Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ženy ![]()
Mám na Vás dotaz jakožto prvorodička ![]()
Od potvrzení těhotenství jsem na nemocenské od 14.4. Jsem zaměstnaná 6. rokem se smlouvou na dobu neurčitou. Dnes jsem byla na prohlídce u gynekologa, kde mi sestra sdělila, abych si ještě vyčerpala dovolenou?
Bohužel jsem si to neuvědomila a teď přemýšlím, jak to myslela
Když jsem přeci na nemocenské, tak se mi dovolená krátí ( nárok na 4 týdny).
Dovolená na kterou jsem měla nárok se mi proplatí nebo jak tomu je?
Musím donést do práce nějaký papír, že od daného termínu nastupují z nemocenské na mateřskou? Předem moc děkuji možná za blbý dotaz, ale jsem z toho trošku mimo. ![]()
Papír do prace doneseš, ten ti dá gynekolog. Dovolenou si klidně vyber až po mateřské, než nastoupis na rodičovskou.
Ano donést papír že nastupujete na mateřskou. Vystavuje gynekolog. Do se donese do práce a nechá podepsat. Od kdy do kdy. Doporučuju si někam zapsat datum kdy jste nastoupila na MD ( kvůli žádosti o RD) bude to rychlejší než aby to pak úřednice hledala. Nárok na dovolenou zařizuje zaměstnavatel. Rovnou se v práci zeptejte mzdové účetní a nechte si to vypsat.
Z neschopenky tedy půjdete rovnou na MD.
RD se řeší na pracáku vašeho daného bydliště. Většinou máj tiskopisy někde volně ve stojanu.
@Kriss Tina
Dobře děkuji, ale chápu dobře, že kdybych měla třeba 5 dní dovolené, tak by mi neschopenku ukončili dříve pak bych si vybrala 5 dní dovolené a pak hned nástup na mateřskou? ![]()
@Hell95 píše:
@Kriss Tina
Dobře děkuji, ale chápu dobře, že kdybych měla třeba 5 dní dovolené, tak by mi neschopenku ukončili dříve pak bych si vybrala 5 dní dovolené a pak hned nástup na mateřskou?
Teoreticky jo, prakticky se ti taky může stat, ze ti zamestnavatel odmitne tu dovolenou dat a pujdes na 5 dnu pracovat.
@j.a.n.i1
No vzhledem k tomu, jakou práci vykonávám, tak to dost pochybuju
Ale možné je všechno
Děkuji ![]()
Já byla zrovna dneska za účetní. Na MD nastupuju v sobotu, PN mi dr. ukončuje k pátku. Nárok na dovolenou se nekrátí ani nemocenskou ani MD. Účetní jsem dala pouze vyplněný papír od lékaře. To je vše. O nic víc se nestarám. Mám pak jen poslat kopii RL. Neyvcerpanou dovolenou si vyberu po MD, mám tam 15 dní.
@Hell95 píše:
Ahoj ženy
Mám na Vás dotaz jakožto prvorodička
Od potvrzení těhotenství jsem na nemocenské od 14.4. Jsem zaměstnaná 6. rokem se smlouvou na dobu neurčitou. Dnes jsem byla na prohlídce u gynekologa, kde mi sestra sdělila, abych si ještě vyčerpala dovolenou?Bohužel jsem si to neuvědomila a teď přemýšlím, jak to myslela
Když jsem přeci na nemocenské, tak se mi dovolená krátí ( nárok na 4 týdny).
Dovolená na kterou jsem měla nárok se mi proplatí nebo jak tomu je?
Musím donést do práce nějaký papír, že od daného termínu nastupují z nemocenské na mateřskou? Předem moc děkuji možná za blbý dotaz, ale jsem z toho trošku mimo.
Papir na MD ti dá lékař ten pošleš do práce. Dovcu můžeš vybrat i po skončení MD, když začne RD. Jelikož během MD ti naběhne zase dovolená.
@Umík
Děkuji moc za odpověď. Ptala jsem se kamarádek z práce… Prý to neřešily a zaměstnavatel jim to proplatil automaticky po nástupu na MD.
Jedna tedy šla do do práce s papírem s nástupem na MD druhé to poslal gynekolog sám do práce.
Já mám další kontrolu 22.9. a na MD mohu nejdříve nastoupit 6.10. tuším
Tak mám ještě čas se Mudr optat popřípadě mi dají formulář pro zaměstnavatele. ![]()