Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky mam dotaz na materskou dovolenou jsem nastoupila 17srpna a ted bych mela na rodicak akorat nevim kdy jit na urad jak dlouho materska plati. A kdyz mam zbylou dovolenou je mozne si nechat proplatit nebo mudim vybrat pred rodicakem? Moc dekuji za rady jak jde o urady jsem mimo
Když máš mateřskou do 17 a přesahuje ti částka těch 7000 kč tak ti už tento měsíc nedají a nastoupíš na rodičák od unora. Dovolenou si jakoby vybíráš jak nastoupíš na rodičák-oficiálně. V praxi to je, že ti jede jak rodičák tak dovolená, takže penízky navíc. Nebo si jí můžeš schovat a vybrat až jak nastoupíš zas do práce, ale osobně jsem taky vybírala po mateřské
Jen víš že máš nárok na dovolenou za celý lonský rok? Jen si to ohlídej ![]()
Ahoj, připojím se, jestli neva
zaměstnavateli musím zaslat žádost o dovolenou a sdělení o délce rodičovské?
@JitaPitterova Kdy ti končí mateřská máš napsané v tom dopisu z OSSZ, co ti poslali hned po nástupu na mateřskou. Pak ti doporučuji vybrat dovolenou z práce - zavolej si tam a zjisti na kolik dnů máš nárok a v tom měsící kdy ti mateřská končí si zajdi na ÚP nahlásit, že ti končí mateřská a že po dočerpání dovolené chceš začít čerpat rodičák. Paní ti už poradí.
Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, takže to vychází do 28.2.nebo 1.3., pokud dobře počítám.
V práci pak požádáš o čerpání (ne proplacení, i když to vyjde nastejno) řádné dovolené a až potom žádáš o rodičovskou dovolenou (max. do 3 let věku dítěte, ale může být i méně). Na ÚP (sociálním odboru) zažádáš o rodičovský příspěvek. RP můžeš pobírat už i v době, kdy v práci čerpáš řádnou dovolenou.
Ano, píšu, že rodičovský příspěvek se dá pobírat už v době čerpání řádné dovolené. Ale na rodičovskou dovolenou (volno z práce) se nastupuje až po čerpání řádné dovolené.