Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, nikdy jsem nezavařovala. Potřebuji se to naučit, abych měla zásobu jídel na obědy pro partnera - ze zdrav. důvodů je potřeba vědět, co je v jídle (obsah soli, koření, kvalita surovin…), proto nechci kupovat hotová sterilovaná jídla. Jídelnu, restauraci blízko nemá (navíc nevím, z čeho tam vaří, co je v jídlech). Zmrazené hotové jídlo mu chuťově nevyhovuje, sterilované jí..
Ideálně vařím čersté,ale potřebuji mít pro něj stále zásobu zavařenýchrychlýchjídel ve spíži. Občas si je dá, plánuji, i rodina.
Prosím zkušené zavařovačky:
Tak, já teda zavařují jídla dost. Beru ta jídla na dovolenou, protože děcka v restauracích nesní skoro nic = vyhozené peníze. Takže, vidím to takto.
1. Špagety a rýži dohromady s masem nebo omáčkou nezavaříš. Stejně tak bramboru kaši apod. Zavařením jídlo hodně změkne a měla bys z toho blivajz. Přílohy musíš dodat zvlášť.
2. Rozhodně doporučuju koupit si elektrický zavařovací hrnec. Obzvlášť, když zavařuješ maso. Přesně reguluje teplotu a dodržuje čas.
3. Většinou zavařuju tak, že vařím víc jídla k obědu a půlku z toho zavařím. Tak s tím vlastně není žádná práce navíc. Ale už jsem i zavařovala tak, že jsem rozvařila asi 5 jídel a pak zavařovala vše naráz. Chce to ale čas navic.
4. Zavařené jídlo není nutné skladovat v lednici. Stačí tmavá komora, chladnější.
5. U zavařování masa je nutné dodržovat maximální čistotu sklenic, víček a rukou. Je nutné pevně víčkovat. Víčka používám vždy nová. Nikdy se mi při tomto postupu nestalo, že bych měla něco zkaženého. Ale zavařuju jídla na dvakrát. Jednou, nechám vychladnout, druhý den znovu. Možná je to zbytečný, ale botulismus vážně nechci.
6.Vydrží i dva měsíce.
7.Lusteninova jídla lze zavařovat v pohodě.
8. Průmyslové zavařování je úplně jiná věc. Používá se hodně chemie.
Jo a ještě jedna věc. Povšimla jsem si, že partner je dost vybíravý (chuťově mu hned tak něco nevyhovuje). Možná by bylo fajn, kdyby se o svou stravu postaral i sám, ne? Připadá mi jakoby ses starala o malé děcko.
@maskovak Podívej se na fb to téhle skupiny https://m.facebook.com/…64723154147/
Najdeš tam spoustu návodů a receptů
Já jídlo na doma které nevozim nikam…dám jen vroucí do zavařovací sklenice otočím abych se ujistila že tesni a studené dám do lednice. Vydrží i 6 týdnu. Mám tak vše bolonskou, základ na rizoto, luštěniny, omáčky, pecene maso.
No ale bez těstovin…to by bylo rozmocene, nedobre
@Kousavysvetr píše: Více
Jestli se tak dohodli a vyhovuje to obema, tak je to v pohode.
Problem zacina, pokud jednomu z paru nastavení nevyhovuje.
Maso delam jedine metodou, o ktere jsem se nedavno dozvedela, ze se jmenuje tindalizace. Pokud to nechci jist treba do tydne. To je to 2×, jak pise svetr.
brambory s masem syrove jsem celkem uspesne zavarila jako takovou polivku, bylo to dobre
testoviny se sveho casu daly kpupit v plechovce s rajskou, tak to asi taky nejak jde - semolinove?
Fazole experimentuji, jadne ze to jde, kdyz se to prodava, ale moje byly divne,
ryze se rozvari, ale snist to jde
Příspěvek upraven 23.03.24 v 13:08
@Kousavysvetr zavarujes nekdy syrové potraviny, ze se tim uvari? Obcas to zkousim, ale ne vzdy to klapne, neodhadnu jak to ochutit.
A zavaruji ve velkem papinaku. zavarovaci hrnec by se vyplatil zejmena na kompoty, ale nechci ten kram mit.
@Kousavysvetr důvod,proč řeším jídlo, jsem jasně uvedla-zdravotní důvody partnera
@Pudloslava důvod,proč řeším jídlo, jsem jasně uvedla-zdravotní důvody partnera
@liptom píše: Více
důvod, proč řeším jídlo, jsem jasně uvedla-zdravotní důvody partnera
@maskovak tvá věc. Myslím si, že ruce má, do teď se musel nějak stravovat a postarat se o sebe. Tak že osobně nevidím důvod proc ze sebe dělat kompletní full servis pro dospělého… A navíc z toho ještě nakrmit případnou návštěvu.