Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
V době Vánoc aktuální téma (pominu-li Covid). Jak řešíte návštěvy s malými dětmi, řekněme do školního věku? I u vás doma, i někde. Mám dvě malé, šíleně živé děti a manžel miluje návštěvy. Dětem se klidně přiměřeně věnuji i při návštěvě, nepotřebuju, aby způsobně seděly u čaje, ale úplně šíleně se předvádí a nezabírá nic, obvykle to skončí jedním velkým řevem. Co zabírá, aby nebyly jako velká voda? Přece jim nebudu stále jen stát za zadkem.Čekala bych, že čtyřleté dítě už aspoň trochu pochopí, že nemůže jen lítat, ječet a rozhazovat věci, že taky mám právo si říct pár vět s ostatními.
Snažím se s nimi jezdit pouze tam, kde jsou jiné děti a bezdětné návštěvy zvu k nám, abych je mohla odeslat do pokoje. Ne vždy to lze, ale snažím se.
Souhlas, s dětmi nejraději jezdím jen tam kde se můžou vyblbnout. Jinak jsem radši když dorazí někdo k nám. Jako jít s nimi někam, kde nejsou na děti zvyklý, je o nervy.
S kamaradkou se vidim na hristi. Deti vypustime a muzem prohodit par slov. Kdyz jdem k sobe domu, tak nejlepe dopoledne jen s mladsimi a starsi jsou ve skolce. Jinak si nepopovidame. Kdyz jdem nekam cela rodina, tak jeden rodic se musi detem vetsinou venovat.
Jezdím na návštěvy tam kde živé děti nevadí.
Jen tchyně je výjimka. Tam se snažíme zas jezdit, aby jsme mohli být co nejvíce venku. I v zimě. Být v klidu zvládnou většinou max hodinu. I to je prakticky zázrak
Tohle bohužel dělají i doma. A pokud jsou s nimi jiné děti, akorát se škubou o hračky, všechno je „jejich“ musejí mít všechno hned, je jedno jestli jinde nebo doma. No prostě jak tornádo.
Samozřejmě návštěvy, kde nejsou na děti zvyklí jsem vzdala už dávno.
![]()
Mám relativně klidné děti i psy. Nikdo mi to nevěří, protože jakmile někdo přijde, nebo my někam přijdeme tak se havěť, jak dvounohá tak čtyřnohá, začne předvádět v nejhorším možném světle. Je to normální. Večer přijde na pokec švagrová a syn (5) jde 8× během půl hodiny na záchod i když v tu dobu běžně už spí. Dcera (2) si přijde 10× pro mazání na zoubek (roste jí stolička) i když obvykle stačí namazat jednou.
Když si chci s někým popovídat tak musím se s dotyčným setkat bez dětí. Já si dodnes pamatuju jak jsem neustále opruzovala v obýváku když měli naši návštěvu asi tak do 12-13 let. Přejde to s nástupem puberty, protože, v tu chvíli všechno, co rodiče dělají začne být trapné ![]()
Za mě, krátká návštěva, plus neohleděné hračky z domova.. Já vždycky na návštěvy dětem brala hračky, k terýma se delší dobu nehrály..
Jinak radunemám, jsem ráda, že toto skončilo, protože vím, že pomalu nikdo takové návštěvy neocení a jakmile se zavřou dveře tak..
Vidím to zpětně, když někde jsme na návštěvě a třeba odejde rodina s dětmi a nebo přátele, třeba jsme u švagrové a nebo tchýně, co se pak řeší..
ALe nebrala bych to osobně ono to tak je, že většina lidi, řeší jiné děti
@Anonymní píše:
Tohle bohužel dělají i doma. A pokud jsou s nimi jiné děti, akorát se škubou o hračky, všechno je „jejich“ musejí mít všechno hned, je jedno jestli jinde nebo doma. No prostě jak tornádo.Samozřejmě návštěvy, kde nejsou na děti zvyklí jsem vzdala už dávno.
![]()
moje děti jsou jako uragán, dokud nepřijde návštěva, to se stydí a nehulákají, takže u nás jsou návštěvy vítány ![]()
takže, asi jim zkusit vysvětlit, že mají mít k dospělým respekt, ale na druhou stranu, pokud jde někdo na návštěvu k lidem s dětmi, neměl by počítat s tím, že děti budou sedět a mlčet ![]()
@Anny2148 píše:
Souhlas, s dětmi nejraději jezdím jen tam kde se můžou vyblbnout. Jinak jsem radši když dorazí někdo k nám. Jako jít s nimi někam, kde nejsou na děti zvyklý, je o nervy.
u nás včera návštěva s předškolními dětmi. Bože můj, už jsem asi odvykla nebo moje děti byly prostě jiné. Všude bordel, vylitá coca cola na novou sedačku i koberec, všude brambůrky, všude bordel. Uf. Nechápu, rodiče vidí, co ty děti dělají a nezasáhnou. No zase na rok mám dost.
Jako bych to psala já. Většinu času odpovídám dětem, běhám za nimi, napomínám, kolikrát musím zvýšit hlas a z rozhovoru často nic moc nemám. Lepší bývá návštěva, kde se děti zabaví s kamarádkou. Naopak nejhorší je návštěva bezdětných, ti mají představu, že vychované dítě sedí celou návštěvu na zadku, v tichosti poslouchají rozhovor dospělých nebo si po celou dobu vyhrají s jednou hračkou. ![]()
@Heivka já to mám obráceně. Doma jsou jak divoká zvěř. Před cizími se zvládají krátkodobě přetvařovst
@Netopirek píše:
@Heivka já to mám obráceně. Doma jsou jak divoká zvěř. Před cizími se zvládají krátkodobě přetvařovst
Tak a teď co je ta lepší varianta
![]()
Já jsem tyto návštěvy vyloženě přetrpěla, ono musí být i ty dvě strany trochu stejěn naladěné, těžko se chodí na návštěvu, kde se dítě vypustí a dělej si a druhá strana, pořád okřikuje.. to pak je jedno, kdo je na návštěvě a kdo domácí
Na návštěvy jezdíme jen tam, kde naši demoliční četu vydejchají, zbytek zvu k nám a zásadně jen v létě, kdy se řev dětí rozptylí na zahradě. Čekat od čtyřleťáka rozum, je značně naivní..,. ![]()
V době Vánoc aktuální téma (pominu-li Covid). Jak řešíte návštěvy s malými dětmi, řekněme do školního věku? I u vás doma, i někde. Mám dvě malé, šíleně živé děti a manžel miluje návštěvy. Dětem se klidně přiměřeně věnuji i při návštěvě, nepotřebuju, aby způsobně seděly u čaje, ale úplně šíleně se předvádí a nezabírá nic, obvykle to skončí jedním velkým řevem. Co zabírá, aby nebyly jako velká voda? Přece jim nebudu stále jen stát za zadkem.
Čekala bych, že čtyřleté dítě už aspoň trochu pochopí, že nemůže jen lítat, ječet a rozhazovat věci, že taky mám právo si říct pár vět s ostatními.