Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hmm, dnes mi psala nálezkyně peněz, že si za ně koupila super kozačky. Jsme zvědavá, jestli ji neodřou ![]()
Já nikdy nic nenašla, takže netuším, jak bych se zachovala. Je to 50-50
. Kdybych našla i s dokladama, tak pak je to jasné - 100% vrátila.
Ale moje desetiletá dcerka s kamarádkou našly 500,– Kč a vrátily je (bylo to ve škole v tělocvičně na záchodě).
Peníze byly vychovatelky, což teda netušily. Peníze zanesly své trenérce! Dostaly pochvalu třídní učitelky a každá velikou čokoládu
.
Byla jsem na obě moc, moc pyšná
!
TAk já, kdybych našla samotné peníze, bych si je asi nechala, ale než bych je začala utrácet, tak bych počkala, jestli se v místním zpravodaji, nebo v oblastních novinách neobjeví zpráva o tom, že je někdo postrádá. Pokud by se tak stalo, tak bych je hodila do schránky důvěry. Já jsem jinak taky poctivý člověk a přemýšlela bych, jestli je neztratil někdo, komu budou velmi scházet, ale na druhou stranu, peníze potřebujeme.. ![]()
livinka píše:
pokud najdu v pytliku milion, tak myslim ze majitel ma dalsich 50 nmozna 100 na uctukdo by nosil v pytliku milion? (krome toho kdo ma ty penize uplne u pr…?)
Liv, měla jsi někdy v ruce milion? Do peněženky se nevejde a aby si na něj musel brát kufr, to by ho musel mít (ten milion) po stokorunách. Jinak - kolik se vejde pětitisícoých bankovek do milionu? Na peněženku hodně, na kufřík málo. Manžel tyto obnosy nosí většinou v papírovém sáčku ![]()
(Jo a milionář není - prostě jsou to peníz, které nosí jednou měsíčně svým zaměstnancům - neposílá na účet. BOhužel. Takže musí takto.) A kdyby mu ten alíček někdy nedej bože vypadl, tak budu ráda,když ho někdo vrátí, a nebude si myslet, že to vypadlo nějakému zazobanému milionáři, který to ani nepozná. ![]()
zuzouš píše:Karlllicka píše:Jéé, vidíš, to se shodneme, páč mně je z tebe taky špatně. Protože ti je do toho kulovýzuzouš píše:Tak to je teda pekne hnusne,penize si nechat kdyz vis komu patri.To by me bylo pekne spatne ze sebe same.
Přidám se k většině a peníze bych si nechala. I kdyby tam byly doklady. Doklady bych poslala majiteli, ono stejně by už asi měl zažádáno o nový, ale aspoň by se nenervoval, že je někdo zneužije.
Jen jsem rekla svuj nazor.Neco sem napsala spatne??
Karlicka-ne promiň mně bouchly saze. Třebas to na mě nemyslela, třeba jo, to už je fuk. Jenom těžce rozdejchávám schéma diskuze, jako- osobaA se na něco zeptá. OsobaB odpoví, že ona to má tak a tak. Pak přijde osobaC a řekne osoběB, že je úplně blbá. Děje se to skoro všude. Když diskutuju, snažím se nikoho neshodit, pokud sám neprovokuje a tutéž slušnost čekám od ostatních. A pokud provokuje, chovám se klidně jak hyena. Ono je totiž diskuze a diskuze. Tak jsem to asi přehnala ![]()
Ne dobry no.Ja sem nechtela rict ze jsi blba,ale ze pro me je to nepripustny abych to udelala.No aspon ze doklady bys vratila
Me se stavalo nekolikrat ze jsem nechala pod kocarem v panelaku tasku a v ni jednou celou materskou,po nekolika hodinach jsem hledala penezenku doma..krve by se ve me nedorezal kdyz jsem sla dolu ke kocaru
Ale bylo tam vsechno.Skleroza hadr ![]()
Musím říct, že z diskuse jsem velmi zklamaná. Komentáře typu „rozhodně bych si to nechala, protože mě už kolikrát okradli“, atd.
.
No a co? Já v životě třeba nikoho neokradla
.
Pokud některá z nás peníze má, tak si myslím, že fakt není třeba „dělat si radost“ cizími, a pokud je nemá, tak ví zatraceně dobře, jaké to je, když někomu chybí 3800. Je to dost, když máte malý důchod, starobní nebo invalidní, když jste maminka samotná na dítě… třeba to někomu moc nechybí, ale to přece není starost toho, komu to nepatří. Taky to může chybět velmi.
Vždycky se dá vylepit v okolí letáček „našla jsem igelitový sáček“, připojit telefon, a počkat, jestli zavolá někdo, kdo bude vědět, že v něm byly peníze a kolik přesně.
Aspoň něco udělat. A ne si to nechat a být vysmátá, že jsem v podstatě kradla, ale bez práce a rizika, že mě chytí
.
Já bych nález peněz nepovažovala za krádež!!!! Kámoška nedváno šla vybírat z mankomatu 2tis na nákup a nějak se tam bankovka zasekla a ona jí rotrhla a nahradí jí to někdo?? Taky potřebovala nakoupit pro dítě a tak
Prostě je o smůla a takový je život. V dnešní době si člověk peníze musí hodně hlídat. Já bych tedy asi letáčky nezorlepovala, ještě investovat do papíru a inkoustu…kvůli 3800
Za celý život jsem od lidí zažila spíš zlo, nebo jak bych to řekla než pomoc…na záchodě stojím ve frontě a mladé slečinky si mě předběhnou i když mám břicho jako balón
No radši se starám tedy o sebe a o své ![]()
Tady, odkud jsem, je slušných a ochotných lidí, kvůli kterým stojí za to být taky slušný a ochotný, stále dost (a papír tu taky máme docela levný).
No, myslím, že občanský zákoník mluví dost jasně:
§ 135
(1) Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi. Není-li vlastník znám, je nálezce povinen odevzdat ji obci, na jejímž území k nálezu došlo. Nepřihlásí-li se o ni vlastník do 6 měsíců od jejího odevzdání, připadá věc do vlastnictví této obce.
(2) Nálezce má právo na náhradu nutných výdajů a na nálezné, které tvoří deset procent ceny nálezu. Zvláštní právní předpis může jinak upravit oprávnění toho, kdo věc našel nebo ohlásil.
(3) Přihlásí-li se vlastník věci, která byla odevzdána obci podle odstavce 1, před uplynutím lhůty 6 měsíců od jejího odevzdání obci, je vlastník věci povinen nahradit obci náklady, které jí v souvislosti s opatrováním věci vznikly.
(4) Ustanovení odstavců 1 až 3 platí přiměřeně i na věci skryté, jejichž vlastník není znám, a na věci opuštěné.
(5) Ustanovení odstavců 1 až 4 se nepoužije, stanoví-li zvláštní právní předpis2d) jinak.
Takže, kdo nevrátí, tak krade. Jednoduché a prosté.
Ano a na svých 10% máte nárok, dokonce i na ostatní náklady, tak nevím, o co Vám jde.
Myslím že ono každý ví že je to povinnost, ale zakladatelka se prostě jen ptala na názor kdo by to opravdu udělal, že by nález odevzdal
A ani těch 10% člověk pak nemá jistých ![]()
Aha, já jsem nevěděla, že je normální porušovat platné předpisy, jen proto, že si chci koupit nové boty a že se mi to někdy hodí.
Prostě ty peníze někde chybí a to paní kozačkovou ani nechce napadnout. Jasně, když má pocit, že „kradou“ všichni. Ale prostě existují i slušní lidé.
Pár vyjímek na světě možná je, ale 99% předpisy porušuje!!!
Každý má svůj názor. A kde komu peníze chybí i těm co je neztraliti ![]()
Tejchi píše:
Pár vyjímek na světě možná je, ale 99% předpisy porušuje!!!
Každý má svůj názor. A kde komu peníze chybí i těm co je neztraliti
Touhle logikou budeš omlouvat i ostatní zločiny?
Fakt nechápu, jsem zvyklá, že mě spíš někdo upozorní na rozepnutý batoh nebo kabelku nebo mi poděkují, když je upozorním na chybu ve vrácení peněz v můj neprospěch.
Btw. když vám prodavačka vrátí víc peněz než má, taky ji neupozorníte a vezmete si to? Že doba je zlá a prachy navíc se hodí a aspoň se to naučí?