Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A o pokud máš odpracováno 270 dní a od konce smlouvy stihneš na mateřskou nastoupit do 180 dní tak nárok máš. Tvůj gynekolog ti dá papír k mateřské ty ho doneseš do své poslední práce kde oni výplní nezbytné údaje a pak to oni pošlou na OSSZ…
Na mateřskou máš nárok. Nejvýhodnější je pro tebe nastoupit 4.12. Papír vyplnis a odevzdáš u posledního zaměstnavatele.
Ahoj, chtěla bych se poradit s Vámi, zkušenějšími maminkami a ujistit se o tom, jak to chodí. Jsem prvorodička, takže je pro mě všechno nové a v některým věcech tápu.
Jedná se tedy konkrétně o mateřskou.
Nastoupila jsem do práce 8.8. 2023 s tím, že mám smlouvu na dobu určitou do 30.6. 2024, mám tedy odpracováno 326 dní ( četla jsem, ze musí být minimálně 270 dní, abych měla nárok na mateřskou)
Před koncem pracovní smlouvy jsem zjistila, že jsem těhotná a gynekolog mě dal na rizikové těhotenství, takže jsem od 10.6. na neschopence.
30.6. mi tedy skončila pracovní smlouva na dobu určitou, a já dále pokračuji v nemocenské až do mateřské. U gynekologa mi bylo řečeno, že můžu nastoupit od 19.11 do 4.12 na mateřskou. Jsem tedy v ochranné lhůtě 180 dní a do té doby musím nastoupit na mateřskou.
▪️Kdy je v mém případě nejvýhodnější nastoupit na mateřskou? ▪️S žádostí o mateřskou půjdu tedy do mého posledního zaměstnání i přesto, že mi už skončil pracovní poměr na dobu určitou? ▪️Dle mých počtů nárok na mateřskou mám, počítám správně?