Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Doporučuji knihu Manipulativni rodiče od Izabelle Nazar Aga.
Je tam krásně popsané vše, vztahy s dětmi, partnery.atd. Je tam i test, jak můžeš narcistu „identifikovat“ a spoustu příběhů z praxe. Paní je psychoterapeutka a přímo se zabývá oběťmi narcistů (protože narcisti sami problém nemají a proto k trrapeutum nechodí, samozřejmě…)
Narcis v kolektivu:
Buduje si kolem sebe sit „kamaradu“, kteri mu pri utocich na obete kryjou zada. Lidi, ktere potrebuje, si hycka, kto prekazi, toho nici. Zhromazduje do sveho „klubu“ kolem sebe predevsim slabsi jedince, ktere narcise obdivuji, vybira si lidi, kteri maji problemy, nabidne jim pomoc, pochopeni. Ilustrace - typicka kralovna skoly se svym hejnem. Vi, ze si nema delat zbytecne nepratele, proto buduje kolem sebe site kamaradu, co ji zabezpeci lepsi pozici, jednak v obrazu sebe jako oblibeneho cloveka, druhak pri ublizovani obetem.
Za obete si vybira lidi, kterym zavidi, kteri prekazeji jeho cilum, anebo jednoduse z pouhe narcisticke potreby ublizovat. Vytahuje od lidi duverne informace, ktere pozdeji bez vahani pouzije, pokud to bude potrebovat. Manipuluje proti svym obetem sve hejno a kdy obet po dlouhem case ublizovani bouchne, rekne : " No vidite? Mela jsem pravdu, co jsem vam rikala, co je to za cloveka". Snazi se pretahnout okoli obeti manipulaci k sobe, jeji cilem je, aby byla obet osamela.
Napodobuje emoce, slova a myslenky jinych lidi, je v podstate vykradac mysli.. vsechno je zdani, protoze narcis je v hluboke podstate NIC..
Neumi byt konzistentni, jednou vetou mluvi o slusnosti a soucitu, ale ve skutecnosti udela bez nejmensiho problemu presny opak.
Mistrovsky zvlada umeni pretvarky, manipulace a lzi, narcisem zmanipulovani lidi by dali za nej ruku do ohne.
S narcisem nikdy nevyhras, nema zmysl ho konfrontovat, neco zmysl mu vysvetlovat, JEDNA FUNKCNI STRATEGIE JE UNIK. Pokud mas narcise v rodine, omez kontakty na nevyhnutne miminum, idealne pretnout kontakt uplne. Pokud v kolektivu, v praci, tak totalni ignorace, nebo jeste lepsi, pokud muzes, tak unik.
Je dokonalá, ale naprosto ve všem. O své dokonalosti a bezchybnosti je naprosto presvedcena. Je nadrazena.
Nikdy neprizna svoji chybu.
Uznává pouze ty, kteří jsou podle ní úspěšní. Ostatní jsou trosky a nuly a s těmi se přece nebude zahazovat.
Potřebuje být neustále středem pozornosti jako malé rozmazlené dítě.
Její příběhy jsou nejfantastictejsi.
Potřebuje neustálý obdiv. Buduje síť kontaktu, co kdyby se jí to hodilo, ale většinou jsou povrchní.
Nemá empatii i když se tváří jako kdyby ji měla dostatek.
Ráda ostatni poučuje a moralizuje.
Partnery odkopne bez mrknutí oka.
Její život je přeci naprosto perfektní.
Lže.
Pozná se i často na vzhledu. Na venek hodně společenská s výstředním chováním. Promiskuitní. Musí být všude oblíbená, ZA KAZDOU CENU.
Jak se jí někdo znelibi, je schopna proti němu zmanipulovat celé okolí.
@Anonymní píše: Více
Sousedka, jako kdyby si popisovala naši sousedku
@Gába 100 píše: Více
Jako kdyby si popisovala naši sousedku.Musi mít lepší oblečení, vypadat líp, hlavně ta lepší. Ano lže, ano ano neustálý obdiv. Vysmechy, ona je přece ta nejlepší, chová se nadřazené, přesně.
Narcisa v akci (bude jí brzy 70)
já po deseti letech si trochu rýpla a i ráda to poslala : 3 fotky na její mail, oslava jejích vnuček 15
ona :Rodinu sis už dávno vybrala, jen se ti občas mění! ( a podepsala se jménem a příjmením, jako když píšeš na úřad nebo na čez
)
aspon jsem si uvědomila, že fakt kde nic není, ani smrt nebere… ![]()
@Lucy75 píše: Více
Tak tato konverzace mi připomíná moji bývalou kdysi kamarádku. Chovala se úplně stejně, těžce nesla, že jsem nezila jenom pro ni, ale ze jsem měla I svoje jiný přátelé a prostě i svůj život.
Díky bohu že jsem ji ze života odstrihla, teď se mi žije mnohem líp a svobodněji.
A myslím si, že nejsem jediná…
neznám se mrknu