Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Všem přeji krásné svátky a přicházím s prosbou o radu. Napíšu stručně a pokud by se tu našel právík/právnička moc moc prosím o SZ, kde napíšu více. Manžel za mé nepřítomnosti uzavřel smlouvu se společností Comfort energy a tím nás odhlásil od předchozího dodavatele = ČEZ. Byl totiž uveden v omyl od pracovníka CE tím, že tvrdil, že je z ČEZu a jedná se změn tarifu a nikoli dodavatele. Já jsem v té době byla hospitalizována. Smlouvu sice podepsal, ale veškeré mé osobní údaje na ní již několik let neplatí, není tam moje příjmení, trvalá adresa ani telefon, vše je na osobu za svobodna bydlící u rodičů. Chci vědět, zda je tato smlouva platná, nebo jak se mohu bránit. Dnes se jdu přehlásit znovu do ČEZu, ale už u CE mám nezaplacené splátky energie (jelikož mi odesílali zásilky na neexistující osobu a místo mého dřívějšího trvalého bydliště a dostalo se to ke mně až tento týden).
Budu všem moc vděčná za radu, jsem na rizikovém těhotenství, hormony mi lítají, už u nás vidím exekutora, no prostě vše špatně.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
No, podle mě jste byli uvedeni v omyl a proto je celá smlouva neplatná - říká se, že odporuje dobrým mravům (myslím, že se to tak říká, ať mě někdo klidně opraví). Otázka je, jak se to bude dokazovat.
Nicméně bych se na ně obrátila doporučeným dopisem a s tímto odůvodněním smlouvu vypověděla, respektive jim ohlásila, že jí nepovažuju za platnou. Nevím, jak se zachovají. Určitě to bude chtít radu právníka.
A nebo se zkuste obrátit na ČEZ - vlastně jste byli uvedeni v omyl a oni tím přišli o zákazníka. Určitě jim bude jedno jeden malý odběratel, ale nebude jim jedno, že jim konkurence dělá takové věci. A třeba poradí.
@jessikka píše:
No, podle mě jste byli uvedeni v omyl a proto je celá smlouva neplatná - říká se, že odporuje dobrým mravům (myslím, že se to tak říká, ať mě někdo klidně opraví). Otázka je, jak se to bude dokazovat.
Nicméně bych se na ně obrátila doporučeným dopisem a s tímto odůvodněním smlouvu vypověděla, respektive jim ohlásila, že jí nepovažuju za platnou. Nevím, jak se zachovají. Určitě to bude chtít radu právníka.
A nebo se zkuste obrátit na ČEZ - vlastně jste byli uvedeni v omyl a oni tím přišli o zákazníka. Určitě jim bude jedno jeden malý odběratel, ale nebude jim jedno, že jim konkurence dělá takové věci. A třeba poradí.
Hodně štěstí s dokazováním ![]()
A ČEZ rozhodně nebude dělat jednotlivcům právní poradnu…
Zakladatelka nenapsala podstatnou informaci - kdo uzavřel smlouvu?
Ona? On? Manžel pouze za sebe? Jak mohla ona uzavřít smlovuu, když na smlouvě není její podpis?
Od koho tedy odebírali energie, když jsou od ČEZ prý odhlášeni?
atd.
@kolem_dokola píše:
Hodně štěstí s dokazováním
A ČEZ rozhodně nebude dělat jednotlivcům právní poradnu…
Přečti si ještě jednou pořádně, co píšu ![]()
1. „Otázka je, jak se to bude dokazovat.“
2. Nebudou dělat právní poradnu Ale pokud jim takhle běžně vykrádají rybník, tak se do toho možná vloží po vlastní ose. A to je pro podvedené jenom plus.
@kolem_dokola píše:
Od koho tedy odebírali energie, když jsou od ČEZ prý odhlášeni?
A pokud si přečteš znovu zakladatelku, tak se dozvíš, že od Comfort energy. A to nechtějí.
No zrušit smlouvu asi budeš moci, ale jestli to podepsal manžel za tebe, spáchal trestný čin podvodu či něčeho a může se dostat do pěkných sr*ček. Jestli jsi to podepsala ty, musíš si smlouvy číst než podepíšeš, zálohy jim uhradit budeš muset, je divné že jsi to nevěděla, tobě se zálohy co jsi posílala na ČEZ nevrátily? Tomu se mi nechce věřit, ale tak jako tak jsem odebrali elektřinu od CE a tu uhradit budeš muset na 100%
Tak ale pak
„Chci vědět, zda je tato smlouva platná, nebo jak se mohu bránit. Dnes se jdu přehlásit znovu do ČEZu, ale už u CE mám nezaplacené splátky energie “
je tato otázka bezpředmětná.
Odebírali služby? Jo. Tak zaplatit. Smlouva je platná - došlo k plnění.
A prostudovat smlouvu s CE, jaké jsou podmínky výpovědi.
Prásknout dveřmi a přestta platit asi stačit nebude, že.
K ČEZ a jiným poskytovatelům (a že jich je).
Lidé mají možnost svobodně měnit poskytovatele služeb. Kdyby se ČEZ staral o každého jednotlivě, zbláznili by se, to nejde.
Když už, tak medializace v televizi s poukazem na solidnost Comfort Energy. Bude to mít mnohem větší efekt.
Podle mě to jde zrušit. Kámoška měla podobný problém, a říkaly když si nebyla nebo nebyl u nich na pobočce a uzavřel(a) si smlouvu jakoby na ulici máš asi čtrnáct dnů do vypovědění. A pokud to podepsal bez tvého souhlasu na tvoje jméno tak to je trestní čin podvodu.
Napsala bych jim dopis s žádostí o zrušení, vše popsala dle pravdy. Do nějaké doby (tuším 30 dní?) to jde zrušit bezplatně, je to dle zákona.
Mně se tohle taky stalo - pán u dveří, průkaz měl, že je od Čezu, jen nějaká změna. A jinak že budu muset jet x kilometrů, že to musí podepsat všichni, nějaké změny v zákoně. Já bblec chvátala, podepsala, ale naštěstí mě osvítila inteligence a hned, jak se za ním zavřely dveře, jsem vytočila infolinku Čezu. Paní mi poradila honem to zase zrušit, že od nich to nikdo nebyl - no, upřímně byla docela nabroušená, že jsem od nich odešla a ještě se takhle blbě vyptávám. ![]()
Tak jsem vylítla a pána naštěstí ještě dohnala. CUkal se, ale byl se mnou chlap, tak smlouvy stornovat, před našimla očima přeškrtal.
![]()
Děkuji všem za odpovědi. Na ČEZu mi řekli, že smlouva je neplatná z několika důvodů, proto od ní odstoupím a budu doufat v úspěch.
Kolem_dokola a vlastně pro všechny k vysvětlení situace.
V době podepsání smlouvy jsem byla v nemocnici, t. j. nebyla jsem vůbec přítomná. Manželovi dealer sdělil, že je od ČEZu a přišel k podpisu dodatku smlouvy se změnou tarifu. Na přímý dotaz, zda je od ČEZu odpověděl kladně. Od manžela nechtěl žádný doklad totožnosti, ani můj, ani smlouvu, nebo jakýkoliv dokument od ČEZu. Manžel bohužel věřil, že se nejedná o nic jiného a nepřečetl si smlouvu, kterou následně podepsal. Jako zákazník, tudíž sjednavatel smlouvy jsem ale uvedená já se jménem za svobodna, trvalým bydlištěm u rodičů - vše už několik let neplatí a mohu to jednoduše doložit, dokonce ani telefonní číslo uvedené na smlouvě není moje a nikdy jsem toto číslo nepoužívala. Vše jsem se dozvěděla včera, když dorazili rodiče na svátky a donesli mi obsílky, které se mi u nich nahromadili. Vůbec jsem netušila, že už nejsem odběratelem elektřiny u ČEZu, tudíž jsem žádné platby neřešila - vše mi odchází inkasem a až včera jsem se dozvěděla, že manžel podpisem změnil dodavetele na firmu Comfort energy (CE). K tomu jsem na tom poslední měsíc nebyla zdravotně v pořádku. Bohužel k podpisu smlouvy došlo už v září a poslední platba do ČEZu odešla v říjnu, tudíž nemám zaplaceno za 2 měsíce. Nikde jsem nepsala, že bych nechtěla platit za přijatou elektřinu. Platbu za přijatou energii odešlu ještě dnes, ale pořád jsem předsvědčená, že smlouva jako taková je neplatná, podvodní a protiprávní, jenom jsem chtěla nějaké potvrzení od právníka. Na smlouvě není uveden jediný můj osobní údaj, který by byl platný, smlouvu jsem nepodepsala, manžel byl uveden v omyl a i trošku blbý, co si budeme nalhávat a k tomu ve smlouvě o něm není uveden ani jeden osobní údaj, ani nic, jenom podpis.
Doporučený list dnes odešlu jednak společnosti CE, na doporučení ČEZu i na Energetický regulační úřad a i na Obchodní inspekci. Zbývá mi jenom doufat, že právo je na mé straně a nebudu platit žádné penále, pokuty a podobně. ![]()
Já jsem se obrátila na právní poradnu na www.spotrebitel.net, kde mi potvrdili, že smlouva je neplatná. Dopadlo to tak, že na mé odstoupení od smlouvy ze společnosti CE nereagovali, ale reagovali na stížnost na Regulačním úřadě, na základě které smlouvu uznali za neplatnou a zaplatím jenom odběr elektřiny bez penále, či odstupného poplatku. Na ČEZu mi taky hodně pomohli, také dávali stížnost pro podvodné jednání. ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat