Nárok na mateřskou dovolenou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24798
13.12.10 18:24
Cappy píše:
Pipet píše:
netuším, zda toto info ještě platí (byla uvedena poslední aktualizace v lednu 2008)
Od 1.1. 2009 změna.
Tohle, cos tady citovala, platilo naposledy v roce píše: Více

Vždyť píšu, že to asi už neplatí, aktualizace z 2008…

Jinak mě se to taky týká, musím do práce, abych na druhé dítko brala PPM (před prvním smlouva na určito).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
13.12.10 21:15
Aspera píše:
Raduš.ka44 píše:
olis.le píše:
Takže když jsem skončila školu a jsem hlášená na pracáku, tak stačí, když těch 270 dní za mě pojištění platí pracák? Nebo to musí platit zaměstnavatel?
Pracák za tebe sociální pojištění rozhodně neplatí. Těch 270 dní se bere za poslední dva roky, počítá se do toho i škola, ale je tam podmínka, že musíš na mateřskou nastoupit do určitého dne od skončení studia (teď nevím přesně, jak to je) a v době nástupu musíš být sociálně pojištěná, tedy zaměstananá.
Je tam nějaká doba a myslím, že se tím nedá nahradit celých 270 dnů, ale jen jejich část.

Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 kalendářních dnů ode dne úspěšného ukončení studia nebo k převzetí dítěte do péče došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia. Započítává se též doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost a doba přerušení pojištění.

Nepíšou nic o tom, že by se nemohlo započítat celých 270 dnů, ale v době nástupu na mateřskou stejně musíš být sociálně pojištěná a těžko někdo nastoupí na mateřskou v den, kdy nastoupí do práce, takže samozřejmě není třeba započítávat celých 270 dní ze studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23919
21.1.11 11:08

Ahoj, úspěšně jsem ukončila studium na VŠ v květnu 2010. V červnu 2010 jsem nastoupila do zaměstnání (HPP). V březnu 2011 mám termín porodu (vychází mí těch 270 dnů). Právě nastupuji na MD a doufám, že jí dostanu a můžu si vybrat rodičovský příspěvek na dobu 3 let. Je někdo v podobné situaci? Není tam nějaká klička? Nevíte z čeho se pak výše MD vypočítá? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí