Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ano, jde o tablet kamaráda, k ničemu nedošlo, jen se ptal, jak tohle zabezpečit. Takže pokud by chtěl kamarád koupit synovi třeba Minecraft, má to udělat přes svůj účet, ale po platbě kartu odebrat, chápu dobře? Tohle mi přijde jako nejjednodušší řešení.
Dobrý dotaz, také jsme nad tím nedávno s mužem debatovali, jak syn dostal svůj telefon. Má kredit, takže když bude chtít něco koupit, tak to stáhne jen ten kredit? Nebo může jít do mínusu? Kredit 50,–, hra za 150,– musíme doplatit 100,–. Nebo ho to nepustí, protože nemá dost na kreditu?
Pustit by ho to nemělo. Předplacenka se dá pořídit anonymě, to by někdo nakoupil něco za 1000 s kreditem 50 a operátor by to platil?
Takže resumé - včera jsem je drtil v mBank, kdy to vypadalo nadějně díky eKartě, ale tam nepodporuje Google Play platby. Dnes jsem je griloval v T-Mobilu, nabyl jsem dojmu, že přes M-platby se nákupy autorizují přes SMS. Ne, neautorizují. Takže nejjednodušší cesta: přidat kartu, koupit hru, po koupi hry kartu z Google Play odebrat.
Já mám v Google přidanou svoji kartu a vždy to po mě chce otisk prstu a nebo heslo k gmailu. Kdo má přidanou kartu bez nutnosti ověření totožnosti a půjčí mobil dítěti, je nezodpovědný hazardér.
To je teda na androidu, jak je to u jiných OS netuším.