě. Ve Francii jsou jiné mnohem prestiznejsi školy.
@terien syn chodil celou první třídu na čtení do druhé třídy, učitelka z druhý třídy říkala, že by měl chodit do třetí, ale to nechtěl.
Na prvním rodičáku chtěla učitelka po mně svolení, jestli tam může chodit
Znam jen rodice co maji nadprumerne dite, nikoho podprumerneho. Uz na hristi v roce jsem odevsech slysela jak je jejich dite lepsi nez tabulky. Ja tabulky nikdy moc necetla. Nicmene myslim, ze genialita se pozna i u Cermat testu 😁. A ze nekdy neni o co stat kdyz kde fakt o genialitu. Vetsinou totiz schazi zase neco jineho.
Proč těžko? Vždyť je to normální univerzita.
Já mám onu zmiňovanou Lerchovu, ne teda tu šestiletou francouzskou, ale osmiletou všeobecnou, a dva spolužáci odtam pak studovali Oxford/Cambridge.
Když je dítě dobré, je dobré i na státním gymplu. Na těch soukromých se naopak dost často shromažďují děcka, jejichž rodiče mají pocit, že jim vzdělání kupují jako housku v krámě.