Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Jsou to dcery mého manžela… znám je už od 3 a 7mi let.,.,..
Chápu, jak to myslíte, ale jejich biologická matka prostě nejste.
@Anonymní píše:
Dětskému lékaři volal… prý jsou silnější ale příbírají uměrně a stále stejně…Já mám holky ráda, ze starší už ten vztah moc není… ale jsou to stále sestry mé dcery!!!Snažím se jen to nej pro ně…
Silnější? 95 kg v 15 je těžká obezita, pokud teda slečna neměří přes 180 cm. A když přibírají stejně a úměrně, mohou mít třeba dva metráky? Co to je za doktora? ![]()
@lucad77 píše:
Silnější? 95 kg v 15 je těžká obezita, pokud teda slečna neměří přes 180 cm. A když přibírají stejně a úměrně, mohou mít třeba dva metráky? Co to je za doktora?
Nee měří 165-168cm cca.
@niki V píše:
Chápu že to myslíš dobře ale nejsi jejich máma….
Všimli jste si že dětská obezita se stává běžnou? Kolikrát v létě na koupáku uplně čumím tže třeba 12letý kluk má prsa větší jak já….je to smutné
jj všimla jsem si.. je to hrozné. Já tedy taky nejsem uplně twiggy.. ale nevypadám jako starší dcera tedy.
@niki V píše:
Chápu že to myslíš dobře ale nejsi jejich máma….
Všimli jste si že dětská obezita se stává běžnou? Kolikrát v létě na koupáku uplně čumím tže třeba 12letý kluk má prsa větší jak já….je to smutné
Stává. Taky jsem koukala na fotky třídy, kluci nejsou zdaleka nejsilnější.
U nás hodně udělal nedostatek pohybu. V lockdownu jsme přibrali všichni, ale mladší hodně během 1-2 měsíců. A ke stejnému režimu se ještě zdaleka nevrátil, navíc roste a víc jí, má pořád hlad. Teď má 2× TV ve škole ( to rok a půl nebylo), 2× trénink házené a 1× basketbal. Dřív chodil i ven s balónem, v lockdownu přestal, nikdo venku nebyl. Bylo to těžké. Hodně času jsme zabili učením. Ven se nesmělo, sportoviště zavřená, kroužky nebyly a žijeme ve městě v bytě. Hodně nám to zkazilo systém.
@brisco píše:
S oběma? Jak vypadá ta starší v plavkách?
starší by nejela s námi na dovču… ona tak občas na neděli se příjde ukázat…hlavně na narozky, vánoce, svátky…
Tam hold puberta tříška.
Jak už psaly holky, chystat zdravé mňamky, učit je výlet v pohybu, nesedět u televize.
Nemontovala bych se, my máme dvě děti ve střídavce, ale v takové, že si je matka kolikrát i dva měsíce nevezme, takže vše řeší otec. To je trochu jiná situace a v našem případě zdravotní stav děti řeším i já, když je potřeba.
Vy mate děcka občas a zdravotní stav na řešit pečující rodič, tedy matka, ale i otec, to že je rozvedený neznamená, tě přišel o rodičovská práva a povinnosti.
Píšeš že holky jen žerou. To by mi třeba vadilo, nedávala bych jim u vás žádné nezdravé jídlo ani mlsání mezi jídly. Je to blbý příklad i pro tvoji dceru. Jinak to že jsou tlusté je jejich problém, budou se tím orat ony, ne ty.
Naše děcka moc sladkosti nemusí, sem tam jo, ale samy mi řekly, že nechtějí vypadat jako matka a to jim je 7. Takže i malé dítě chápe, že tloušťka není ok.
Pokud se rodina tváří, že tlusté dítě je ve vyvinu a je to ok, je to sakra špatně. Říct dítěti slušně úměrně jeho věku, že je tlusté, je první krok k tomu, aby chápalo že takhle ne.
@Anonymní píše:
Mluvila jsem s ní ted… tak nějak normálně jsme si popovídali. začali jsme u její segry… je to tam smutné… prý jen je doma, má jednu kámošku… ale vidí se málo.. jinak prý ta starší jen polehává doma, spí a čte nebo je na mobilu… nechodí ven… v létě jedou někam na dovču s matkou, prý už starší říkala že bude jen na chatě zalezla na mobilu… holka začala že nechce být jako ona, že chce i zhubnout ale neví jak.. nemůžeme jí vzít k odborníkovi, to by zhoršílo zase situaci..jejich matka prostě jako by byla proti hubnutí… prostě je to ok a chlap má držet hubu…… mluvila jsem s ní že má normálně hlavně jíst… vyprávěla mi že kuchařka dávala ve škole všem 3 bram. knedlíky a že se podívala na ní a jí dala 4…
že to tak nechce… říkala ji at snídá i to mussli s jogurtem, nebo banán a bilý jogurt ona to má ráda.. že do školy bud chleba s něčím, nebo ovoce… pak oběd škola, pak svačinka nějaká i to jablko třeba, nebo jogurt, nebo zelenina… a pak večeře… nepít sladké, ji voda ani čaj nevadí. Popovídali jsme si pěkně myslím, říkala jsem ji že hlavně nesmí přestat jíst, tak to se smála že to fakt nee… že by chtěla zhubnout ale jídlo má ráda
. Jezdí tady, tak to bychom zase poznali kdyby se něco dělo, jakože anorexie nebo tak… to se dá uhlídat si myslím… uvidím zda jí, zda nehubne moc.
Tak jste na dobré cestě, mluvit o tom chce a vidí problém. Až oteplí, vytáhla bych ji na kolo nebo na brusle. Prostě se hýbat. To se jí neztratí ani v dospělosti. Anorexie je nemoc a myslím, že se moc uhlídat nedá. Možná bych asi opravdu z těch dvou extrémů měla dítě obézní, než 35 kilo kostiček. Ale obojí je problém.
Nevlastní syn taky začína nekontrolovatelně přibírat, teď je mu 11 a roste před očima. Partner s ním o tom mluvil, on si to vzal k srdci, že nechce být nemocný, mít cukrovku a vysoký tlak. Doma řekl své matce, že chce začít jíst normálně, ať nekupuje dobroty domu, že na to má pak chuť. Ona řekla doslova “vy*er se na tátu a jez co chceš.”
snaha vniveč. Taky s váhou bojuji od puberty a nepřeju to nikomu. Chudák kluk.
@Anonymní píše:
Nevlastní syn taky začína nekontrolovatelně přibírat, teď je mu 11 a roste před očima. Partner s ním o tom mluvil, on si to vzal k srdci, že nechce být nemocný, mít cukrovku a vysoký tlak. Doma řekl své matce, že chce začít jíst normálně, ať nekupuje dobroty domu, že na to má pak chuť. Ona řekla doslova “vy*er se na tátu a jez co chceš.”snaha vniveč. Taky s váhou bojuji od puberty a nepřeju to nikomu. Chudák kluk.
Tak aspoň u vás uvidí, co by měl jíst. Až bude tlustší než kamarádi, mátiny jecy poslouchat nebude.
@Anonymní píše:
Nee měří 165-168cm cca.
No pak toho lékaře tuplem nechápu. ![]()
@Anonymní píše:
Nevlastní syn taky začína nekontrolovatelně přibírat, teď je mu 11 a roste před očima. Partner s ním o tom mluvil, on si to vzal k srdci, že nechce být nemocný, mít cukrovku a vysoký tlak. Doma řekl své matce, že chce začít jíst normálně, ať nekupuje dobroty domu, že na to má pak chuť. Ona řekla doslova “vy*er se na tátu a jez co chceš.”snaha vniveč. Taky s váhou bojuji od puberty a nepřeju to nikomu. Chudák kluk.
Ono je to podobné asi i u nás. Táta to pro sebe kupovat nepřestane, normálně vařit taky moc neumí, žije sám. Ještě že o víkendu jezdí k rodičům, tak tam mají kluci jídlo od babičky.
Doma pijí vodu, čaj a ředěný džus. Táta kupuje slazené minerálky a kofolu. ![]()
Přístup „ať papá, když jí něco řenu, bude mít anorexii“ je příšerný. Anorexie je zlá, ale daleko víc lidí umírá na následky obezity, než na anorexii.
Holku určitě tlustá být nechce a matka jí doma zřejmě nijak nepomůže - zkusila bych nadhodit, zda by nechtěla navštívit odborníka - samozřejmě se souhlasem manžela.
Když bude jednou za měsíc mít sportovně hladovějící víkend, tak bude akorát otrávená a stejně nezhubne a ani si žádné dobré návyky nevytvoří.